A tired woman drinks a cup of coffee at a dining table.

Håndtere sine følelser som pårørende

Millioner av mennesker er omsorgspersoner for sine kjære. Det gir en stor glede å kunne gi omsorg. 

Nesten 2 av 5 personer sier at de ikke vet hvor de skal finne søtte når de blir en omsorgsperson/pårørende - inkludert følelsesmessig støtte.1

Det er normalt å kjenne på en blanding av følelser når man tar vare på en annen person. Det er fordi det å gi omsorg kan være krevende og ta mye energi fra deg - både fysisk og mentalt. Men på tross av alle utfordringene er det viktig å huske på at det å gi omsorg kan være veldig givende.

I tillegg til å gi din kjære best mulig omsorg, bør du sørge for at du prioriterer din egen velvære og lykke. Hvis du føler at omsorgen blir en stor belastning på humøret og din mentale helse, kan det være på tide å ta en pause. 

Her setter vi fokus på noen følelser som omsorgspersoner kan oppleve, samt tips og råd for å håndtere disse. 

Fire vanlige følelser som pårørende

1. Håndtere frustrasjon

Kanskje du er en travel forelder som balanserer omsorgen for familien din med et nyere ansvar for å ta vare på en eldre slektning med demens. Ikke bare er det vanskelig å forstå familiemedlemmets nye oppførsel, men det kan også være frustrerende å håndtere det at de er blitt glemsomme. 

Fordi du er nært knyttet til personen du har omsorg for, er det normalt at humøret ditt også blir påvirket av personen du tar vare på. Noen ganger kan oppleve furstrasjon når du må gjenta de samme tingene, spesielt hvis de er glemsomme. 

Minn deg selv på at du gjør så godt du kan, og at det er normalt å kjenne på frustrasjon og negative følelser. Hvis du noen ganger føler deg negativ, prøv å ikke klandre deg selv. Dere er begge i en helt ny situasjon hvor det er naturlig å oppleve frustrasjon. Det hjelper å reflektere over følelsene dine og prøve å se mer objektivt på situasjonen - tenk på hva du kan gjøre for å unngå situasjonene som gir negative reaksjoner, da er det lettere å regaere på en rolig og kontrollert måte. Be om hjelp hvis du trenger det.

2. Håndtere tristhet 

Hvis du er en eldre omsorgsperson for partneren din eller noen nære, kan du opplevel følelser av tristhet eller sorg over de tingene dere ikke lenger kan gjøre sammen. På samme måte, hvis du er pårørende til en med demens, kan du også føle en tristhet over at de har mistet minnene dere en gang har delt sammen. Mange følelser kommer til overflaten når du har blitt omsorgsperson, og det er lett å føle på tristhet eller sympati for personen du har omsorg for. Du kan føle deg håpløs og til og med hjelpeløs til tider, og det er normalt å ønske å gråte av og til. 

Som omsorgsperson/pårørende, kan du ha større risiko for depresjon - så det er viktig at du tar vare på din egen mentale helse så vel som den du gir omsorg til. Vi anbefaler at du søker hjelp og støtte fra andre familiemedlemmer, venner, lokalsamfunnet eller andre offentlige sosiale tjenester. 

3. Håndtere skyld

Å oppleve skyldfølelse som omsorgsperson kan ha mange ulike former. Det kan være skyldfølelse at du føler at du kunne ha gjort mer for å forhindre at din kjøre ble syk. Kanskje du føler skyld for å føle deg sint eller utålmodig på personen du bryr deg om. Eller kanskje du føler deg skyldig for å nyte tid med venner. 

Når du kjenner på dette, må du lære deg å tilgi deg selv. Du er bare et menneske. Og selv om du har mye energi, er det bare så mye du kan gjøre på egenhånd. Prøv å akseptere at ting utenfor din kontroll kan gå galt, og gi deg selv tillatelse til å ikke være perfekt. Vi trenger alle tid for oss selv, og hvis du føler deg overveldet av omsorgssituasjonen din, er det viktig å ta timeout slik at du har energi til å fortsette å gi den du gir omsorg til best mulig omsorg. Det er ingenting galt med å prioritere dine egne behov like mye dine kjæres. 

4. Overkomme sjenanse 

Som omsorgsperson for noen som trenger mye hjelp, vil det være øyeblikk hvor du kan oppleve sjenanse, for eksempel når du hjelper den du har omsorg til med hygienen eller hjelper dem med å kle på seg. Toalettvaner er en personlig sak, men det er mye du kan gjøre for å gjøre situasjonen lettere for begge parter.

De kan føle at det er vanskelig å fortelle deg når de trenger å gå på toalettet, eller kanskje ikke forstår signalene fra blæren. Vær oppmerksom på tegn på behov for å gå på toalettet og bistå om nødvendig. Oppmuntre dem på en god og verdig måte, forsøk å skape tillit og å styrke båndet mellom dere samt hjelpe dem å slappe av.

Hvis din kjære er i stand til å flytte rundt på egenhånd, trenger du kanskje bare å gi litt hjelp. Hvis de trenger mer hjelp, sørg for å bevare deres verdighet og privatliv når de bytter et inkontinensprodukt. I denne hygiene guiden, kan du få råd om hvordan håndtere og intimpleie som pårærende. 

Vit når du skal spørre om hjelp

Når du er omsorgsperson/pårørende, er det viktig å vite når du skal be om hjelp. For at du selv skal gi best mulig omsorg, prøv å finn andre som kan avlaste deg - personer som kan ta over ditt ansvar når du er sliten eller utilgjengelig. De kan hjelpe deg med å handle, vaske huset eller bli med på legebesøk. Å dele omsorgsarbeidet ditt med familie og venner en en god måte og forhindre at omsorgen blir overveldende. 

Hvis du har mulighet, kan det å skaffe profesjonell støtte utgjøre en reel forskjell. Vurder for eksempel: 

  • hjemmesykepleie
  • ferdiglagde måltider levert på døren
  • en ledsager som kan hjelpe deg med ulike oppgaver

En annen måte å ivareta din mentale helse, er å holde kontakten med pårørende grupper og/eller andre organisasjoner/institusjoner. Husk at det er mange som er i samme situasjon som deg, og som kjenner på de samme følelsene som du går igjennom.  

Kjenner du til reseptordningen til Helfo?

Dersom du selv eller en du er pårørende til har en diagnose som gir , uansett om det er snakk om få dråper eller større lekkasjer, kan du få dekket kostnadene til innkjøp av og .

Se helsenorge.no for mer informasjon. (https://www.helsenorge.no/refusjon-og-stotteordninger/)

Relaterte artikler

Referanser

1) TENA global research on attitudes and awareness to family caregiving in the general population. July 2022 Poland, Canada, France, UK, USA. Each country interviewed over 1,000 men and women (18+).