TENA-Women-LastLonelyMenopause-Campaign-Still-Woman-Kegels.jpg

Forbered deg på overgangsalderen

Ved overgangsalderen slutter eggstokkene å produsere hormoner som frigjør egg for befruktning, og menstruasjonen stopper opp. Slutten på menstruasjonen varsler slutten på en kvinnes reproduktive år, og er en naturlig del av aldringsprosessen. 
 
Overgangsalderen inntreffer vanligvis mellom 45-55 år, men hver overgangsalder er individuell og noen kan starte mye tidligere. Man sier å være i "postmenopausal" etter 12 måneder uten menstruasjon. Men overgangen til overgangsalderen skjer ikke over natten - det er en gradvis prosess. 
 
Overgangsfasen er kjent som "perimenopausen", og det kan for noen være en hormonell berg-og-dal-bane. Mens kroppen din forbereder seg på avslutte tiden med menstruasjon, møter noen følelsesmessige endringer samt fysiske symptomer slik som nattesvette og urinlekkasjer. Hver overgangsalder er forskjellig - mange har svært få eller ingen symptomer, mens andre har flere plager. 
 
I følge en undersøkelse fra Forbes, føler rundt 64% av kvinnene seg uforberedt på overgangsalderen - så hvis du er en av de, er du ikke alene. 
 
Jo mer kunnskap du har om overgangsalderen, jo mer vet du hva du kan forvente og det vil ikke virke så overveldende. Fordi vi ikke snakker nok om overgangsalder, blir mange overrasket når den kommer. Les videre for å finne ut mer. 

Det siste jeg forventet om overgangsalderen, var at det skulle skje. Ingen fortalte meg, det var ikke slik at jeg ble advart.

Hva er perimenopause?

Menopausal overgang, også kjent som perimenopause, omfatter månedene og årene før overgangsalderen. Perimenopausen starter vanligvis i 40-årene og varer i gjennomsnitt rundt fire år, men vi kan ikke understreke nok at hver opplevelse er forskjellig. Det kan vare i flere måneder eller – spenn dere fast – opptil 12 år.
 
I forkant av overgangsalderen frigjør eggstokkene mindre østrogen (hormonet som er ansvarlig for å opprettholde det reproduktive systemet). Nedgangen i østrogen resulterer i en rekke tegn og symptomer som de fleste kvinner kan forvente å oppleve. Et bemerkelsesverdig avslørende symptom er at menstruasjonen din endrer seg, med lengre eller kortere menstruasjonssykluser.
 
I tillegg til menstruasjonsforandringer kan perimenopausen forårsake hetetokter, nattesvette, søvnproblemer, tørrhet i skjeden, blæresvakhet, tretthet, glemsomhet, humørsvingninger, raseri, angst, migrene, tap av libido, leddsmerter og endringer i hud, hår og bryster.
 
Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å forberede og håndtere perimenopausale symptomer slik at de forårsaker minimal forstyrrelse i livet ditt. 

Du begynner å føle deg annerledes på så mange måter.

Tips for å forberede seg på perimenopause og menopause

1. Ha oversikt over menstruasjonen din

For mange er menstruasjonsforandringer den første indikasjonen på perimenopause - din en gang vanlige månedlige syklus kan bli uberegnelig. Uansett hvilken fase av livet du er i da, er det alltid god praksis å holde oversikt over mensen. Dette blir spesielt viktig når du nærmer deg 40-årene, siden syklusen din kan bli dårlig, bli kortere, lengre eller generelt uforutsigbar.
 
For å forberede deg på perimenopausen og overgangsalderen, prøv å få en vane med å logge menstruasjonen din, da dette kan hjelpe deg med å identifisere nye blødningsmønstre eller endringer i syklusen din. Det finnes flere apper som kan hjelpe deg med å holde oversikten over syklusen. Noen lar deg til og med spore medfølgende symptomer og vurdere alvorlighetsgraden deres, noe som kan være nyttig hvis du trenger å snakke med en lege senere.

2. Ha fokus på helse

Mange kvinner opplever at midjen forandrer seg rundt perimenopause og overgangsalderen. Vektøkning er en helt normal del av den naturlige aldringsprosessen. En nedgang i østrogen og muskelmasse kan bremse stoffskiftet, og endre måten kroppen din lagrer fett på.
 
Det er selvfølgelig absolutt ingenting galt med å få litt mer former. En postmenopausal kvinne vi snakket med sa: "Å ha en rundere mage er en overgangsrite". Kroppsforandringer kan alltid føles litt urovekkende – vi er tross alt vaneskapninger – men det er viktig å forstå og akseptere at dette er en naturlig del av aldring.
 
Siden hormonene dine er i endring, er kalsium, jern og fiber næringsstoffer som kvinner i overgangsalderen vanligvis mangler, så sørg for å spise et balansert kosthold fullpakket med grønnsaker, meieriprodukter og uraffinerte kilder til fiber. Det kan også vurderes å ta kosttilskudd for å sikre at kroppen din får de næringsstoffene den trenger under overgangen. Å drikke mye vann vil bidra til å holde deg hydrert og skylle ut giftstoffer fra kroppen.
 
I tillegg til å opprettholde et balansert kosthold, prøv å trene så regelmessig du kan. Kardio- og yoga med lav intensitet antas å lindre symptomer som hetetokter. 

“Jeg spurte legen min om å undersøke meg for tidlig demens".

Når Sadie begynte å oppleve hukommelsestap, hadde hun ingen anelse om at det var relatert til overgangsalder. Hennes råd - skriv ned dine tanker i en notatbok og snakk med noen om det du opplever.  
 
