Min kjære trenger litt hjelp

Hva du trenger å gjøre når du pleier en som står deg nær, for å gi rett mengde hjelp, avhenger av vedkommendes fysiske tilstand.
 
Hvis vedkommende kommer seg rundt, gjør sin daglige rutine nesten uten eller bare med litt hjelp, er dette avsnittet for deg. Her kan du få praktiske tips om hvordan du kan gi best mulig pleie.

Oppfordre til god hygiene

Personlig hygiene er en viktig del av den daglige rutinen. Kanskje din kjære klarer å ta hånd om seg selv og vaske seg uten din hjelp. Eller med bare litt hjelp fra deg. I så fall er det bra. Prøv å oppfordre vedkommende til å fortsette med å vaske seg selv, så lenge han/hun klarer det. Du bør sjekke nå og da, for å se om han/hun trenger hjelp.

Eldre hud trenger spesiell pleie

Du har antakelig lagt merke til at idet vi blir eldre, blir huden eldre også. Den blir ganske skjør. Det er derfor eldre mennesker trenger en spesiell hygienerutine som er utformet for sensitiv hud. Det er spesielt tilfellet når de opplever , siden urin og avføring irriterer og skader huden. Skånsom rengjøring og beskyttelse bidrar til å forhindre hudirritasjon og infeksjoner. Så det er bra hvis din kjære følger en hygienerutine som er utformet for hans/hennes sensitive hud. Det vil hjelpe vedkommende med å føle seg ren, komfortabel og frisk, og det kan også hjelpe på selvfølelsen. 
 
Det er tre steg for å pleie huden: rengjøring, gjenoppbygging og beskyttelse. For å se produktene som dekker disse stegene og som er utformet for skjør, eldre hud, ta en titt på TENA hudpleieserie.

Inkontinensprodukter

Hvis din kjære kan kle seg selv, klarer han eller hun antakeligvis også å håndtere inkontinensbeskyttelse på egenhånd. Det er spesielt sannsynlig hvis det er snakk om et produkt som er enkelt i bruk, som undertøysliknende inkontinensprodukter. TENA Pants er like enkle å ta på som vanlig . Produktet hjelper din kjære med å være uavhengig og å beholde verdigheten. På samme tid gir produktet pålitelig beskyttelse mot lekkasje.  
 
For å finne riktig inkontinensprodukt og absorpsjonsnivå for din kjære, se TENA produktvelger. 
 
For å lære mer om TENAs produktutvalg, se TENA produkter.

Hjelper brukerne med å holde seg trygge

Din kjære kan være ganske uavhengig og ikke trenge mye hjelp. Det er imidlertid viktig å huske at eldre personers bein er skjøre. Selv et lite uhell eller fall kan skade en eldre person og redusere mobiliteten. Så for å hjelpe vedkommende med å forhindre skader, prøv å gjør hjemmet så trygt som mulig for ham/henne.

Hjelp til med diett og væskeinntak

Din kjære drikker kanskje mindre av frykt for å måtte gå mer på toalettet hvis han/hun drikker mye. Hvis vedkommende gjør dette, kan det imidlertid gjøre urinen mer konsentrert. Det kan utgjøre en helserisiko. Så prøv å oppfordre vedkommende til å drikke normale mengder når tørsten melder seg. 
 
Du kan sørge for at din kjære spiser en god, næringsrik diett ved å spise sammen med ham/henne. Måltider handler nemlig om mer enn bare ernæring. De er også en tid for sosialisering, snakk, deling av historier og en god latter. Hvorfor ikke invitere andre familiemedlemmer og venner til å spise sammen med dere to? Sosialisering hjelper din kjære med å føle tilknytning. Det er en viktig del av livet, som vi skriver mer om nedenfor.   

Å føle tilknytning til andre

Selv sent i livet liker vi at noen holder oss i hånden, at noen masserer ryggen vår eller å få en varm klem. Dette blir enda viktigere hvis vi tilbringer mesteparten av tiden vår alene. 
 
Erfarne omsorgspersoner sier at det å gjøre små ting sammen – selv tilsynelatende trivielle aktiviteter – kan hjelpe med å lyse opp dagen til din kjære.

Finn noen som kan hjelpe deg

Erfarne omsorgspersoner anbefaler å finne andre som kan hjelpe deg med å pleie din kjære. Det kan være familiemedlemmer, venner, ressurspersoner i lokalsamfunnet eller offentlige sosialtjenester. Finn ut mer om hvordan du kan få hjelp her.