En kvinne, hjemme, scroller på sin mobiltelefon.

Syv måter å gi støtte til en omsorgsperson

Rundt om i verden gir millioner av mennesker regelmessig, ubetalt omsorg for til sine kjære - enten familiemedlemmer eller venner. Nesten 2 av 5 personer sier at de ikke vet hvor de skal få støtte eller råd hvis de blir en omsorgsperson/pårørende.1

Det er viktig at vi som samfunn begynner å anerkjenne og gi støtte til det verdifulle arbeidet en omsorgsperson/pårørende gjør. Her er syv måter du kan vise din støtte dersom du kjenner en omsorgsperson. 

En kvinne hjelper en tenåringsjente med spesielle behov.

1. Lytt til problemene og det de har å fortelle

Mange omsorgspersoner/pårørende opplever ensomhet og en følelse av isolasjon. Mange av dem går gjennom krevende utfordringer, og de går ofte gjennom en rekke følelser hver eneste dag. Det er viktig å se til omsorgspersonen når du kan. Å tilby en kopp kaffe og et lyttende øre, er en enkel måte å vise dem støtte. La de få snakke om følelsene sine uten å dømme eller avbryte. Det er en liten gest som betyr mye. 

A tired woman drinks a cup of coffee at a dining table.

2. Gi dem et pusterom fra de daglige ansvarsoppgavene

Å være omsorgsperson/pårørende innebærer en rekke ulike oppgaver; fra å løpe ærender til å passe på personlig hygiene og stell. Disse pliktene kan være fysisk, mentalt og følelsesmessig drenerende. Fordi omsorgspersoner har så mye å gjøre hver dag, er det en fin idé å hjelpe dem der du kan. Selvom det bare er å gå til et postkontor eller i butikken eller tilby deg å kjøre om det trengs, vil de garantert sette pris på all ekstra hjelp. Hvis du kan, tilby å "holde fortet" mens de nyter noen velfortjente timer med egentid. 

En kvinne smiler til moren sin over kjøkkenøya mens de lager mat.

3. Gjør noe hyggelig for de

Mange omsorgspersoner får ingen lønn eller belønning for det de gjør. For de fleste er en tur på kino eller et måltid ute ting som ikke krever så mye planlegging. Men som hovedomsorgsperson for en pleietrengede person, kan selv det å forlate huset i 30 minutter virke umulig. Hva med å organisere noe hyggelig? Bestill en massasje, ta de med en tur ut, eller overrask med en gave for å lette humøret og vise takknemlighet for det fantastiske arbeidet de gjør. 

En kvinne fjerner tøy fra vaskemaskinen og gir de til sin mor.

4. Tilby hjelp til ulike ærend

Etter en dag som pårørende for en pleietrengende person, kan omsorgspersonen ha liten tid til å ivareta sine egne behov. Hvis du er nær noen som er omsorgsperson for noen andre, kan du prøve å ta en eller flere oppgaver vekk fra to-dolisten. Spør om det er noen oppgaver du kan ta deg av for å redusere belastningen - for eksempel handle mat eller komme med hjemmelagde måltider. Ta en prat med de for å spørre nøyaktig hva du kan hjelpe til med som vil være avlastende. 

En middelaldrende mann smiler til kamera.

5. Vit når du skal gi de pusterom

Pårørende opplever mange utfordringer hver dag. De kan slite med å koble av etter å ha fullført alle pleieoppgavene. Unngå å be de om å gjøre noe som gir ekstra stress eller press til deres allerede travle liv. Omsorgspersoner har gjerne en stram timeplan, så sørg for å be om et passende tidspunkt før du avtaler å komme på besøk. Som en venn eller slektning, prøv å kjenn på når de trenger et pusterom. 

En sliten kvinne sitter på vaskerommet.

6. Tegn på utbrenthet

Å gi omsorg og være pårørende er hardt arbeid, og kan i noen tilfeller være ekstremt mentalt krevende for omsorgspersonen. Hvis du merker at de sliter, prøv å tilby støtte på den måten de trenger det. Se opp for alle synlige faresignaler på utbrenthet som foreksempel endring i deres holdning/væremåte, søvnproblemer, mangel på energi, isolasjon eller depresjon. Å gjøre en forskjell kan være så enkelt som å spørre de har det bra eller om det er noe du kan gjøre for de. 

En kvinne scroller på mobiltelefonen sin.

7. Fortell dem hvor de kan henvende seg for nytt informasjon og støtte

Det finnes ulike organisasjoner som du kan anbefale til omsorgspersoner. Enten det er avlastning, økonomisk støtte, hjemmehjelp eller å komme i kontakt med andre pårørende i samme situasjon. Sjekk gjerne litt rundt og gi beskjed til omsorgspersonen. 

Kjenner du til reseptordningen til Helfo?

Dersom du selv eller en du er pårørende til har en diagnose som gir urinlekkasje, uansett om det er snakk om få dråper eller større lekkasjer, kan du få dekket kostnadene til innkjøp av bind og bleier.

Se helsenorge.no for mer informasjon. (https://www.helsenorge.no/refusjon-og-stotteordninger/)

 

Relaterte artikler

Referanser

1) TENA global research on attitudes and awareness to family caregiving in the general population. July 2022 Poland, Canada, France, UK, USA. Each country interviewed over 1,000 men and women (18+).