Nærbilde av en dame som tar på truseinnlegg i truse

Tiden etter fødsel: En guide til hvilke inkontinensbind og undertøy du kan ha behov for etter fødsel

Når du forbereder deg på at babyen din skal komme, ligger ofte alt fokuset på det du trenger til babyen. Det er også viktig å tenke på hva du faktisk trenger til deg selv til tiden etter fødsel. 

Her kan du lese mer om hva du kan forvente deg i tiden etter fødselen -  alt fra etterblødninger til urinlekkasjer - og vi vil gi deg råd om hvilke TENA produkter du kan ha behov for i denne perioden.

Blødninger etter fødsel

Det er vanlig å blø etter fødsel - for noen kan dette vare opptil seks til åtte uker. Dette er kroppens måte å rense seg selv på, og det er vanligvis ikke noe å bekymre seg over. De første dagene, kan det føles som en kraftig menstruasjon. Blodet kommer fra såret etter morkaken. Blødningen vil gå fra å være en rød, frisk farge i starten, til deretter blir en rosa/brunlig blødning. Etterhvert vil fargen bli lysere og tilslutt stoppe. 

Du kan oppleve at du blør mer når du er aktiv eller beveger deg. Det er også vanlig at blødninger oppstår når du reiser deg etter å ha ligget ned en stund. 

Dette er en naturlig respons og endel av renselsesprosessen etter fødsel. Dersom du opplever mye blod, har feber, smerter i magen og blør plutselig mer enn du gjorde de første dagene etter fødsel, er det viktig å ta kontakt med legen. 

Urinlekkasjer etter fødsel

Når du nærmer deg termindato, har organer (inkludert blæren og urinrøret) hatt liten plass, for å gi rom for den voksende babyen. Bekkenbunnsmusklene, som omfavner urinrøret, vagina og anus, har blitt strekt, samtidig som selve fødselen er en belastning på bekkenbunnen. 

Dette kan forårsake urinlekkasjer i tiden etter fødsel. Dette kan vare i noen uker, men du kan også oppleve at dette vedvarer over en lengre periode. 

Rett etter fødsel, er det vanlig å oppleve*: 

  • Store urinlekkasjer første gangen du reiser deg opp etter å ha ligget ned en stund eller etter kateter er fjernet 
  • Økt tissetrang 
  • Svekket evne til å kjenne at blæren er full  
  • Urge inkontinens (lekkasje på vei til toalettet)
  • Stress inkontinens (lekkasje når du hoster, ler, nyser, løfter, etc.) 
  • Passiv (lekkasje uten at du merker det) 
  • Vanskeligheter med å tisse (urin bare drypper eller kommer ikke ut) 
  • Behov for å stå oppreist for å klare å tisse 
Kroppen din trenger litt tid på å restituere - ting vil stabilisere seg etterhvert og det er ting du kan gjøre for å forebygge, redusere og håndtere symptomene (les mer her: Hvordan håndtere urinlekkasjer under graviditet og etter fødsel). Husk, at dersom du er bekymret eller har mer alvorlige problemer, ta kontakt med din lege. 

Hvilke inkontinensbind eller undertøy kan jeg trenge i tiden etter fødsel?

Det er uaktuelt å bruke tampong i denne perioden. Det er fordi det tar flere uker for urinrøret å trekke seg tilbake til normal størrelse - og å sette inn en tampong kan øke sjansen for infeksjoner. Du kan også ha rifter og sår i området rundt vagina som kan bli infisert ved å bruke tampong. Det er derfor best å bruke bind i tiden etter fødsel. Det er også anbefalt å dusje fremfor å bruke badekaret.  

De første ukene etter fødsel, kan det være lurt å bruke inkontinensundertøy (buksebleie) eller tykkere bind med høy absorpsjonsevne. Dette fordi du i noen tilfelle kan oppleve å miste evnen til å kjenne at du må på toalettet, og at du derfor tisser på deg. 

