Hudomsorg

Hudomsorg for eldre hud

Du kan hjelpe med å holde huden til din kjære sunn og med mindre risiko for skade. Kanskje har du allerede funnet en daglig hudpleierutine som passer hudens tilstand og følsomhet. Uansett finner du det antakelig nyttig å lære mer om å pleie den skjøre huden til eldre.

Hvordan huden endrer seg

Du har kanskje lagt merke til hvordan huden til din kjære har endret seg gjennom årene. Som vi vet mister huden fett på en naturlig måte, og er ikke lenger like glatt som den en gang var. Den blir tynnere og svakere. Rift, kutt eller ujevnheter tar lengre tid å hele. 
 
Forskjellige faktorer kan skade huden på lang sikt:
 
  • helsetilstand
  • røyking 
  • tørr luft
  • ikke drikke nok væske
  • stress
  • mange års soling
  • endringer i hudtilstanden kan også være et resultat av dårlig ernæring
Huden produserer også mindre beskyttende oljer med alderen. Dette kan føre til rynker, tørrhet og aldersflekker. 
 
Alle disse faktorene øker risikoen for skade på huden til en eldre person. Det er derfor du må beskytte huden til din kjære mot så godt du kan. Hvis det ikke følges opp, kan urin og/eller avføring skade huden. Områder som trenger størst beskyttelse er nær hoftene, kjønnsorganene og mellom bekkenet og rektum (huden i underlivet).

Beskyttelse av skjør hud

Det finnes en vanlig hudtilstand som påvirker eldre inkontinente personer (inkontinensassosiert dermatitt). Den kalles perineal dermatitt, og fører til et ubehagelig utslett. Den oppstår når huden har for mye kontakt med fuktigheten og kjemikaliene i urin og avføring. Som følge av dette blir huden irritert og brytes ned. 
 
De gode nyhetene er at du kan hjelpe med å beskytte din kjære mot dette. Eller hvis vedkommende allerede har det, kan du hjelpe med å forbedre tilstanden slik at han/hun føler seg og ser bedre ut.

Finn de rette produktene

Når din kjære har uhell, sørg for å rengjøre vedkommende med en skånsom såpe (ikke vanlig såpe som tørker ut huden). Påfør også fuktighetskrem og en hudbarriere eller lignende beskyttelse. TENA vaskekrem inneholder alle tre, og er spesielt formulert for huden til eldre personer med
 
 
Når din kjære har uhell, sørg for å rengjøre vedkommende med en skånsom såpe (ikke vanlig såpe som tørker ut huden). Påfør også fuktighetskrem og en hudbarriere eller lignende beskyttelse. 
Det er lett å bli forvirret av de forskjellige produktene som er tilgjengelig. For eksempel er kanskje ikke forskjellen mellom en fuktighetskrem og en barrierekrem tydelig. For å forstå fordelen av å bruke forskjellige produkter, gå til siden vår for hudpleie. Du kan finne de rette produktene for de spesielle behovene til din kjære.

Andre praktiske tips

For flere tips om hvordan du kan hjelpe til med å holde den intime huden (i underlivet) til din kjære sunn, last ned vår hygienerutine (PDF).