Pleie og inkontinens på nattestid: hvordan forbedre nattesøvnen for deg selv og dine nærmeste.

Søvn er veldig viktig for helsen vår. Det er minst like viktig som trening og sunt kosthold. Men når du har omsorgen for noen med , eller noen som trenger hjelp til å være kontinent, kan det bli en utfordring å få nok søvn. Heldigvis finnes det metoder for å gjøre det enklere for både deg og den du tar vare på. Her er noen grep du kan ta for å begrense søvnforstyrrelsene og gi pleie om natten mer effektivt. 

Finn ut om det er en sykdom som kan behandles.

Etter hvert som vi blir eldre, endres kroppene våre på mange måter som kan føre til at vi har behov for å tømme blæren oftere om natten. Vi sover dårligere, nyrefunksjonen avtar, og blæren blir mindre elastisk. Likevel kan problemene skyldes en sykdom som kan behandles. Hvis du mistenker at dette er tilfelle, kontakt legen din for å utelukke en urinveisinfeksjon eller annen sykdom som kan behandles med medisiner.  

Tilpass dagrutinen til nattrutinen

Tilsynelatende åpenbare tiltak som å unngå koffein og stort væskeinntak før sengetid, og å være sikker på å tømme tarmen og blæren, kan utgjøre en stor forskjell. Hvis den du har omsorg for tar en lur på dagtid, sørg da for at de ikke sover så lenge at det holder dem våken om natten. Prøv også å holde søvnsyklusen konsekvent og oppfordre dem til å legge seg til samme tid hver dag. Medisiner som diuretika kan også føre til høyere væskeinntak. Hvis dette fører til hyppige toalettbesøk om natten, spør en lege om å erstatte disse medisinene med noe annet, eller sørg for at de tas på dagtid.  

Oppmuntre til gode vaner som vil hjelpe på nattesøvnen

Ta en titt på vaner som kan forstyrre en god natts søvn. Er familiemedlemmet ditt i aktivitet og ute i frisk luft i løpet av dagen? Opplever de smerter eller irritasjon som kan gi dårligere søvn? I så fall kan det være på tide å revurdere hvilke smertestillende som tas. Det kan også være lurt å tenke over kveldsaktivitetene. Er TV før sengetid for stimulerende? Kanskje det sene glasset med vin kan erstattes med lett tøyning, lesing eller lytting til rolig musikk, for å komme i riktig modus. 

Ta forholdsregler for å unngå feiltrinn

En tur på badet i mørket kan lett føre til en ulykke. Å sette en toalettstol ved siden av sengen om kvelden kan forbedre sikkerheten og forenkle hele prosessen. Alternativt kan lys som aktiveres av bevegelsessensorer gjøre det enklere å se hvor man skal gå når man går på toalettet om natten. Pass også på at det ikke står noe i veien, slik at det er klar bane ut til toalettet.  

Skap et søvnvennlig miljø

Husk at din egen søvn også betyr noe. Sov i et eget rom om nødvendig. Gjør det til et behagelig rom som gir en naturlig søvnrespons, fri for stimuli som kan gi bekymringer og stress. Invester om nødvendig i en babymonitor for å holde kontakten om natten. Hvis familiemedlemmet ditt lider av demens og kan vandre om natten, bør du vurdere en sengealarm for å varsle deg hvis de står opp og vandrer av gårde. 

Planlegg dine bekymringer

Det å vite at det er meningsløst å tilbringe søvnløse netter på å bekymre seg for dine nærmeste, gjør det ikke lettere å stenge ut tankene og sove. Et triks kan være å sette av en bestemt tid i løpet av dagen for å tenke og planlegge. Skriv en liste over gjøremål, og legg den bort til neste dag. Dette kan gjøre det lettere for deg å gi slipp og sove bedre. 

Sørg for god tarmhelse

Avføringslekkasjer i løpet av natten kan være frustrerende og pinlig. Hos eldre mennesker oppstår det raskt hudskader ved kontakt med avføring. Tømming av tarmen i løpet av dagen vil bidra til å minimere risikoen for forstyrrelser om natten. Snakk med legen hvis diaré er årsaken til problemet. Heldigvis kan kostholdsendringer som økt væskeinntak og fiberrik mat gi mindre forstoppelse. Fysisk aktivitet og øvelser som styrker bekkenbunnsmuskulaturen kan også bidra til å opprettholde en sunn tarmhelse. 

Ta vare på den skjøre huden

Ubehagelige og smertefulle hudtilstander kan ha stor innvirkning på nattesøvnen, og kan i noen tilfeller bidra til et økt behov for å bruke toalettet på nattestid. For å bidra til å opprettholde en god hudhelse, har TENA utviklet en hudpleieløsning i tre steg for de som lever med .

TENA ProSkin Pants Night

Utviklet for en god natts søvn. Holder dine nærmeste tørre.

En eldre kvinne sover godt i sengen sin. Foran står en pakke med TENA ProSkin Pants Night.

En pakke med TENA ProSkin Comfort inkontinensbind

Hold huden tørr ved bruk av TENA ProSkin hurtigabsorberende produkter, for å redusere fuktighet mot huden både dagtid og nattestid.

En pakke med TENA ProSkin våtservietter

Hold huden ren med TENA ProSkin våtservietter og hudsåper.

En pakke TENA ProSkin barrierekrem

Hold huden beskyttet ved å påføre TENA ProSkin sinkkrem for sensitiv hud, eller TENA barrierekrem for beskyttelse mot hudirritasjon.

Gi komfort, støtte og beskyttelse

Du kan kanskje ikke kontrollere nattinkontinensen, men du kan gjøre opplevelsen betydelig mindre ubehagelig for dine nærmeste. Sørg for at inkontinensproduktet har en absorpsjonskapasitet som varer gjennom hele natten, og at det er satt på riktig for å unngå hudirritasjoner og lekkasjer på nattøyet og sengetøyet. Hvis det fremdeles forekommer lekkasjer, kan du prøve å finne årsaken. Er absorpsjonskapasiteten for lav? Blir produktet løsnet eller plukket på i løpet av natten? I så fall kan det være lurt å beskytte sengen, eller gjøre madrassen vanntett. 

TENA ProSkin Pants Night – utviklet for å brukes på nattestid

Hos TENA vet vi at det kan være utfordrende å få en hel natts søvn når du tar vare på en eldre person med . Derfor utviklet vi TENA ProSkin Pants Night med Lie Down Protection – spesielt utviklet for å holde skjør hud tørr lenger.