Ordbok for omsorgspleie

Ordbok med begreper for inkontinenspleie

Hvis legen eller farmasøyten har brukt et begrep du ikke er kjent med, eller du leser noe på en pakke som du ikke har sett før, les gjennom ordboken vår for nyttige forklaringer.

Bekkenbunnsmusklene

Bekkenbunnsmusklene former en bred slynge mellom beina dine, fra skambenet foran til bunnen av ryggraden bak. For å holde oss kontinente trenger vi støtte fra bekkenbunnsmuskulaturen og lukkemusklene. Disse viktige musklene hjelper ved urinlekkasje og fekal inkontinens.

Bind

Disse er designet for svært lett til kraftig urinlekkasje og kvinnelige inkontinensbehov. De fleste TENA®-bind er individuelt pakket og har en limstripe for bruk i vanlig undertøy.

Blandet inkontinens

Dette er bokstavelig talt blandede symptomer. Vanligvis er det en kombinasjon av stressinkontinens (se nedenfor) og urge-inkontinens (se nedenfor). Hvis du har begge typer, er det vanligvis én som forårsaker flere utfordringer enn den andre. Hvis det er tilfellet for deg, fokuser på å ta deg av det hyppigste symptomet først.

Bleie for voksne

TENA® refererer til «bleier» for voksne. De festes sikkert med fliker og tas enkelt av.

Bleier

«Bleier» er spesielt designet for å beskytte mot inkontinens. TENA® bleier for menn og bleier for kvinner er ideelle når du pleier en som står deg nær. De festes sikkert med fliker og tas enkelt av. Inkontinensbleier, noen ganger kalt bleier for voksne, gir maksimal absorbering for meget god inkontinensbeskyttelse.

Drypp etter miksjon

Dette er når blæren (uretra) ikke tømmes fullstendig og fortsetter å lekke etter vannlating. Dette er også vanlig ved svak bekkenbunnsmuskulatur.

Enurese

Enurese (også kjent som sengevæting) er ufrivillig urinlekkasje i sengen. Når det skjer om natten og mens man sover, kalles det enuresis nocturna.

Fekal inkontinens

Denne typen inkontinens omfatter ufrivillig avføring.

Funksjonell inkontinens

Dette er at man ikke rekker frem til toalettet i tide, på grunn av vanskeligheter forårsaket av fysisk eller psykisk svekkelse. 

Ilegg for menn

Dette er inkontinensbind spesielt designet for menn. TENA® ilegg for menn er koppformet for å følge konturene til den mannlige kroppen, for en tett og trygg tilpasning. En limstripe holder den på plass. Ileggene bør brukes i vanlige underbukser for menn. Best for lett til moderat mannlig inkontinens.

Inkontinens

Ufrivillig tap av kontroll over blæren og/eller tarmen.

Menopause

Perioden som markerer det permanente opphøret av menstruasjon.

Miksjon

Det å urinere (tømming eller vannlating).

Nevrologiske blærelidelser

Skade på nerver som et resultat av sykdom, kan påvirke måten hjernen og blæren kommuniserer på. Resultatet er en manglende evne til å kontrollere blæren eller tømme den fullstendig.

Øvelser for bekkenbunnen

Det er øvelser som involverer sammentrekning og avslapning av bekkenbunnsmusklene. Målet er å styrke musklene og gi økt lukketrykk for uretra.

Overløpsinkontinens

Dette er en konstant eller episodisk urinstrøm, vanligvis forårsaket av en obstruksjon eller nerveskade. Overløpsinkontinens skjer når blæren ikke kan tømmes fullstendig, og deretter gradvis blir fylt med resturin.

Prostata

En kjertel hos menn, som ligger i blærens nederste del og omringer uretra. Den produserer et sekret ved ejakulasjon. Hos eldre menn begynner kjertelen noen ganger å vokse seg større og kan sperre for urinrøret. Et symptom på dette er en dårlig urinstrøm.

Sengebeskyttelse

Sengebeskyttelse er store, absorberende underlag. De er designet for å beskytte overflatene der du sitter eller ligger, som seng, stoler og møbler. TENA® sengebeskyttelse kommer i forskjellige størrelser og modeller.

Stressinkontinens

Inkontinens som skjer med en plutselig fysisk anstrengelse som hoste, nysing, latter, trening eller tunge løft. Det involverer vanligvis en liten mengde urin og er generelt knyttet til at bekkenbunnsmusklene har blitt svakere.

System med bleie og truse

Todelt kombinasjon av bleie og truse for inkontinens som er designet for å brukes sammen. Bindene gir en mer diskré, kroppsnær tilpasning når de brukes med TENA® inkontinensbleietruser, som kan brukes igjen og til engangsbruk. De er laget for medium til kraftig inkontinensbeskyttelse.

Truseinnlegg

Dette er de minste og tynneste innleggene tilgjengelig. TENA® inkontinens-truseinnlegg er designet for svært lett beskyttelse for urinlekkasje, og en fresh følelse i hverdagen.

Ultratynne innlegg

TENA® ultratynne innlegg er spesielt designet for diskresjon. De har en tynnere profil, men kan gi samme beskyttelse som vanlige inkontinensbind.

Undertøy

Vi bruker ordet undertøy når vi snakker om inkontinensundertøy for menn og kvinner. TENA® undertøysprodukter er designet for å kunne dras opp og ned som vanlig undertøy. De gir inkontinensbeskyttelse for moderat til kraftig urinlekkasje.

Urge-inkontinens

Også kjent som overaktiv blære med urinlekkasje. Dette er den vanligste typen for menn. Du opplever en plutselig trang til å late vannet og at blæren ufrivillig støter ut urin. Følelsen av trang kan gjøre det vanskelig å nå frem til toalettet i tide, og kan resultere i små hyppige tap mellom miksjon eller full tømming av blæren. Forskjellige faktorer kan forårsake dette, som f.eks. en forstørret prostata, urinveisinfeksjon, inntak av kaffe eller energidrikker, blæresten, skjøre slimhinner etter menopause, gynekologiske tilstander som prolaps eller eggstokkreft samt forstoppelse.

Urinlekkasje

Også kjent som urinlekkasje eller urininkontinens. Det betyr at en person har vanskeligheter med å kontrollere blæren. Dette kan resultere i ufrivillig urinlekkasje.

Våtservietter

TENA® våtservietter og vaskekluter for inkontinens har en størrelse spesielt utformet for voksne. De brukes til å skånsomt rengjøre og mykgjøre huden.