Hva kan du gjøre?

Hjelp din kjære med inkontinens

Hvis han eller hun ikke allerede har vært hos legen, bestill time. Du må finne ut alt du kan om tilstanden til din kjære, slik at han/hun kan få riktig behandling. 
 
Legen vil hjelpe vedkommende med å unngå ubehag. Derfor vil legen antakelig anbefale den minst invasive behandlingsmåten som er tilgjengelig. Til å begynne med kan det involvere livsstilsendringer, fysioterapiøvelser og medisinsk hjelp (se nedenfor). Hvis dette ikke fungerer, kan legen henvise din kjære til en spesialist. Som siste utvei, kan legen anbefale medisin eller kirurgi. Vær dog trygg på at du, sammen med helsepersonell, kan hjelpe din kjære med inkontinensen.
 
Du og din kjære føler kanskje forlegenhet når du prøver å hjelpe til med inkontinensen. Dette er normalt. Det er tross alt noe vi gjerne holder for oss selv. Men det er mye du kan gjøre for vedkommende. Derfor vil det være bra hvis du kommer deg over forlegenheten, og det vil hjelpe din kjære med å føle seg mer avslappet. Hvis du i tillegg lærer alt du kan om tilstanden, vil du forstå hva personen går gjennom. Da kan du gi vedkommende akkurat den hjelpen han/hun trenger.  

Tips for forskjellige typer inkontinens

Har du lest delen om Typer inkontinens? Den beskriver noen av de vanligste typene av . Du bør kunne finne en type som stemmer med din kjæres symptomer. 
 
Nedenfor finner du profesjonelle tips til hjelp med hans eller hennes spesifikke type.
Hjelp med stressinkontinens
Først, ta en titt på personens livsstil. Noen få, enkle endringer kan utgjøre en stor, positiv forskjell. 
 • Hold vedkommende godt hydrert.
  Du tenker kanskje at han eller hun bør drikke mindre væske, men det kan gjøre urinen mer konsentrert. Det kan irritere blæren og gjøre den mer aktiv. Vi anbefaler at din kjære drikker som vanlig, når tørsten melder seg. Dette bør være nok til å holde urinen i en sunn, blek, strågul farge. Som du antakelig forventer, vil det å drikke for mye øke trangen til å gå på toalettet. Så prøv å holde en sunn balanse.

 • Unngå visse typer drikke.
  Husk at noen typer drikke er vanndrivende, og vil føre til flere toalettbesøk. Dette kan inkludere te og kaffe som inneholder koffein, samt alkoholholdige drikkevarer. Det er ikke noe problem å la din kjære nyte disse en gang imellom, men det er best å ikke servere for mye av det.

 • Hold et øye med kaloriene.
  Å være overvektig svekker bekkenbunnsmuskulaturen, og dette kan føre til . Så for å hjelpe din kjære med å holde seg i form, sørg for at han/hun har en sunn, næringsrik diett, uten for mange kalorier.

 • Prøv å hindre røyking.
  Røyker personen du pleier? Det forårsaker i seg selv ikke . Men hosten som røyking kan forårsake kan legge press på blæren. Så prøv å overtale ham eller henne til å kutte ned eller slutte å røyke. Det vil være fordelaktig for inkontinensen i tillegg til den generelle helsen. 


 • Oppfordre til trim.
  Er din kjære mobil? Eller kan du hjelpe vedkommende med å bevege seg rundt? Man kan forbedre kontrollen på blæren ved å gjøre bekkenbunnsøvelser. Forskere har kommet frem til at opptil 70 % av milde til moderate tilfeller av inkontinens kan forbedres og også kureres på denne måten. Din kjære må imidlertid gjøre de rette bekkenbunnsøvelsene (Kegel) regelmessig i tre til seks måneder. Det er aldri for sent å begynne. Selv om vedkommende er i 70- eller 80-årene, kan symptomene fortsatt forbedres. En spesialist kan anbefale teknikker som elektrisk stimulering for å bidra til å gjøre disse øvelsene riktig. Finn ut mer om øvelsene.
Hjelp med urge-inkontinens
Dette kalles noen ganger overaktiv blære. Og som navnet foreslår, skjer det når du får et plutselig og ustoppelig behov for å gå på toalettet. Her er noen tips for å hjelpe deg med å pleie din kjære: 
 • Hjelp vedkommende med å nå toalettet.
  Sørg for at veien til toalettet er fri for hindringer og enkel for ham eller henne å ta seg frem på.  I tillegg, hvis vedkommende er mobil/halvveis mobil og påkledd, bør klærne være enkle å ta av, altså uten komplisert lukking.

