Årsaker til inkontinens

Lær om årsakene

Det er nyttig å lære om hva som forårsaker din kjæres . Det vil hjelpe deg med å forstå symptomene bedre, slik at du kan gi ham eller henne best mulig pleie.
 
Hvis du ikke allerede vet hvilken type inkontinens vedkommende har, kan du lese om de forskjellige typene her.

Hvordan urinsystemet fungerer

Årsakene til påvirker kroppens urinsystem. Så la oss ta en liten titt på hvordan det fungerer. Da kan du forhåpentligvis se hvorfor det noen ganger ikke fungerer som det skal. 
 
Nyrene dine filtrerer matavfall fra blodet. Deretter blander de det med vann og andre avfallsstoffer for å lage urin, som sendes nedover til blæren din. Urinen forlater nyrene via urinlederne, og samles så midlertidig i blæren, som er en utvidbar muskelsekk. Musklene rundt uretra er avslappet under tømmefasen, og holder uretra åpen. For å holde oss kontinente trenger vi støtte fra bekkenbunnsmuskulaturen og lukkemusklene. Disse viktige musklene medvirker i urininkontinens og .

Hvorfor fungerer urinsystemet dårlig?

Det finnes ikke én unik årsak til , men flere vanlige faktorer. Vi har listet opp disse nedenfor.
Generelle årsaker
  • Svekkelse av bekkenbunnsmuskulaturen. Disse musklene holder uretra lukket. Når de mister styrke og støttefunksjon, oppstår det problemer. Enkle aktiviteter som å le, hoste, løfte eller løpe, kan forårsake at urin lekker.

  • Urininfeksjoner. Disse kan føre til overfølsom eller hypersensitiv blære. Dette er når blæren feilaktig forteller kroppen at den må tømmes – og at det haster – når den ennå ikke er helt full. Når infeksjonen behandles eller har gått over, er ikke blæren lenger hypersensitiv.

  • Å være overvektig. Dette kan legge ekstra press på mage- og bekkenbunnsmuskler, og føre til .

  • Medisiner. Inkontinens kan være en bivirkning av visse medisiner. Noen medisiner er vanndrivende og gir brukeren trang til å late vannet oftere. 

  • Nevrologisk blærelidelse – dette kan skje på grunn av slag, demens, diabetes, Parkinsons, multippel sklerose eller hjerneskade. Slike lidelser skader eller forstyrrer nervebanene. Dette forhindrer at de rette signalene overføres mellom hjernen og blæren. 
Årsaker hos kvinner
  • Graviditet/barnefødsel. Den ekstra vekten som bæres under graviditeten kan legge press på bekkenbunnsmuskulatur, leddbånd og blære. Under graviditeten frigis hormoner som påvirker vev og muskler i kroppen, og lar dem utvide seg mens babyen vokser. Dette gjør at musklene i bekkenbunnen blir mykere og glattere for å forenkle fødselen. Dette kan gjøre det vanskeligere for musklene og leddbåndene å holde bekkenbunnsorganene på plass. Dessuten vil bekkenbunnmusklene og leddbåndene strekkes ved barnefødsel, og noen ganger forlenges vevene varig. Det er derfor graviditet og barnefødsel er en risiko for .

  • Menopause. Når nærmer seg, faller østrogennivåene, og dette fører til en svekkelse av . Dette gjør at noen kvinner får mindre kontroll over blæren.  
Årsaker hos menn
  • En forstørret . En forstørret prostata kan gjøre urinstrømmen saktere eller føre til at den stopper opp helt. Dette fører ofte til en plutselig trang til å gå på toalettet.

  • Prostatakirurgi. Hvis musklene som kontrollerer vannlating skades under prostatakirurgi, kan dette forårsake stress-inkontinens – ufrivillige lekkasjer når du ler, hoster eller gjør visse fysiske aktiviteter.
 

Hvis du ønsker å vite mer om årsakene til , ta en prat med legen. Finn ut hva du kan gjøre for å hjelpe din kjære.