Min kjære trenger mye hjelp

Hvordan du pleier din kjære avhenger av vedkommendes fysiske tilstand og hvor mye hjelp han/hun trenger fra deg.
 
Klarer vedkommende ikke å reise seg og holde sin egen vekt? Tilbringer han/hun mesteparten av tiden i sengen? Og trenger han/hun hjelp til å kle på seg og vaske seg? Hvis personen passer én eller flere av disse beskrivelsene, er dette avsnittet for deg. Her kan du finne praktiske tips om hvordan du kan ta bedre vare på vedkommende.

God hygiene

En av de viktigste tingene du kan gjøre for din kjæres helse og komfort er å hjelpe ham/henne med personlig hygiene. Dette er imidlertid et veldig personlig pleieområde, og noen omsorgspersoner synes det er pinlig i begynnelsen. Selv om du kanskje finner det utfordrende, er det å hjelpe til med dette et av de mest givende øyeblikkene innen omsorgspleie. Det kan til og med styrke båndet mellom dere. 

Hudpleie hos eldre

Som du kanskje vet, gjennomgår huden en aldringsprosess når vi blir eldre. Den blir ganske skjør. Som følge av dette trenger eldre mennesker en spesiell hygienerutine som er designet for deres sensitive hud. Det er spesielt viktig når de opplever , siden urin og avføring irriterer og skader huden. Skånsom rengjøring og beskyttelse bidrar til å forhindre hudirritasjon og infeksjoner. Det er også beroligende, og bidrar til at din kjære føler seg ren, komfortabel, oppfrisket og frisk. Det kan faktisk forbedre selvtilliten deres. 
 
Tre steg som bør vurderes når du pleier eldre hud: rengjøring, gjenoppbygging og beskyttelse. Det er der TENAs hudpleieserie kan hjelpe deg. Den er skreddersydd for skjør, eldre hud.

Hudproblemer og liggesår

Som nevnt er det lurt å beskytte eldre hud mot urin og avføring, som kan være spesielt tøft for huden. Hver dag, når du vasker din kjære, prøv å sjekke tilstanden på huden. Hvis du ser tegn på hudproblemer, kan du gå i gang med tiltak for å forhindre at det blir verre. For praktiske tips om hvordan du pleier huden til en person som er inkontinent, se Inkontinens og hygiene.
 
Det kan være at personen du pleier ligger lange perioder i sengen, og ikke klarer å skifte stilling jevnlig. Hvis det er tilfellet, er det risiko for hudproblemer og utvikling av trykksår og andre sår. Du kan forebygge det ved å hjelpe til med å skifte stilling ofte og jevnlig. Dette kan gjøres som en liten aktivitet i løpet av dagen. Det kan til og med være et godt tidspunkt for at du gir vedkommende en kort massasje for å kvikke dem opp og lindre belastningen med å ligge i sengen. For å lære mer om å forebygge liggesår, spør legen.

Inkontinensprodukter

Tilbringer personen du pleier mesteparten av tiden sin i sengen? Er han/hun inkontinent? I så fall er det best å bruke spesialdesignet inkontinensbeskyttelse, som tradisjonelle eller belteprodukter designet for å beskytte mot medium til kraftig .
 
For å finne riktig inkontinensprodukt og absorpsjonsnivå for din kjære, se TENA produktvelger.

Å komme seg inn og ut av sengen på en trygg måte

Personen du pleier trenger kanskje hjelp til å komme seg ut av sengen. Det kan være anstrengende for ryggen din å løfte og flytte en person. Derfor er det lurt å sjekke de praktiske tipsene om trygge løft på siden vår om Ergonomi.

Å bevege seg rundt

Hvis din kjære kan bevege seg rundt med din støtte, er det fint å hjelpe vedkommende med å gjøre dette. Litt jevnlig trim vil hjelpe musklene med å holde seg sterke, og det hjelper også på humøret. Før du gjør det, er det imidlertid viktig å sørge for at hjemmet er trygt å bevege seg rundt i.

God diett og optimalt væskeinntak

Din kjære drikker kanskje mindre så han/hun ikke trenger å gå på toalettet så ofte. Dette kan imidlertid forårsake problemer. Det kan gjøre urinen mer konsentrert, og øke risikoen for helseproblemer. Prøv å oppmuntre din kjære til å drikke som vanlig, når han/hun er tørst. 
 
Måltider er et annet viktig punkt å tenke over. Det er viktig å huske at et måltid er mer enn bare ernæring. Det er også en sosial anledning – noe du og din kjære kan gjøre sammen. Kanskje dere kan invitere andre familiemedlemmer og venner til å spise sammen med dere, for å dele en hyggelig stund og en god latter. Selskapet vil bidra til din kjæres helse og humør. 

Å føle tilknytning til andre

Uansett hvor gamle vi blir, liker vi at noen holder oss i hånden, at noen masserer ryggen vår eller at vi får en varm omfavnelse. Det er godt å kjenne tilknytning til familiemedlemmer eller venner. Når noen tilbringer mesteparten av tiden sin alene, blir disse følelsene enda viktigere.
 
Erfarne omsorgspersoner forteller oss at selv små aktiviteter, og det å gjøre ting sammen, kan bidra til å gjøre dagen til den du pleier bedre.

Ikke nøl med å be om hjelp

Når vi snakker med erfarne omsorgspersoner, er det første de anbefaler å søke hjelp og støtte fra andre. Det kan være familiemedlemmer, venner, ressurspersoner i lokalsamfunnet eller offentlige sosialtjenester.