 • Hjelp vedkommende med blæretrening og knipeøvelser.
  Med er det mulig å trene opp blæren. For å gjøre dette kan du oppfordre din kjære til å holde større mengder urin i lengre tid, og å gå på toalettet sjeldnere. Dette stopper blæren fra å «overdrive» behovet for å gå på toalettet når den bare er halvfull. Slik opptrening pleier å bli lettere over tid. Opptil 50 % av de som lider av urge-inkontinens, som har prøvd dette, synes det er effektivt.

> Kegel-øvelser for bekkenbunnsmuskulaturen kan også hjelpe i noen tilfeller av urge-inkontinens.

> Lær mer om øvelsene.

Hjelp med blandet inkontinens
Har din kjære en blanding av stress- og ? I så fall er det best å konsentrere seg om de mest fremtredende symptomene og prøve å håndtere disse først. Du kan hjelpe vedkommende med å starte med bekkenbunnstrening for , eller blæretrening for urge-inkontinens. Når ett av symptomene så avtar, kan dere begynne å jobbe med det andre.
Hjelp med funksjonell eller nevrologisk inkontinens
Forhindrer en fysisk eller psykisk funksjonshemming din kjære i å komme seg til toalettet i tide? Eller hindrer det vedkommende i å ha kontroll over blæren?  Legen kan kanskje hjelpe. Og hvis ikke, er det fortsatt ting du kan gjøre for å forbedre situasjonen til din kjære. 
 
Viktigst av alt er at du minimerer påvirkningen av eventuelle uhell med gode inkontinensprodukter. Godt designede inkontinensbind og bleietruser vil holde igjen all urin som slipper ut. De vil holde brukeren tørr, ren og komfortabel. 
 

> Utforsk TENA produktutvalg.

Tiltak for mer alvorlige tilfeller
Avhengig av din kjæres tilstand, kan en lege eller spesialist anbefale en eller flere av følgende: 
 • Medisinsk utstyr
  Legen kan sette inn et kateter (en slange som kobles til uretra) med en bærbar pose som fanger opp all urinen. Dette kan være et midlertidig tiltak, spesielt hvis inkontinensen er et resultat av kirurgi som din kjære har vært gjennom. Kanskje du må skifte og rengjøre kateterposen, det er en enkel oppgave å lære. Det er viktig å forstå at et kateter ikke er en løsning for urininkontinens, men en løsning for en forstørret eller en midlertidig løsning etter prostatakirurgi.

  Det vanligste utstyret for er absorberende inkontinensbleier eller bleietruser. De er designet for å beskytte mot urinlekkasje og odør, og kommer i en rekke størrelser og absorpsjonsnivåer.

  > Utforsk TENA inkontinensprodukter.

 • En siste utvei: medisin og/eller kirurgi
  Det finnes medisiner som kan hjelpe med å redusere blærens overaktivitet. For å finne ut om medisiner som kan hjelpe din kjæres , spør legen om å henvise deg til en spesialist – for eksempel en urolog eller urogynekolog.

  Kirurgi kan behandle , men det brukes sjeldent.
Andre måter du kan hjelpe på
Hva kan du ellers gjøre for å hjelpe til med ? Sørg for at veien til toalettet er fri for hindringer og enkel for ham eller henne å ta seg frem på. I tillegg, hvis vedkommende er mobil/halvveis mobil og påkledd, hjelper det hvis klærne er enkle å ta av, altså uten komplisert lukking.
Behandle din kjære med det beste
Finn ut hvordan TENA tilbyr den mest effektive løsningen for å hjelpe din kjære med å holde seg ren og komfortabel – sjekk ut TENA-utvalget her.