Se Sandie sin historie nå.

3. Hår, hud og negler

En ting du kan gjøre for å forberede deg på perimenopause og overgangsalderen er å ta godt vare på håret, huden og neglene. Mange kvinner kjemper mot disse endringene i overgangsalderen.
 
Hormonell ubalanse kan føre til at man mister hår og at neglene blir svakere, så vurder gjerne vitaminer og kosttilskudd for å holde hår og negler sterke - eller aller helst et variert og sunt kosthold. Heldigvis kan disse problemene forsvinne naturlig ettersom hormoner slår seg ned etter overgangsalderen.
 
Muskeltap og lavere kollagennivåer kan føre til at huden mister spenst, og linjer og rynker kan bli tydeligere. Dette er igjen en helt normal del av aldring. Ikke få panikk. Du blir eldre, men mange rapporterer at aldring gir dem gaven om å ikke bry seg om hva folk tenker. Og det er en fin gave!
 
Når melaninproduksjonen avtar, kan huden se blekere ut, og aldersflekker kan begynne å vises. Bruk SPF for å beskytte huden mot solskader, eksfolier regelmessig for å friske opp huden og invester gjerne i en aldersmålrettet fuktighetskrem av god kvalitet for å holde huden hydrert og smidig. 

4. Håndtere emosjonelle endringer

Emosjonelle endringer er en av de vanligste – men minst omtalte – delene av overgangsalderen. Fallende østrogennivåer kan få deg til å føle at du er i en konstant tilstand av PMS. Du kan merke at du opplever humørsvingninger i dagene frem til menstruasjonen din, når hormonene dine naturlig er på sitt laveste. Følelser av irritabilitet, tristhet, glemsomhet og mangel på tålmodighet kan øke gradvis rundt menstruasjonen til flere dager i måneden, og deretter mer etter hvert som du kommer lenger inn i overgangsalderen.
 
Mange kvinner opplever at livsstilsendringer som sunt kosthold, god søvnhygiene og regelmessig mosjon kan lindre de følelsesmessige elementene i overgangsalderen. Å ta i bruk beroligende praksiser som dyp pusting, yoga og meditasjon i oppkjøringen til overgangsalderen kan også hjelpe deg med å håndtere følelsene.
 
Det hjelper kanskje å snakke om overgangsalderen med dine kjære. Fortell dem hva som skjer. På den måten vil de enklere forstå det du går igjennom, og forhåpentligvis vil de også støtte deg. Å ha noen å snakke med kan føles som en lettelse.

5. Snakk om overgangsalderen

Visste du at akkurat nå går rundt 6 millioner kvinner gjennom overgangsalderen over hele verden? I følge veldedighetsorganisasjonen Menopause Support vil omtrent 1 av 4 kvinner oppleve symptomer i forbindelse med overgangsalder, og mange postmenopausale kvinner sier at de opplever mangel på generell støtte og forståelse.
 
For å forberede deg på overgangsalderen, prøv å bli komfortabel med å diskutere emnet med venner, familie og arbeidskolleger. Kanskje du føler deg urolig med tanken på at mensen stopper for alltid, eller du vil kanskje vite hva bedriften din gjør for å støtte kvinner som sjonglerer hetetokter og Excel-regneark på jobben (ikke en morsom kombinasjon!). Ved åpent å diskutere overgangsalder, vil du være med på å bryte stigmaet, og gi støtte til andre som står overfor overgangsalderens relaterte utfordringer.

6. Sjekk ut produkter og behandlinger for overgangsalder

Som forberedelse til perimenopause og overgangsalder, kan det være lurt å bruke litt tid på å undersøke og vurdere noen av de mange behandlingsalternativene som er tilgjengelige. Hormonerstatningsterapi (HRT) kan for eksempel bidra til å balansere hormoner, smøremidler kan bidra til å hjelpe mot tørrhet i underlivet, kognitiv atferdsterapi kan hjelpe deg med å håndtere humørsvingninger, og regelmessige knipeøvelser, sammen med TENA-bind kan hjelpe deg med å håndtere overgangsalderrelatert inkontinensproblemer.
Produktbilde av TENA Light Sensistive Ultra Mini og Ultra Normal bind

Håndtere inkontinens

Urinlekkasjer er et vanlig symptom på overgangsalderen. TENA Lights Sensitive er vårt mykeste bind som er ekstra skånsomt mot sensitiv hud. Pakningen er laget av minst 50% plantebasert materiale, og er vårt første produkt som kommer i papirforpakning. Produktet er kun tilgjengelig i dagligvarebutikker. 
Når perimenopausen og overgangsalderen kommer, trenger du ikke gå gjennom dette alene. Å utforske det som finnes av behandlingsalternativer på forhånd kan hjelpe deg med å få en idé om hvordan du kan takle de utfordringene som kan oppstå. 
 
Vi kjenner alle noen som går gjennom overgangsalderen. Og likevel snakker vi så sjelden om det. Hvorfor ikke spørre noen i livet ditt hvordan de taklet overgangsalderen? Alle har sine egne tips og triks for å komme seg gjennom det, fra å legge puten i fryseren til å unne seg en middagslur. Ingen av oss bør bli overrasket av overgangsalderen rett og slett fordi vi ikke snakker nok om det. Jo bedre forberedt du er, jo lettere blir det. 

TENA er her for å hjelpe deg med å navigere i utfordringene relatert til overgangsalderen, inkludert praktiske råd for inkontinens i overgangsalderen. Hvis du føler at du trenger mer støtte med forberedelsene til perimenopause og overgangsalder, ikke nøl med å kontakte fastlegen din.

Relaterte artikler