Nærbilde av en dame som tar på truseinnlegg i undertøyet sitt

Overgangsalder og tørrhet i skjeden

Gjennom overgangsalderen kan reduksjonen av hormonet østrogen forårsake en rekke fysiske endringer i kroppen, og en rekke symptomer og bivirkninger. En av de er tørrhet i skjeden – et intimt problem som virkelig kan påvirke livskvaliteten din.
 
Mindre østrogen gjør at skjedeveggene og slimhinnen i skjeden blir mye tørrere, tynnere og mindre fleksibel. Reduksjonen av vaginale sekreter og naturlig smøring betyr at skjeden lett kan irriteres og bli sår og betent. Det er viktig å gjenkjenne og håndtere tørrhet nedentil i overgangsalderen, også kjent som vaginal atrofi, da det kan forårsake ekstremt ubehag. Hvis du opplever noen av disse symptomene - vit at du ikke er alene!
 
Hvis du lider av tørrhet i skjeden som følge av overgangsalderen, er du langt fra alene. Fortsett å lese hvordan du kan håndtere tørrhet nedentil i forbindelse med overgangsalderen.

Endringer i skjeden i overgangsalderen

Perimenopausen og overgangsalderen kan påvirke hvordan skjeden din ser ut, føles og fungerer. I medisinske termer er dette kjent som genitourinary syndrome of menopause (GSM). Endringer i din mest intime region kan gi deg følelse av ubehag, så det er viktig å forstå hvordan du takler de spesifikke symptomene.
 
GSM kan forårsake mange forskjellige symptomer, inkludert tørrhet i skjeden, kløe, inkontinensproblemer, urinveisinfeksjoner (UVI) og mer. I motsetning til andre menopausale symptomer som hetetokter, blir vaginale helseproblemer sjelden bedre av seg selv. Mange kvinner synes det er vanskelig å snakke med en lege om problemer med tørr skjede på grunn da det kan oppleves som tabu - men det er viktig å søke riktig behandling, ellers kan disse ubehagelige og irriterende symptomene vedvare. Hvis du klarer å snakke med legen din om det, kan du enklere få hjelp med problemet. 
 
Heldigvis er det medisiner og livsstilsendringer som kan gjøres for å lindre symptomer på tørrhet nedentil.
Produktbilde av TENA Lights Sensitive Ultra Mini og Ultra Normal bind

Håndtere inkontinens

Urinlekkasjer er et vanlig symptom på overgangsalderen. TENA Lights Sensitive er vårt mykeste bind som er ekstra skånsomt mot sensitiv hud. Pakningen er laget av minst 50% plantebasert materiale, og er vårt første produkt som kommer i papirforpakning. Produktet er kun tilgjengelig i dagligvarebutikker.

Tørrhet i skjeden

Hver kvinne vil oppleve perimenopausen og overgangsalderen forskjellig. Noen kan oppleve en rekke forskjellige vaginale atrofi symptomer (slimhinneforandring i skjeden og urinrøret), mens andre opplever kun mildt ubehag i en kort periode. Følgende symptomer kan variere fra milde til alvorlige, så behandlingen bør justeres deretter.
 
Smerte og sårhet i underlivet
Skjedens tverrstilte folder (rugae vaginales) (det rynkete vevet som danner veggen i skjeden) lar den utvide seg for samleie og fødsel. I overgangsalderen blir disse foldene tynne og flater ut på grunn av reduksjon av østrogen. Dette kan forårsake vaginal smerte og sårhet, oftest under sex.
 
Tørrhet i skjeden
I tillegg til at skjedens tverrstilte folder blir tynnere, forårsaker overgangsalderen også forkorting og innsnevring av skjedekanalen. På den måten kan du oppleve tørrhet i skjeden, selv når du er opphisset. Mangel på naturlig smøring kan gjøre sex vanskeligere og mer smertefull, og kan også gjøre skjeden og vulva mer utsatt for rifter og skader.
 
Tap av følsomhet i skjeden
Under perimenopausen og overgangsalderen kan bekkenbunnsmuskulaturen svekkes, noe som kan føre til tap av følsomhet i skjeden. Med mindre østrogen i kroppen kan klitoris også miste følsomhet, noe som kan gjøre sex mindre hyggelig.
 
