Aldring og inkontinens

Hva skjer når de blir eldre?

Hva er det første du bør gjøre hvis en eldre person som står deg nær mister kontrollen på blæren og/eller tarmen? Prøv å ikke få panikk. Det kan være ubehagelig og pinlig for dere begge i begynnelsen. Men vit at er et vanlig problem, og at det finnes mange måter for å hjelpe ham eller henne med å håndtere det.
 
Hvis du har vært der mens vedkommende har blitt eldre, har du antakelig lagt merke til endringer i hans/hennes fysiske tilstand. Kanskje er den fysiske formen ikke så god som den en gang var. Synet og hørselen er muligens ikke så bra lenger. Det er normalt. 
 
Og han/hun kan også ha et lignende problem med urinsystemet. Med alderen jobber det mindre effektivt enn da han/hun var yngre. Som et resultat kan den eldre personen miste noe eller all kontroll over blæren og tarmen. Det er en vanlig tilstand kalt inkontinens. 
 
Inkontinens kan være pinlig og frustrerende for din kjære. Å gå på toalettet – noe privat som en gang ble tatt for gitt – er plutselig utenfor vedkommendes kontroll.  
 
Du kan hjelpe ved å være forståelsesfull, og ved å prøve å ikke være flau eller dømmende rundt situasjonen. Lær mer om inkontinens, og de praktiske tingene du kan gjøre for din kjære. Ta deg av vedkommende på en kjærlig måte, det kan knytte dere nærmere sammen. 
 
For å forstå tilstanden bedre bør du tenke over hva som skjer med den aldrende kroppen.

Hvorfor har din kjære blitt inkontinent?

Når man blir eldre kan organene, musklene og nervene slutte å jobbe effektivt sammen. 
 
For å holde oss kontinente trenger vi støtte fra bekkenbunnsmuskulaturen og lukkemusklene. Disse viktige musklene medvirker i og . Når vi blir eldre kan disse musklene svekkes av ulike årsaker, og dermed forårsake . Det kan også være at nervene som kobler hjernen og blæren sender feil signaler. 
 
I tillegg, også som et resultat av alderen, jobber nyrene og blæren gjerne ikke like effektivt som da vi var yngre. (Generelt sett er nyrefunksjonen normal hos en frisk person, men sykdom, medisiner og andre tilstander kan svekke nyrefunksjonen.) 
 
Følgende endringer kan bidra til inkontinens:  
Hva skjer med nyrene når vi blir eldre?
Det er også en risiko for at nyrefunksjonen svekkes når vi blir eldre. Dette ses som en redusert blodstrøm til nyrene og redusert produksjon av antidiuretisk hormon (ADH). Dette hormonet konsentrerer urinen (gjenvinner vann inn i kroppen). Når dette hormonnivået er redusert, produseres mer urin, spesielt om natten. Dette er også grunnen til at det er normalt for en eldre person å gå på toalettet 1–2 ganger om natten.
Hva skjer med blæren når vi blir eldre?
Blæren er en muskelsekk. Når vi blir eldre, er det en risiko for at blæremusklene begynner å miste muskeltonus og -funksjon. Dette fører til en redusert evne til å trekke sammen og presse. Som et resultat bruker blæren lengre tid på å tømmes, eller tømmes kanskje ikke fullstendig, og det blir igjen urin i blæren. 
 
Blæren blir også mindre elastisk og kan ikke holde på så mye urin som før. Tømmerefleksen trigges senere når blæren er nesten full. Det gir en eldre person mindre tid til å komme seg på toalettet og tømme blæren. 
 
Uretra kan bli blokkert. Hos kvinner kan dette skje på grunn av svekkede muskler som forårsaker at blæren eller vagina faller ut av sin normale stilling (prolaps). Hos menn kan uretra bli blokkert av en forstørret prostatakjertel. Det er viktig å oppdage disse tilstandene tidlig for å få rett behandling.
 
Symptomer kan inkludere: 
  • vanskeligheter med å begynne å late vannet
  • følelse av at blæren ikke er tom etter vannlating
  • en forstyrret eller svak urinstrøm
  • en hyppig trang til å late vannet og hyppig vannlating om natten.
Å ikke klare å tømme blæren fullstendig kan gjøre at blæren blir fylt av resturin, som forårsaker og en risiko for urinveisinfeksjon.
 
Hvis din kjære har blitt mindre mobil med årene, kan han/hun ha problemer med å nå toalettet. Resultatet er at vedkommende ikke rekker frem i tide når trangen til å gå på toalettet melder seg. Vedkommende blir avhengig av en omsorgsperson, som deg, for å hjelpe til med inkontinensen. 

Les mer

For å være en god omsorgsperson er det viktig å forstå aldringsprosessen og hvordan den påvirker mobilitet og kognitiv evne. Lær mer om aldersrelaterte endringer og hvordan du kan hjelpe din kjære i følgende artikler: