Aldring og mobilitet

Å holde seg mobil

Det er flott hvis den eldre fortsatt klarer å komme seg rundt. Det betyr at vedkommende har noe uavhengighet og kan gjøre ting som å gå på toalettet selv. Så for å la dem bevare verdigheten, er det lurt å hjelpe dem med å holde seg mobile så lenge som mulig.
 
På den annen side, kan alderen sette sine spor på kroppen. Det er naturlig at muskler og ledd blir svakere når vi blir eldre. Koordinering og balanse kan også bli svakere. Det betyr at vi ikke klarer å bevege oss slik vi en gang gjorde. Hvis det er tilfellet med den du pleier, finnes det ting du kan gjøre for å hjelpe.  
 
Hvordan kan du hjelpe din kjære med å holde seg mobil? En måte er å oppfordre til å trimme regelmessig. Bevegelse og trim bidrar til å styrke muskler og bein. Det reduserer også problemer med balansen. Din kjære må imidlertid bevege seg forsiktig. Så det er lurt at du, en venn eller en sosialarbeider trener sammen med ham/henne.
 
For å hjelpe med mobiliteten bør du også sørge for at det er trygt å bevege seg rundt i hjemmemiljøet. Et fall kan lett brekke en eldre persons skjøre bein. Det kan også ødelegge tryggheten som vedkommende trenger for å holde seg på beina. Så prøv å gjøre det umulig for dem å skli eller snuble.
Når din kjære ikke klarer å komme seg rundt
Din kjære kan ha stadig større problemer med å bevege seg rundt. Så du må kanskje hjelpe til med ting han/hun pleide å klare selv, for eksempel å komme seg ut av senga, kle på seg eller gå på toalettet.
Hvordan hjelpe til
Som omsorgsperson kan du hjelpe din kjære med å komme seg rundt og beholde en viss grad av mobilitet. Hvis din kjære ikke enkelt klarer å komme seg rundt, kan du gjøre det han/hun trenger å få gjort. 
 
Sørg for at: 
  • hjemmet er trygt å bevege seg rundt i, se Trygghet i hjemmet for eldre 
  • din kjære vet hvordan han/hun skal komme seg til og gå på toalettet på egenhånd, eller hvis det er vanskelig, minn dem om at du kan hjelpe
  • din kjære vet hvor du er og hvordan du kan kontaktes hvis problemer oppstår 
  • at din kjære har en mobiltelefon eller lignende innen rekkevidde, så han/hun kan ringe/kontakte deg ved problemer.
Nedenfor finner du flere tips for å hjelpe personen du pleier, enten han/hun er immobil eller delvis mobil.
Finn en felles forståelse
De fleste av oss liker å holde toalettbehovene våre for oss selv. Det kan være at din kjære føler skam over å fortelle deg når han/hun trenger å gå på toalettet. Derfor er det viktig å finne en måte for å vise deg at han/hun trenger hjelp – en setning eller et tegn som tar hensyn til følelsene til din kjære.
Reduser uhell med inkontinens
Du kan hjelpe personen du pleier med å føle seg tryggere ved å forhindre uhell med . Prøv å oppfordre din kjære til å gå på toalettet til samme tid hver dag. Dette kan bidra til å skape en vane og redusere antall ganger han eller hun har inkontinens. 

Hvis han eller hun har vanskeligheter med å komme seg til toalettet i tide, kan dere vurdere inkontinensprodukter til engangsbruk. Hver situasjon er unik, og for å finne det beste inkontinensproduktene til din kjære, med det rette absorpsjonsnivået, se TENA produktvelger.

For å lære mer om fordelene med TENA, se Fordelene med TENA.