Demens og inkontinens

En vanlig bivirkning

Hvis en eldre person utvikler demens, kan han/hun bli annerledes. Og nå, mer enn noen gang, trenger vedkommende din kjærlighet, pleie og forståelse, spesielt hvis han/hun er inkontinent. 
 
Noe du bør forberede deg på hvis din kjære har demens: vedkommende vet kanskje ikke når han/hun trenger å gå på toalettet. Vedkommende kan begynne å ha små inkontinensrelaterte hendelser. er en vanlig bivirkning av demens, og som andre omsorgspersoner har lagt merke til – det vil kreve mye tålmodighet å gi den beste mulige pleien.

Å håndtere inkontinens

Nedenfor og på de neste sidene, kan du se informasjon om å pleie noen som har demens og . Dette vil hjelpe deg med å holde din kjære ren og komfortabel. 
Demens og inkontinensprodukter
En person med demens forstår kanskje ikke hvorfor han/hun trenger å ta på seg noe annet enn vanlige klær og . Avhengig av tilstanden til din kjære, må du kanskje forklare akkurat hvorfor du vil at han/hun skal bruke inkontinensbind eller bleietruser. For å hjelpe din kjære med å føle seg vel kan du prøve å gjøre bruken av disse produktene til en del av den vanlige rutinen. I tillegg til å bruke beskyttende produkter, er det også lurt å beskytte seng, stoler og andre møbler. Dette vil gjøre den daglige rengjøringen lettere, og bidra til at miljøet er friskt og rent. For mer informasjon, utforsk TENAs produktutvalg for inkontinensprodukter og hygienetilbehør.
Hvordan gjøre klesskift enklere
Når en person blir inkontinent, må vedkommende vanligvis bytte klær oftere. Hvis din kjære i tillegg lider av demens, kan det imidlertid være ekstra utfordrende, og han/hun kan trenge mer hjelp. For å gjøre det enklere for både deg og din kjære, prøv å sørge for at klærne er enkle å skifte. Klær med glidelås og borrelås er enklere å håndtere enn mer kompliserte knapper og trykknapper. Hvis du klarer å gjøre skiftprosessen enklere, vil din kjære antakelig føle seg mindre engstelig eller skamfull. Spesielt hvis personen klarer å kle på og av seg med mindre hjelp.
Diettendringer
Du kan oppleve at en endring i dietten kan forbedre din kjæres generelle velvære. En liten advarsel: personen kan være imot slike endringer, spesielt hvis han/hun, på grunn av demens, liker eller misliker visse matvarer. For å sørge for at din kjære spiser en balansert diett er det lurt å diskutere diettendringer med en lege eller en ernæringsfysiolog. Det er også viktig å sørge for at din kjære er godt hydrert. Så prøv å holde et øye med væskeinntaket, for å sikre at det er konsekvent.
Tilpasninger hjemme
For å videre forbedre komforten til din kjære, prøv å installere en mobil toalettstol i rommene han/hun tilbringer mest tid. Dette hjelper hvis en person har problemer med å komme seg på toalettet i tide, spesielt om natten. 

Du må kanskje forklare ham eller henne hvorfor du gjør dette. Det er viktig å ta hensyn til din kjæres følelser og snakke om foreslåtte endringer, da han eller hun kanskje ikke liker det.

Medisiner for bedre kontroll på blæren
Legen kan forskrive medisin som behandler blærens trang til å late vannet. Eller en medisin som endrer hvor ofte blæren forteller kroppen at det er tid for å late vannet. Disse medisinene reduserer generelt den hyppige trangen til å late vannet når man ikke klarer å nå toalettet raskt nok.
 
Medisinene kan ha bivirkninger som forstoppelse og munntørrhet. Sørg for å få informasjon om bivirkninger for å følge opp effekten og bivirkningene av medisinen.
Hjelp til å bli vasket
Hygiene er viktig – spesielt hvis din kjære er inkontinent. Med demens kan han eller hun la være med å vaske seg selv, og det kan kreve mer hjelp og mer tålmodighet fra din side. 

> Få flere nyttige hygienetips her.