Inkontinens
Nært knyttet til tap av følelse i skjeden, er urin inkontinens en annen vanlig bivirkning av overgangsalderen. Dette er fordi svake bekkenbunnsmuskler fremmer urininkontinens. Kvinner i overgangsalderen kan oppleve at de slipper ut en liten mengde urin når de hoster, nyser, under trening og andre øyeblikk. Knipeøvelser og TENA-bind kan hjelpe til med å håndtere dette vanlige problemet.
 
Sopp - og urinveisinfeksjoner (UVI)
Hormonelle endringer i overgangsalderen kan forstyrre bakteriefloraen i sjeden, spesielt laktobaciller, som bidrar til å holde en balansert pH i skjeden. Dette kan resultere i hyppige eller alvorlige soppinfeksjoner. I tillegg kan nedgangen i østrogenmangel være assosiert med symptomer i nedre urinveier, slik som hyppig og sterkt trang til vannlating, natturi, hasteinkontinens og tilbakevendende infeksjoner.

Behandling mot tørrhet nedentil

Hvis du går gjennom perimenopausen eller overgangsalderen, skal du vite at det finnes behandlinger og produkter som kan hjelpe deg. Det er mange forskjellige foreskrevne behandlingsalternativer, hjemmemedisiner og spesialprodukter designet for å lindre bivirkninger i overgangsalderen og for å støtte deg gjennom denne tiden.
 
Hormonerstatningsterapi (HRT)
Mange kvinner velger å starte hormonbehandling (HRT) for å minimere symptomer ved overgangsalder, inkludert vaginal atrofi. Du kan vanligvis starte HRT så snart du opplever symptomer på overgangsalder, etter å ha snakket med legen din. Legen din vil forklare de ulike typene HRT som er tilgjengelig, og vil hjelpe deg med å velge riktig behandling. Du kan starte med en lav dose, som kan økes på et senere tidspunkt ettersom symptomene blir mer alvorlige.
 
Fuktighetskremer og smøremidler
Lett tilgjengelige reseptfrie fuktighetskremer og smøremidler for skjeden er vanligvis det første middelet kvinner prøver når de opplever tørrhet i skjeden som følge av overgangsalderen. Du kan snakke med apoteket om det mest egnede produktet for å gjenopprette fuktighet i skjedeområdet og redusere ubehag.
 
Østrogenkremer og pessarer
Hvis reseptfrie produkter ikke gir deg noen lindring av vaginal atrofi og du ikke ønsker å starte HRT, kan legen din foreskrive en østrogenkrem eller pessar. Du kan påføre kremer lokalt i skjeden eller sette inn i skjeden med en applikator. Hvis du bruker et pessar, vil legen din fortelle deg hvor ofte du skal sette inn tabletten for å redusere symptomene på tørr skjede.
 
Vaginal dilator
Hvis du opplever vaginal smerte og ubehag i overgangsalderen, kan det være lurt å prøve å bruke en vaginal dilatator - en maskin/stav som hjelper til med å stimulere og strekke skjedemusklene. Dette kan bidra til å redusere innsnevring av skjeden som kan skje på grunn av reduksjon av østrogennivået. Vaginale dilatatorer kan være spesielt nyttige for de som opplever smerte under sex. Disse er ofte tilgjengelige uten resept.
 
Knipeøvelser
Kvinner som opplever perimenopause og overgangsalder bør gjøre en bevisst innsats for å gjennomføre bekkenbunnsøvelser, også kjent som knipeøvelser. Dette vil øke blodstrømmen til skjeden, øke elastisiteten og redusere sannsynligheten for skjedeatrofi.
 
TENA inkontinenprodukter
Hvis du opplever urininkontinens som en bivirkning av vaginal atrofi, finnes det mange produkter som kan hjelpe deg med å få kontroll på lekkasjene slik at du kan føle deg trygg. TENA-bind har trippel beskyttelse mot lekkasje, lukt og fuktighet, og du kan dermed levet livet slik du pleier. 
Overgangsalderen kan føles som en betydelig livsomveltning – ikke minst hvis du opplever inkontinens i forbindelse med overgangsalderen. Hvis du føler at du trenger ekstra hjelp og støtte for tørrhet nedentil eller andre problemer, ikke nøl med å kontakte din fastlege. 

Relaterte artikler