Nokturi og urinlekkasje om natten

Trangen til å late vannet om natten er noe de fleste av oss kan relatere oss til, spesielt når vi blir eldre, under graviditet eller hvis vi drikker noe rett før vi går til sengs. For noen personer kan trangen til å late vannet også føre til lekkasjer om natten.

Det er mange grunner til hyppige toalettbesøk om natten (nokturi), og det finnes ting du kan gjøre for å redusere trangen til å late vannet. Du kan for eksempel endre din daglige rutine for å forbedre søvnen, eller gjøre endringer på hva og når du spiser og drikker. Hvis du fortsetter å lese vil du lære mer om dette, og få tips om hva du kan gjøre for å unngå å våkne om natten.

Hva forårsaker urinlekkasje om natten?

Når vi blir eldre, endrer kroppen vår seg og vi må på toalettet oftere enn før. Å måtte gå en gang eller to om natten, er med andre ord normalt. Det er flere årsaker til dette. En yngre persons blære kan holde på opptil en halv liter urin, men når vi blir eldre, blir dette vanligvis redusert til rundt halvparten, siden blæremusklene blir mindre elastiske. En annen grunn til en større trang til å late vannet når vi blir eldre, er at evnen vår til å konsentrere urinen blir svakere. Den totale mengden urin som produseres om dagen og natten endrer seg ikke nødvendigvis, men ofte produseres det mer om natten.

Livsstilsrelatert atferd kan også påvirke hvor mye du urinerer, hvis du for eksempel drikker store mengder væske. Koffein og alkohol etter middag kan også føre til trang til å late vannet om natten.

Medisinske tilstander relatert til nokturi

Det finnes både medisinske tilstander og medisiner som kan forårsake og øke behovet for vannlating om natten. Hvis du mistenker at du har en underliggende helsetilstand, eller at medisinen din forårsaker vannlating om natten, bør du kontakte legen din. Noen ganger kan en enkel endring på tidspunktet du tar medisinen din bidra til å redusere bivirkningene.

Noen medisiner og diagnoser knyttet til nokturi:

  • hjerte- og nyresykdommer
  • diabetes
  • vanndrivende medisiner

Søvnløshet kan forårsake nokturi og urinlekkasje om natten

Mer urin produseres vanligvis mens vi er våkne, noe som betyr at personer som har en sykdom som holder dem våkne bruker toalettet hyppigere om natten. Det er mange kroniske, medisinske tilstander, for eksempel rastløse bein, søvnapné, Alzheimers og Parkinsons sykdom som kan forårsake søvnløshet. Mange kroniske sykdommer forårsaker også ubehag eller smerte, så å behandle en underliggende medisinsk sykdom og få riktig smertebehandling vil forbedre søvnen og redusere urinproduksjonen om natten.

Hva kan jeg gjøre for å redusere antallet besøk til toalettet om natten?

Å redusere antall ganger du trenger å gå på toalettet kan forbedre ditt generelle velvære, og bidra til å gi deg en god natts søvn.

Her er noen ting som kan hjelpe:

  • Unngå å drikke kaffe, te og alkohol før sengetid.
  • Sørg for å gå på toalettet før du går til sengs.
  • Prøv å begrense væskeinntaket to timer før sengetid.
  • Hvis du har hovne ben, kan bruk av støttestrømper og heving av beina om kvelden redusere vannlating om natten, siden det hjelper kroppen med å drenere væske i beina.
  • Å våkne opp midt på natten kan utløse behovet for å gå på toalettet. Hvis du lider av søvnløshet eller søvnforstyrring om natten av ulike årsaker, kan nokturi reduseres hvis disse problemene løses.
  • Bruk et inkontinensbind for bruk om natten hvis du opplever lekkasjer om natten.