En kvinne tar ut tøy fra vaskemaskinen og gir den til sin mamma.

Hygieneguide for pårørende

En av de mest utfordrende sidene som pårørende er personlig pleie av den man gir omsorg til. Å støtte din kjære med grunnleggende hygiene er viktig for å opprettholde deres helse og velvære. 

En av de mest utfordrende sidene som pårørende er personlig pleie av den man gir omsorg til. Å støtte din kjære med grunnleggende hygiene er viktig for å opprettholde deres helse og velvære. 

Nesten 2 av 5 personer sier at de ikke vet hvor de kan få støtte eller råd hvis de blir pårørende. 1 Med dette i tankene, er denne veiledningen laget for å gi grunnleggende informasjon om hygienisk stell og pleie for pårørende. 

Hva er personlig pleie?

Personlig pleie innebærer ulik type hygienisk stell av en persons natur. Dette kan inkludere daglige rutiner for å opprettholde god hygiene, slik som bading og dusjing, påføre kremer, gre hår eller å barbere. 

Å hjelpe til med toalettbesøk er ofte en viktig del. Dette kan innebære: 

 • Hjelpe din kjære med å rekke toalettet i tide når de trenger å gå på toalettet
 • Hjelpe dem med å bruke ulike hjelpemidler for å komme på toalettet
 • Skifte inkontinensprodukt
 • Vaske intimsonene
 • Opprettholde en sunn intimsone ved å foreksempel benytte barrierekrem

Det er viktig å lære hva din kjære liker eller ikke liker for å opprettholde tilliten mellom dere to. For å beskytte din kjæres behov for verdighet og selvtillit, bør du ha som mål og beholde roen og diskresjon når du hjelper til med toalettbesøk. 

Hvordan lag en rutine for hygienisk stell og pleie

Når du lager en plan for stell, er det noen forskjellige oppgaver du må vurdere som å gå på toalettet, dusje, pusse tenner eller proteser, hårpleie, barbering og neglestell. 

Mange liker og ønsker å opprettholde en følelse av uavhengighet når det kommer til personlig pleie og stell. Noen trenger kanskje bare en liten påminnelse, mens andre kan trenge litt hjelp med oppgaver de opplever som utfordrende å gjennomføre selv. Noen kan trenge hjelp til alt. Prøv å finne din kjøres preferanser og legg en plan for din kjæres spesifikke behov, vaner, evner og ønsker. Det kan være nyttig å tenke på disse spørsmålene: 

 • Hvor ofte vil de ta en dusk eller et bad?
 • Hvor ofte liker de å vaske håret?
 • Foretrekker de å vaske håret på morgenen eller kvelden?
 • Hvilke produkter foretrekker de?
 • Har de noen allergier for noen produkter/ingredienser?

Å lage en oversikt over ulike oppgaver, og hvor ofte de skal gjennomføres, kan hjelpe deg med å organisere og å holde oversikt.

Chloe, pårørende for sin søster Phoebe

Chloe

“Jeg vet at jeg kan trøste henne. Det er ikke så lett for andre å vite hvordan man skal gjøre det, men jeg vet at jeg kan finne en måte å få henne til å føle seg bedre.”

Gir omsorg til sin søster Phoebe

Hvordan skape en atmosfære av tillit

Å skape en atmosfære av tillit er viktig når du er omsorgsperson. Prøv ut disse 6 kommunikasjonstipsene: 

 • Behold øyekontakt og lytt til deres behov
 • Observer kroppsspråket
 • Oppmuntre til selvstendighet der det er mulig
 • Bevare verdigheten og beskytt alltid deres privatliv
 • Følg deres ledelse
 • Kommuniser nøyaktig hva du skal gjøre 
 • Bevare roen og tålmodigheten

Tips for å hjelpe noen med toalettbesøk

Her er noen tips som kan gjøre det lettere å hjelpe noen med å gå på toalettet: 

 • Å lene seg fremover med føttene godt plassert på gulvet, kan hjelpe dem med å tømme blæren og tarmen helt. 
 • Ikke forhast deg. Eldre mennesker trenger kanskje å ta seg god tid for å sørge for at blæren er helt tom.
 • Faste rutiner er til hjelp, men du bør også være fleksibel og sørge for at assistanse er tilgjengelig ved behov.
 • Hold deg til planlagte toalettbesøk (hvis du hopper over et toalettbesøk, øker du risikoen for et uhell). 
 • Bruk en myk putering for å gjøre toalettet mer behagelig å sitte på. 
 • Hold badet rent og ryddig, og ha hygieneproduktene innen rekkevidde. 
 • Sørg for at klærne til din kjære er komfortable og enkle og ta av og på. Bruk av TENA Pants kan hjelpe til med å opprettholde følelsen av uavhengighet og selvstendighet da produktet tas av og på som en vanlig truse.
Nærbilde av et absorberende produktukt rundt livet til en eldre person.

Hvordan hjelpe til med å skifte inkontinensprodukt

Hvis du trenger å hjelpe din kjære med å skifte inkontinensprodukt, prøv å gjøre dette forsiktig og respektfult. Å vite hvordan man skal skifte produktet riktig, gjør prosessen raskere og smidigere. Velg produkter som har riktig størrelse, riktig type og riktig absorpsjon for å unngå lekkasjer. 

Ulike produkter kan brukes til ulike tider på døgnet og utifra ulike typer aktivitet. Gjør så godt du kan med å velge riktig produkt for best mulig komfort og sikkerhet mot lekkasjer. 

