Tisser oftere når du er gravid: årsaker og tips

Selvom om du er tidlig i graviditeten og allerede merker at hyppighetene på toalettbesøkene øker, er dette helt normalt. Trangen til å tisse oftere starter tidlig i svangerskapet, og fortsetter gjennom tredje trimester i takt med en voksende livmor og baby som gir press på blæren. 
 
Synes du det er frustrerende? Ja. Er det normalt? Ja. I de fleste tilfeller er det ingen grunn til bekymring. 
 
I denne artikkelen kan du lese mer om: 
  • Hva er årsaker til hyppige toalettbesøk under graviditeten?  
  • Tips til å håndtere hyppige toalettbesøk  
  • Kan det at du tisser ofte være et tegn på at noe er unormalt?

Hva er årsaken til at man tisser oftere?

Graviditeten kan påvirke blæren din på mange måter - for det meste er dette helt normalt (men litt slitsomt). Her er noe av det du kan forvente under graviditeten: 
 
Første trimester
Hyppige toalettbesøk – et av de mest vanlige tidlige symptomer på gravididtet - kan starte allerede rundt uke 4 i første trimester.  
 
Dette skyldes hormoner. Etter at du er befruktet, vil det befruktede egget sammen med utviklingen av morkaken starte å produsere en økt mengde av hCG hormonet. Dette hormonet øker blodstrømmen til bekkenområdet og nyrene. Ulempen med dette, er at det kan forårsake symptomer som kvalme og økt trang til å tisse. 
 
Andre hormoner, slik som progesteron og relaxin, mykgjør muskler og ledd i bekkenbunnen for å gjøre deg klar til fødsel. Dette svekker også musklene som kontroller urinstrømmen, så du kan oppleve
 
Vi er også mer utsatt for under graviditet og etter fødsel, noe som også gir økt stress på bekkenbunnen og blæren - som igjen svekker musklene rundt urinrøret. 
 
Andre trimester
Andre trimester er ofte et mer behagelig. Dette er fordi hCG hormonet stabiliserer seg - og du kan derfor oppleve å bli mindre kvalm, sliten og få redusert tissetrang. 
 
Tredje trimester
Det er helt vanlig at tranget til å tisse ofte tar seg opp igjen lengre ut i svangerskapet. Dette er fordi den voksende babyen legger mer press på blæren, og sakte men sikkert flytter seg nedover mot bekkenbunnen. Det økte presset, kan føre til at du må tisse oftere på natten. 
 
Det er også normalt - spesielt i tredje trimester - at væske bygger seg opp i ben, føtter og ankler. Den ekstra væsken øker gjennom dagen i de nederste kroppsdelene, spesielt hvis det er varmt eller du har stått mye.
 
Når du så legger deg på kvelden, og kanskje legger bena høyt, vil den ekstra væsken finne veien tilbake til blodstrømmen gjennom nyrene hvor den filtreres ut som urin - og du må tisse oftere.  

Tips for å håndtere hyppige toalettbesøk under graviditeten

Det er flere ting du kan gjøre for å prøve å redusere hyppige toalettbesøk under graviditeten: 
 
Tøm blæren 
Når du tisser, len deg fremover og sørg for at du har god støtte under bena. Dette er den mest effektive posisjonen for å tømme blæren helt. Ta deg tid til å tømme blæren, da selv litt urin i blæren kan øke sjansene for å utvikle urinveisinfeksjon (UVI).
 
Unngå koffein 
Koffeinholdige drikker, som kaffe og sort te, kan irritere blæren - noe som kan øke trangen til å tisse. 
 
Ikke drikk for mye før leggetid…
Hvis du ofte våkner på natten og må tisse, prøv å begrense inntaktet minst to timer før sengetid. 
 
…men pass allikevel på å få i deg nok væske
Ikke drikk mindre for å unngå enda et toalettbesøk. Ved å drikke mindre vann, kan dette føre til dehydrering, som igjen kan føre til at urinen blir mer konsentrert. Dette kan irritere blæren og føre til en trang til å tisse selvom blæren ikke er full. Å holde deg hydrert er viktig for å forebygge urinveisinfeksjon. 
 
Unngå hovne føtter og ankler gjennom dagen 
Unngå å stå i lengre perioder dersom mulig. Prøv å bruk kompresjonsstrømper, ha bena hevet når du kan og gå regelmessige turer. 
 
Hev bena før du legger deg
Prøv å finn tid til å heve bena før du legger deg. Dette kan bidra til at væsken som har bygd seg opp i de hovne anklene og føttene går tilbake til blodstrømmen - og du dermed tisser før du legger deg. 
Bruk truseinnlegg og bind som absorberer lekkasjer
Den økte trangen til å tisse øker under graviditeten, spesielt i tredje trimester når babyen legger ekstra press på blæren. Hvis du opplever lekkasjer, kan valg av riktig beskyttelse gjøre deg mer komfortabel.  
 
I motsetning til bind beregnet ved menstruasjon, gir inkontiens truseinnlegg og bind riktig absorpsjon og beskyttelse - da de er beregnet på urinlekkasjer. Hvis du opplever små lekkasjer, kan foreksempel TENA Discreet Ultra Mini truseinnlegg gi trippel beskyttelse mot lekkasjer, lukt og fuktighet. 
 
Hvis lekkasjene er litt større og du trenger mer absorpsjon, prøv gjerne TENA Discreet Ultra Mini bind som kapsler inn fuktighet og holder deg tørr i opptil 12 timer. 
 
Hvis du har sensitiv hud, kan du prøve TENA Lights Sensitive Normal bind . De er diskret og parfymefri.  
 
Styrk bekkenbunnen
Bekkenbunnstrening kan hjelpe til med å styrke muskler og ledd rundt urinrøret. Les mer i denne artikkelen for aktuelle øvelser.  

Kan hyppige toalettbesøk under graviditeten være et tegn på noe unormalt?

Det er normalt å tisse mer under graviditeten, men i enkelte tilfeller kan det også være et tegn på urinveisinfeksjon (UVI), noe som gjør diagnosering litt vanskelig. 
 
Hvis du har andre symptomer, slik som smerter eller en "brennende følelse" når du tisser, konstante magesmerter, ubehagelig urinlukt, eller om urinen ser unormal ut eller inneholder blod, kontakt helsestasjon eller legen. 
 
Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.  

Relaterte artikler