Hvordan graviditeten kan påvirke blæren din

Hvis du opplever at du plutselig må løpe å tisse hvert femte minutt, og du opplever lekkasjer når du hoster, er det graviditeten som påvirker blæren din. Dette er helt normalt og vanligvis ikke noe å bekymre seg for. 
 
I denne artikkelen vil du lese mer om: 
  • At noen hormoner kan svekke og påvirke kontrollen på blæren,  
  • Hvilke TENA bind som er best for små lekkasjer eller større lekkasjer etter fødsel
  • At 1 av 3 kvinner etter fylte 35 år* kan oppleve lekkasjer, og hvordan håndtere det under graviditeten og etter fødsel 

Hva skjer med blæren din under graviditeten

Gjennom svangerskapet øker blodvolumet gradvis, noe som får nyrene til å produsere mer urin - som igjen fører til at du må tisse oftere
 
Du produserer også mer urin fordi du mest sannsynlig drikker mer, noe som er bra! Dersom du opplever morgenkvalme er det et godt råd å holde seg hydrert for å kompensere for mangel på mat - noe som igjen fører til hyppigere turer på do. 
 
Når du er gravid, hjelper hormoner som progesteron og relaxin å løsne og slappe av musklene, leddene og leddbåndene dine, slik at kroppen kan strekke seg og gjøre seg klar til fødsel. Dette svekker også musklene som kontrollerer urinstrømmen, og lekkasjer blir derfor mer vanlig. 
 
Når livmoren utvider seg i takt med den voksende babyen, blir det ekstra press på blæren. Jo større babyen blir, jo mer presses blæren, og du kan derfor føle ekstra ofte tissetrang i tredje trimester. 
 
I tillegg, når du legger deg om natten, vil væske som har bygd seg opp i bena og føttene gjennom natten, finne veien tilbake til blodet. Dette øker produksjonen av urin, og det er derfor du kanskje våkner oftere om natten for å tisse. 

Hvordan graviditet kan forårsake urinlekkasjer

En svekket bekkenbunnsmuskulatur, en økning i urinproduksjon over tid, væskeretensjon og det ekstra trykket på bekkenbunnen og blæren kan svekke støtten rundt urinveiene under graviditeten. Alt dette betyr at du kan oppleve lette lekkasjer - spesielt når du ler, hoster eller nyser. 
 
Hvis du opplever lette lekkasjer under graviditeten, kan TENA Discreet Ultra Mini truseinnlegg gi beskyttelse mot lekkasjer, lukt og fukt. 
 
Selve fødselen er også en påkjenning for bekkenbunnen, så det er veldig vanlig å oppleve urinlekkasjer også etter fødsel. Dette kan vare i noen få uker, eller du kan oppleve det flere ganger i en lang periode.
 
Hvis du opplever større lekkasjer etter fødsel, kan du prøve TENA Discreet Protect+ som har høy absorpsjon og kapsler inn lukt og fuktighet. 
 
Kroppen din trenger tid til å restituere - det finnes ting du kan gjøre for å forebygge, redusere og håndtere symptomene. Men husk, ta alltid kontakt med helsestasjon eller lege dersom du er bekymret.  

*International Consultation on Incontinence (ICI), publication 2013, Abrams et