Hender som klemmer ut hudpleiekrem fra en tube.

Hvordan hjelpe til med stell etter lekkasje eller uheldig toalettbesøk

Hvis din kjære har et uhell, betrygg dem med at slikt kan skje med alle og at det ikke er noe å være flau over. Du bør deretter fjerne inkontinensproduktet, vaske huden med en mild rens, og la huden tørke før du setter på et nytt inkontinensprodukt. For ekstra beskyttelse ved sensitive og skjør hud, anbefaler vi TENA Barrier Cream som er vannavvisende og gir en beskyttende barriere. Den milde salven forebygger hudproblemer slik som utslett, tørrhet og infeksjon. Det vil også føles behagelig.  

Hvis dere er ute sammen, kan det være lurt å ta med seg våtservietter, et skift med rent undertøy og eventuelt et inkontinensprodukt. 

En pårørende hjelper en eldre person å vaske føttene i dusjen.

Hvordan hjelpe til med dusjing eller bading

Hvis du trenger å hjelpe til med å dusje eller bade, start med å velge riktig produkt som passer eventuell sensitiv hud. Sjekk at temperaturen på vannet er behagelig på underkroppen før du begynner å vaske overkroppen. Hvis din kjære har redusert bevegelighet, kan det være aktuelt å rengjøre i sengen. Du kan da eventuelt benytte TENA wet wash gloves eller TENA wet wipes som ikke trengs å vaskes av. De er enkle å bruke og bevarer huden fuktig og beskyttet. 

Hvis håret trengs å vaskes i sengen, kan du benytte TENA Shampoo Cap som gjør det enkelt og komfortabelt å vaske håret uten behov for vann. Varm produktet opp før bruk, og gi en skånsom hodemassasje før du tar av hetten. 

En smilende ung kvinne hjelper hennes lattermilde søster med å pusse tennene.

Hvordan hjelpe til med munnhygiene

Munnhygiene, inkludert tannpuss og tanntråd, er viktig for å forhindre munnproblemer. Den enkleste måten å hjelpe til med munnhygiene er å få personen til å sitte i en stol og stå ved siden av, mens han/hun de støtter hodet. Når du er i en komfortabel stilling, kan du begynne å pusse tennene. Sørg også for å inspisere tannkjøttet regelmessig for å identifisere fargeendringer, hevelse eller blødning (og handle på eventuelle tegn på problemer).

En dame tar på krem på overkroppen til sin ektemann i rullestol.

Hvordan beskytte huden til din kjære

En sunn og frisk hud vil gi velvære og komfort. Når vi blir eldre vil huden aldres og miste fett. Den kan bli mer skjør og tørr, og dermed ha høyere risiko for skader. Det kan være fint å ha en daglig hudpleierutine for å bevare huden myk og smidig. Regelmessign påføring av en fuktighetsgivende krem slik som TENA ProSkin Body Lotion kan gjøre underverker for tørr, sensitiv eller kløende hud. 

Når det gjelder pleie av intimsonen, er det viktig å følge riktig toalett - og hudpleierutine for å opprettholde sunn hud. Hvis intimområdet er utsatt for avføring, er det viktig å fjerne dette så raskt som mulig for å bevare en sunn hud. Regelmessige toalettbesøk hjelper til med å opprette tarm - og blærehelsen. 

Bruk av skånsomme renseprodukter for daglig rengjøring, bruk av riktig absorpsjon, å unngå friskjon i intimsonen samt benytte en barrierekrem for intimsonen kan forebygger plager. 

TENA-CGR-No-Love-Like-It-HygieneGuideForCarers-Product-Facts-Icon-64x64.png

Bruk av såpe og vann kan tørke ut huden, prøv heller TENA Wash Cream.

TENA Wash Cream
TENA-CGR-No-Love-Like-It-HygieneGuideForCarers-Product-Facts-Icon-64x64.png

Det er viktig å velge riktig produkt, riktig størrelse og riktig absorpsjon for det individuelle behov for å unngå lekkasjer og for å oppnå en komfortabel passform. 

TENA-CGR-No-Love-Like-It-HygieneGuideForCarers-Product-Facts-Icon-64x64.png

Bruk mildt og skånsomt vaskemiddel når du vasker tøy 

Hvordan forebygge inkontinens assosiert dermatitt (IAD)

IAD oppstår når huden rundt kjønns - og pernealområdet blir betent på grunn av langvarig eksponering av urin eller avføring. Tilstedeværelsen av urin og avføring forårsaker en økning i pH, noe som øker hudens permeabilitet og påvirker dens natrulige barriere - noe som gjør den mer utsatt for infeksjon. 

En dame snakker med sin mor mens de går ut av huset.

Hvordan sørge for begges hygiene og helse

Å holde en god standard for personlig hugiene vil bidra til å holde dere begge friske. Du bør sørge for å alltid vaske hendene dine før og etter at du har hjulpet til med et måltid, og også vaske hendene til din kjære. God håndhygiene er svært viktig når man hjelper til med toalettrutiner. Vaske hendene med håndsåpe før du hjelper til med toalettbesøk og etter at du har byttet inkontinensprodukt. Det kan også være smart å ha med seg hånddesinfeskjon når dere er ute av huset. 

Nyttige produkter til hygienisk stell

Relaterte artikler

Referanser

1. TENA global research on attitudes and awareness to family caregiving in the general population. July 2022 Poland, Canada, France, UK, USA. Each country Interviewed over 1,000 men and women (18+).