Glemsel og inkontinens

Å bli glemsom

Er den eldre personen du pleier blitt glemsom – kanskje også forvirret og urimelig? Hvis din kjære er slik, er det heldigvis mange ting du kan gjøre for å hjelpe og støtte vedkommende. 
 
For å kunne hjelpe dem er det nyttig å forstå hans/hennes generelle psykiske helse. Avhengig av hvor bevisst han/hun er på egen situasjon, vil din omsorgspleie kanskje ikke være så likefrem som du håpte. Hvis vedkommende har demens eller lider av Alzheimers, ønsker du kanskje å få hjelp av noen med skift og rengjøring.
 
Nedenfor finner du noen tips for hvordan du kan hjelpe en person som ikke klarer å tenke eller uttrykke seg selv klart og tydelig.
Å gjenkjenne tegnene
Personen du pleier kan vise noen tegn på behov for å gå på toalettet. Han/hun kan for eksempel være urolig, dra i klærne eller reise seg og sette seg ned igjen. Observer vedkommende nøye og ofte. Bli kjent med atferden, så du kan gjenkjenne når behovet for hjelp er der.
Å skape regelmessige vaner
Det er viktig å være forberedt når din kjære trenger å gå på toalettet. Dette vil bidra til at vedkommende føler seg rolig og komfortabel, og det vil også gjøre din rolle som omsorgsperson lettere. Å ha de rette inkontinensproduktene er et godt utgangspunkt. Det er også nyttig å oppfordre ham eller henne til å skape regelmessige toalettvaner. Ved å gjenkjenne når din kjære trenger å gå på toalettet, hjelper du med å opprettholde selvtilliten.
Å planlegge fremover
Å ha de riktige produktene for hånden vil gjøre det mye enklere for deg som omsorgsperson. Hvis du er godt forberedt, vil det være enklere å hjelpe din kjære med å føle seg ren og komfortabel. Å ha et sett med inkontinensprodukter, , forseglbare poser og et ekstra klesskift vil gjøre det enklere for deg å hjelpe din kjære når det er nødvendig. Hvis du planlegger å ta din kjære med ut for dagen, husk å planlegge hvilket toalett han/hun kan bruke, og hvor du kan vaske og skifte på ham/henne.
Å hjelpe til
Hvis din kjære har en mer komplisert type , kan du hjelpe til når det er behov for å bruke toalettet. Oppfordre din kjære til å gå til toalettet med din hjelp. Gjør en evaluering for å prøve å finne ut de beste tidspunktene for å gå på toalettet når behovet melder seg. Når disse tidspunktene er identifisert, hold deg til planen, og følg din kjære på toalettet til samme tid hver dag.
 
Dette kan hjelpe til med å skape regelmessige vaner og potensielt redusere episoder med .