Nærbilde av magen til en eldre kvinne kledd i undertøy

Pleie av intimhuden gjennom overgangsalderen

Det er ingen hemmelighet at perimenopause og overgangsalder kan forårsake en tilsynelatende uendelig rekke fysiske og følelsesmessige symptomer. Mens endringer som hetetokter og søvnløshet er godt publisert, er du kanskje ikke så kjent med de mer intime bivirkningene av overgangsalderen, fordi det å snakke om kvinners helseproblemer fortsatt er et tabu. TENA ønsker å være med på å endre det.
 
Nedgangen i østrogen (hormonet som er ansvarlig for å opprettholde det kvinnelige reproduktive systemet) under overgangsalderen kan føre til ubehagelige endringer i skjeden. Endringer i skjeden i overgangsalderen er svært vanlig og noe mange kvinner opplever. Mindre østrogen kan tynne slimhinnen i skjeden din, og vev i skjeden kan bli tørrere, klø og mindre fleksibelt.
 
Høres det ut som et mareritt? Fortvil ikke. Hvis du opplever tørrhet i skjeden, sårhet i klitoris område, irritasjon og kløe i skjeden, er du absolutt ikke alene. Mange sterke kvinner har kjempet gjennom disse symptomene, og det kan du også. 
 
Fortsett å lese for å lære mer.

Endringer i skjeden i overgangsalderen

Mange kvinner opplever endringer i skjeden i løpet av perimenopause og overgangsalderen. Det er viktig å overvåke disse endringene for å opprettholde din personlige helse og velvære. Ja – det er mulig å føle seg bra, selv om man er gjennom overgangsalderen.
 
Gjennom overgangsalderen reduseres vaginale sekreter og utflod, noe som kan resultere i mindre smøring av skjeden og irritasjon på intim hud. Lavere østrogennivåer korrelerer også med en økning i vaginal pH, noe som gjør skjeden mindre sur.
 
I de fertile årene før overgangsalderen tilføres skjeden mye østrogen. Den er tykkere og har flere folder, slik at den kan strekke seg for samleie og fødsel. Under og etter overgangsalderen fører mindre østrogen til at vaginalslimhinnen og den intime huden blir tynnere, noe som gjør den mindre fleksibel og mer utsatt for ubehag og skader.
 
Noen kvinner rapporterer ubehagelige symptomer, inkludert et sårt klitorisområde i overgangsalderen, irritasjon, kløe og tørrhet i skjeden. Skjørt vev er svært sårbart for riving, blødninger og skader – for ikke å snakke om ubehaget som kan ha en negativ innvirkning på hverdagen! Endringer i skjeden i overgangsalderen kan også ha en skadelig effekt for kvinner som ønsker å opprettholde et sunt sexliv.
 
Alt dette kan høres skummelt ut, men endringer i skjeden er noe mange kvinner må navigere i i overgangsalderen. Ved å tilegne deg informasjon rundt dette, kan det ære enklere og takle disse ubehagene slik at du kan forsette å leve livet slik du ønsker. 

94 % av kvinnene er enige i at TENA Lights Sensitive føles myk mot huden.

Resultat fra en kundeundresøkelse i Frankrike og UK i 2021

Håndtere irritasjon i underlivet i overgangsalderen

Følgende tips kan bidra til å lindre endrigner og ubehag som skjer i skjeden i overgangsalderen:

1. Vær varsom med såpe

Allerede før overgangsalderen opplever mange kvinner at vanlige produkter som såper, oljer, boblebad og deodoranter kan irritere underlivet. Det kan være lurt å unngå slike produkter i overgangsalderen!
 
Du bør også være ekstra forsiktig når du vasker underlivet, for å unngå unødvendig tørrhet eller irritasjon. For å minimere ubehag, bruk kun varmt vann for å rense området. Etter et bad eller en dusj, prøv å ikke gni området for hardt når du tørker deg, men tørk forsiktig for å minimere irritasjon i underlivet.

2. Velg produkter for sensitiv hud

For å minimere eventuell følsomhet i underlivet under overgangsalderen, prøv å bruke et mildt vaskepulver for å vaske undertøyet, og velg 100 prosent bomullsundertøy der det er mulig. Unngå å bruke nylon eller andre syntetiske fibre, da disse kan gjøre irritasjonen i underlivet verre. 
 
Når du velger produkter for inkontinens, se etter pustende inkontinensprodukter som ikke inneholder dufter eller fargestoffer, for eksempel TENA Lights for Sensitive Skin. Disse kan bidra til å opprettholde intim hudhelse, og forhindre kløe og sårhet i underlivet. 
Product image of TENA Lights Sensitive Ultra Mini and Ultra Normal pads

Håndtere urinlekkasjer

Blæresvaket er et vanlig symptom på overgangsalder. TENA Lights Sensitive er vår mest pleiende bind til nå, laget med et mykt topplag som er ekstra skånsomt mot sart hud i overgangsalderen. Nå med minst 50 % plantebasert materiale, og vår første papiremballasje noensinne. Kun tilgjengelig i dagligvarebutikker.

3. Behandle sårhet og irritasjon i underlivet med aktuelle produkter

Gjennom overgangsalderen kan skjeden føles mye tørrere enn normalt, på grunn av mindre sekreter i skjeden. Tørrhet i forbindelse med overgangsalderen kan ofte håndteres med reseptfrie vaginale fuktighetskremer eller vannbasert smøre-gel, som du kan påføre lokalt på intim hud for å holde vevet i skjeden sunt. Disse duftfrie kremene består vanligvis av ingredienser som glyserin, mineralolje og sorbinsyre, som er skånsomme mot huden og hjelper til med å forynge vevet i skjeden og for å gi fuktighet.

4. Hormonterapi (HRT)

Hvis du har et spesielt akutt tilfelle av irritasjon, tørrhet eller sårhet i underlivet, kan østrogenkrem eller pessar være nyttig. Dette kan gjenopprette østrogen i det berørte området, bidra til å forbedre elastisiteten og lindre ubehag i skjeden.
 
Symptomer på overgangsalder kan også påvirke blæren og urinrøret, og få deg til å tisse oftere. Du kan føle behov for å komme deg på toalettet med en gang, eller oppleve hyppige urinveisinfeksjoner. Lav dose vaginale østrogenkremer eller pessarer kan også være effektive for å bekjempe denne typen overgangsaldersymptomer.

5. Snakk med legen om irritasjon i skjeden

Hvis hjemmebehandling av irritasjon i underlivet i forbindelse med overgangsalderen ikke hjelper, kan det være lurt å snakke med legen din. Legen din kan henvise deg til en gynekolog for spesialistbehandling. Selvom irritasjon i underlivet i forbindelse med overgangsalderen er svært vanlig, bør du alltid søke profesjonell hjelp hvis du opplever symptomer som uvanlig utflod fra skjeden, unormale blødninger mellom menstruasjoner eller etter sex, eller hvis du merker utslett eller rødhet i skjeden - dette kan være tegn på noe mer alvorlig. Selv om du er usikker, søk alltid råd fra fastlegen din og prioriter helsen over alt annet.

Hvis du føler at du trenger flere råd for å håndtere tørrhet i underlivet eller lære hvordan du unngår sår hud ved urinlekkasjer i overgangsalderen, kan TENA være til hjelp. For ytterligere hjelp, ikke nøl med å kontakte fastlegen din.

Relaterte artikler