Det kan være naturlig å tenke at du kan bruke vanlige menstruasjonsbind, men disse bindene gir kanskje ikke den absorpsjonen du trenger. Egnede inkontinensbind slik som TENA Discreet Protect+ er tykkere og lengre enn vanlige bind, noe som også kan gi ekstra komfort mot såre områder. 

Rett etter fødsel, kan det føles mest komfortabelt å bruke en buksebleie. Disse kan gi en god følelse av sikkerhet rundt magen, samtidig som de gir maksimal absorpsjon og beskyttelse. TENA Silhouette Plus High Waist Incontinence Underwear buksebleie har et myk og pustende materiale med en god passform for økt komfort, og gir også trippel beskyttelse mot lukt, fuktighet og lekkasje.

Etterhvert som blødningene og lekkasjene avtar, kan det være aktuelt å bytte til inkontinensbind du kan feste i eget undertøy. TENA Discreet Ultra Normal bind har et mykt og pustende materiale som kapsler inn lukt og fuktighet slik at du holder deg tørr.

Etterhvert som blødninger og lekkasjene stopper, kan du eventuelt bytte til et truseinnlegg - TENA Discreet Ultra Mini truseinnlegg gir trippelbeskyttelse mot lekkasjer, lukt og fuktighet takket være den unike microPROTEX™ teknologien. Den har god absorpsjon og er ikke større enn et "vanlig" truseinnlegg. 

Hvis huden din fortsatt er sensitiv etter fødsel, kan du eventuelt prøve TENA Light Sensitive Normal Bind som absorberer raskt, er diskret og har 0% parfyme og fargestoffer. 

Hvor lenge behøver jeg å bruke bind etter fødsel?

Blødningene er kraftigst de 3 til 10 første dagene, og så vil det begynne å avta. Sørg for å ha buksebleier eller bind tilgjengelig etter fødsel som er behagelige å ha på og som har riktig absorpsjonsnviå. 

Det er vanlig at blødninger etter førdsel kan vare opp til 6 til 12 uker. Når blødningene begynner å avta, kan du bytte fra engangsundertøy og bind med høy absorpsjon til truseinnlegg for mindre blødninger. 

Det er vanlig å oppleve at blødningene kan være litt opp og ned. Ofte, når du begynner å bli mer aktiv etter 3-4 uker etter fødsel, kan blødningen øke litt, så det kan være greit å ha både bind og truseinnlegg tilgjengelig etterhvert som behovet endrer seg. 

Det kan også ta noen uker, eller måneder, å få igjen kontrollen over blæren etter fødselen. Noen opplever at det varer lenger. Husk det er ting du kan gjøre for at det skal gå seg raskere til. 

Hvordan håndtere urinlekkasjer etter fødsel?

Det er vanlig å ignorere symptomer og å unngå å oppsøke profesjonell hjelp, men du skal ikke behøve å føle deg ukomfortabel.

Det kan være lurt å gjøre regelmessige knipeøvelser og å ta deg tid til å tømme blæren helt når du er på toalettet slik at du sjeldnere vil føle trang til å tisse. Det er mange ting du kan gjøre for å håndtere og minimere symptomene. Sjekk ut denne artikkelen for tips og råd

Hvordan håndtere urinlekkasjer etter fødselen

Det er vanlig at kvinner ignorerer symptomer og unngår å be om profesjonell hjelp, men du skal ikke behøve å føle deg ukomfortabel.

Det er mange måter du kan håndtere og forbedre symptomene dine ved å foreksempel trene bekkenbunnen, og ta deg tid til å tømme blæren fullstending når du er på toalettet. Les mer i denne artikkelen.  

TENA kan hjelpe deg å navigere deg på reisen i tiden rundt og etter graviditeten, med praktiske råd for graviditet og tiden etter fødsel. Hvis du føler du trenger mer hjelp, ikke nøl med å kontakte helsestasjon eller lege. Vi har et bredt sortiment av produkter til ulike behov - se vårt utvalg her.  

* Urinary problems immediately after childbirth, September 2020, NHS