Avføringsinkontinens – det er på tide at vi snakker om det

Mange unngår å fortelle legen eller omsorgspersoner om problemer med avføringsinkontinens. De vil heller uttrykke klager om ting som kløe eller andre kontinensrelaterte problemer, som de er mer komfortable med å snakke om. Hvis du er i en omsorgsposisjon kan det være en god ting å ha i tankene. I denne artikkelen vil vi beskrive hva avføringsinkontinens er, sammen med noen av de vanligste årsakene og måter å behandle det på.   

Kort om avføringsinkontinens

Avføringsinkontinens, også kjent som , er utilsiktet tap av avføring. For at en tarm skal fungere riktig og unngå avføringslekkasje, jobber nervene og musklene i rektum og anus sammen i et kompleks system og når det systemet svikter, skjer avføringsinkontinens. 
 
Avføringsinkontinens kan også skje på grunn av forstoppelse eller diaré. Det er derfor kunnskap om avføringskonsistens er svært nyttig for deg som en omsorgsperson når du behandler og passer på noen som lever med dette problemet.

Vanlige årsaker

Avføringsinkontinens kan skyldes et antall grunner, som diaré, forstoppelse eller en nerve- eller muskelskade. Personer med sykdommer som påvirker det sentrale nervesystemet (for eksempel multiple sklerose (MS), Parkinson’s sykdom, spina bifida, slag, osv.) har ofte forstoppelse eller avføringsinkontinens. Dette oppstår fordi det er en forstyrrelse i nervebanene. Hvis nervene som kontrollerer de anale lukkemusklene eller de som sanser avføring er skadet, kan dette forårsake forstoppelse eller
 
Mange forskjellige legemidler kan forårsake avføringsinkontinens ved å påvirke tarmfunksjon, lukkemuskulaturen eller kognitiv oppmerksomhet. Avføringsinkontinens kan også skje hvis du har betennelsessykdommer som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt. Både Crohns og ulcerøs kolitt forårsaker diaré, som deretter kan forårsake lekkasjer. Løs avføring og hastverk fra tarmen kan få selv den sterkeste bekkenbunnen til å lekke hvis toalettet ikke er nært nok.
 
I tillegg kan bare det å bli syk påvirke avføringsinkontinens. En eldre person med en medisinsk tilstand kan være immobil, kognitivt svekket og/eller oppleve mangel på appetitt og vanskeligheter med å drikke nok væske. Alle disse faktorene kan øke risikoen for .

Forstoppelse

Kronisk forstoppelse kan forårsake at en hard masse med avføring former seg i rektum, og deretter blir for hard å få ut. Dette kan få musklene i anus og rektum til å strekke seg og svekkes, de svekkede musklene kan forhindre anallukkemusklene fra å lukke seg stramt, og resultere i fekal lekkasje. 

Diaré

Fekal lekkasje under diaré er vanligvis ikke et tegn på en kronisk inkontinenstilstand, men det er vanskeligere å holde løs avføring i rektum enn vanlig avføring. 

Hemorroider

Hemorroider kan stoppe anus fra å lukke seg helt, noe som kan la avføring lekke ut.

Hvordan behandles avføringsinkontinens?

Avføringsinkontinensbehandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken til problemet, men formålet er alltid å regulere tarmbevegelsene og gjøre nødvendige endringer for å få riktig konsistens på avføringen. 

Unngå forstoppelse

Tren, drikk mye vann og legg til mer mat med høyt fiberinnhold i dietten.

Behandle diareen

Å behandle årsaken til diaré, som kan forårsakes av en tarminfeksjon, kan faktisk også fjerne den fekale inkontinensen. Sørg for eksempel for å gjennomgå medisinene for å se hvordan de påvirker tarmen. For mye avføringsmiddel kan være det som forårsaker diaré.

Styrk bekkenbunnen

Å trene musklenen i bekkenbunnen gjennom Kegel-øvelser kan også være hjelpsomt, samt å finne en riktig toalettpositur for å tilrettelegge for å tømme tarmen. Kirurgi kan være et alternativ hvis ingen annen behandling fungerer.

Ikke glem hudpleien

Langvarig kontakt med avføringsenzymer og mikroorganismer er en nøkkelrisikofaktor for inkontinenstilknyttet dermatitt (betennelse og/eller erosjon av huden forårsaket av eksponering for urin eller avføring). Avføring inneholder tøffe enzymer og korrosive sammensetninger som raskt kan forringe huden. Derfor er det viktig med rask fjerning av avføring hvis en ulykke har skjedd. Rengjør huden forsiktig med egnede produkter for underlivspleie og påfør en beskyttende barrierekrem om nødvendig.
 

Hva kan du som en omsorgsperson gjøre for pasienten din eller familiemedlemmet ditt?

Forsøk å støtte personen du har omsorg for, og sørg at problemet blir adressert. Leger håndterer disse problemene hver dag, og det er viktig at du får den riktige diagnosen. Når du vet hva som forårsaker problemet er det enklere å finne riktig behandling.
 
Ha også i tankene at mennesker er forskjellige. En person med hyppige lekkasjer kan trenge et annet produkt enn noen med som er mer spredd ut. Sørg for at du finner et produkt som virkelig gjør jobben. Å finne en toalettrutine som fungerer er svært viktig, og sørg for at du fjerner den fekale lekkasjen raskt. Utfør riktig hudpleie og bruk en barrierekrem for ekstra beskyttelse.