Ekte "mammaprat": Ting vi skulle ønske vi visste om graviditet og urinlekkasjer

Tre damer snakker til hverandre, smilende

Å bære et barn i 9 måneder og å gå gjennom en fødsel, vil påvirke blæren og bekkenbunn på veldig mange måter, noe som kan bety at du kan oppleve urinlekkasjer (også kalt inkontinens) - spesielt når du hoster, nyser, ler eller trener. Dette er veldig vanlig, men det er mange ting du kan gjøre for å håndtere og minimere symptomene. 

TENA har også et bredt sortiment av bind og truseinnlegg som er utviklet for å holde deg tørr og komfortabel. 

Her deler ni kvinner sine opplevelser og erfaringer, og vi deler noen tips. 

Det fryktede nyset

“Skulle ønske jeg visste at det er normalt når du er gravid, spesielt i tredje trimester når magen begynner å bli tung, at det kan komme en dråpe eller to når du minst venter det. Jeg husker en episode fra jeg var 7 måneder gravid og lå i hengekøyen i hagen - jeg nøs kraftig, og hele blæren tømte seg plutselig. Jeg begynte å bruke bind etter det - og følte meg mer trygg!" 

Chloe, 35

Tisse på seg når man ler

“Mot slutten av min første graviditet, hadde jeg en episode hvor jeg lo så mye at jeg tisset på meg. Til slutt klarte ikke musklene der nede å holde inne urinen lenger, og det var det - da tisset jeg på meg. Det var da jeg forstod at graviditeten har sin belastning på blæren og bekkenbunnen!" 

Rosie, 36

Lekkasjer når du hoster

“Jeg var opptatt av å gjøre knipeøvelser gjennom hele svangerskapet, og i ukene etter fødsel, så jeg trodde ikke lekkasjer ville være et problem for meg. Jeg sjekket bekkenbunnen min hos en gynokolog seks uker etter fødsel - alt så bra ut, så jeg sluttet å gjøre . Ett år senere fikk jeg Covid-19 og masse hosteanfall. Hver gang jeg hostet, tisset jeg litt på meg. Og når jeg hostet hvert 5 minutt, ble det mye tiss! Jeg tenkte det ville gå over, så jeg tok meg ikke bryet med å begynne med bind. Nå har jeg startet opp med knipeøvlser igjen, og jeg merker at det gjør en forskjell. Dette beviser bare at du bør gjøre knipeøvelser hver dag - ikke bare når du er gravid eller rett etter fødselen!” 

Steph, 33

"Skulle ønske jeg visste at det var normalt å tisse på seg de første dagene etter fødsel – for man mister jo litt kontroll på kroppen i denne fasen."

Sarah, 37

Miste kontrollen over blæren

“Skulle ønske jeg visste at det var normalt å tisse på seg de første dagene etter fødsel – for man mister jo litt kontroll på kroppen i denne fasen". Jeg var fortsatt nummen etter bedøvelsen og hvor jeg hadde fått fjernet kateteret. Heldigvis hadde jeg på meg passende inkontinensbind - men det var et sjokk å miste kontrollen over blæren." 

Sarah, 37

Lekkasjer når du er i aktivitet

“Jeg liker veldig godt å løpe, men oppdaget mot slutten av graviditeten og noen måneder etter at jeg fikk babyen, at jeg kom til å få lekkasjer mens jeg løp. Jeg ble til og med våt ett par ganger! Jeg syntes det var tung å håndtere i begynnelsen, siden jeg følte jeg ikke kunne gjøre det jeg alltid har likt å gjøre - men jeg har funnet ut at det hjelper å tømme blæren ordentlig rett før jeg skal løpe, og å ha på meg det riktige bindet. Jeg har også jobbet med knipeøvelser, og har allerede begynt å merke at jeg har mindre lekkasjer."

Kelly, 34

"Det hjelper å tømme blæren helt før jeg dar på løpetur, samtidig som jeg bruker riktig type bind. Jeg har også jobbet med knipeøvelser, og har allerede merket at jeg har mindre lekkasjer".

Kelly, 34

Lekkasje ved hosting

“To år etter at jeg fikk sønnen min, opplevde jeg å tisse på meg da jeg fikk et kraftig hosteanfall. Som ortopedisk kirurg, var det et mareritt på jobb - jeg måtte ta med meg flere reservebukser på jobb for å skifte. Det gjorde meg ulykkelig! Når jeg ser tilbake, så burde jeg bare ha brukt inkontiensbind, men jeg var fortsatt i fornektelse. Du håper bare at det går over av seg selv, men det er ikke alltid det gjør det.” 

