Trygghet i hjemmet for eldre

Et trygt hjem for eldre

Som omsorgsperson kan du, mer enn noen annen, hjelpe ham/henne med å holde seg mobil. Og det er viktig, fordi mobilitet hjelper dem med å ha større uavhengighet.
 
Når du tilbringer tid sammen med ham/henne hjemme, kan du legge merke til risikoområder og forhindre uhell som kan true mobiliteten. Slik kan du gå frem. 
 
Først, vurder om vedkommende lider av følgende:
  • mobilitetsproblemer
  • balanseproblemer
  • svekkede motoriske ferdigheter
  • problemer med synet
  • demens, forvirring eller andre psykiske begrensninger
Hvis din kjære har noe av det ovenstående, forestill deg at du er ham eller henne. Prøv å bevege deg rundt i hjemme slik han/hun gjør det. Sjekk gulvene, tepper og matter – kan de føre til uhell? Gå opp trappene som de bruker. Spør deg selv om sko eller tøfler får godt grep. Er gelenderet stødig? Er det lett for dem å komme seg til toalettet? Og vil han eller hun trygt komme seg inn og ut av dusjen?  

Den største faren

Den største faren for en eldre persons mobilitet er å falle. Fall kan lett resultere i beinbrudd, blåmerker og en vedvarende frykt for et nytt fall. Eldre bein brekker lettere enn yngre, og de gror saktere og ikke så godt. Fall er en vanlig årsak til alvorlig skade, spesielt hvis det skjer på kjøkkenet eller i trappene, så gjør ditt beste for å forhindre det. Hvis din kjære mister mobilitet, blir et stort problem, fordi han/hun kanskje ikke lenger kommer seg på toalettet på egenhånd.

Hva kan du gjøre?

Gjør endringer i hjemmet for å minimere faktorer som kan resultere i at din kjære faller. Kjøp og installer passende produkter og ting som vil gjøre det lettere for ham eller henne å bevege seg rundt komfortabelt og trygt. 
 
For en mer komplett veiledning til å gjøre hjemmet fallsikkert kan du laste ned TENAs sjekkliste for trygghet i hjemmet (PDF).