Rebecca, 38

Lekkasjer når du tror du har tisset ferdig

“Jeg har født to barn, og slet begge gangene med urinlekkasjer i omtrent 1 måned etter fødsel. Når jeg var på toalettet og reiste meg opp etter å ha tisset ferdig, opplevde jeg ofte at det fortsatte å dryppe i det jeg skulle dra opp trusen igjen - heldigvis finnes det bind og truseinnlegg som passer etter fødsel!"

Bryn, 40

Å gå på toalettet etter epistomi

"Det gikk over 18 måneder etter fødselen før jeg tok kontakt med en fysioterapeut for å få hjelp med inkontinensplagene mine. Jeg hadde en lang og traumatisk fødsel som endte med at jeg måtte klippes opp (epistomi), men hadde ikke tenkt over hvilken påvirkning dette ville ha på bekkenbunnen min og helningen etter fødsel. Det var ikke det at jeg tisset ofte på meg, men jeg merket at jeg måtte tisse oftere enn normalt, og behovet kom plutselig. Jeg hadde bare sekunder på meg til å nå frem til et toalett for å unngå å tisse på meg. Etter noen timer sammen med en fysioterapeut og hjelp til bekkenbunnstrening ble situasjonen en helt annen og nå tisser jeg ikke like ofte og har en bedre evne til å holde meg."   

Naomi, 37

Morgenkvalm og lekkasjer

“Jeg var morgenkvalm store deler av graviditeten. Jeg måtte kaste opp flere ganger om dagen - og da opplevde jeg ofte å tisse på meg samtidig. Etter fødsel fikk jeg ofte lekkasjer når jeg hostet. For å være ærlig, har jeg aldri prioritert knipeøvelser - jeg tror ikke jeg forstod hvor mye graviditeten og fødselen kan påvirke blæren og hvor viktig knipeøvelser er. Knipeøvelser er det jeg utsetter først, når det er så mye annet man skal gjøre!” 

Amy, 31

Hvordan håndtere urinlekkasjer under graviditeten og etter fødsel

Det er vanlig å ignorere symptomer og å unngå å oppsøke profesjonell hjelp, men du skal ikke behøve å føle deg ukomfortabel. Det kan være lurt å gjøre regelmessige knipeøvelser, og å ta deg tid til å tømme blæren helt når du er på toalettet slik at du sjeldnere vil føle trang til å tisse. Det er mange ting du kan gjøre for å håndtere og minimere symptomene. Sjekk ut denne artikkelen for råd og tips

"Etter ett par behandlinger hos fysioterapeut og etter å ha gjort endel knipeøvelser, merker jeg at jeg kan holde meg mye lenger."

Naomi, 37

Finn riktig inkontinensbeskyttelse

Å bruke riktig beskyttelse gjør at du kan slappe av og føle deg trygg når du hoster, ler eller nyser. Man kan være fristet til å bruke "vanlige" menstruasjonsbind, men de vil ikke gi riktig type absorpsjon slik som en beskyttelse som er spesielt utviklet for urinlekkasjer. 

Hvis du opplever små lekkasjer under graviditeten, kan foreksempel TENA Discreet Ultra Mini Trusinnlegg være passendene. Det gir trippel beskyttelse mot lekkasjer, lukt og fuktighet. Det er svært absorberende og ikke større enn et "vanlig" truseinnlegg".  

I ukene etter fødsel, kan du trenge beskyttelse med høyere absorpsjon. TENA Discreet kapsler inn lukt og fukt slik at du kan holde deg tørr i opptill 12 timer. 

Over tid, og ettersom lekkasjene blir mindre, kan du gå over til foreksempel TENA Discreet Ultra Mini Trusinnlegg, eller hvis huden din er sensitiv etter fødselen, kan du prøve TENA Light Sensitive Normal bind

Få mer råd om graviditet og tiden etter fødsel. Ta kontakt med helsestasjon eller lege dersom du har flere spørsmål. 

TENA ønsker å bidra med råd og tips til deg som er gravid eller som har født. Hvis du føler du trenger mer informasjon, ikke nøl med å kontakte helsestasjon eller din lege.