Hva skal man gjøre om man får urinveisinfeksjon (UVI) når man er gravid

Når det kommer til bivirkninger man kunne klart seg uten når man er gravid, er urinveisinfeksjon (eller UVI) en av de - i tillegg til at mange opplever at man må tisse ofte, får hovne ben og økt kvalme og luktesans. 
 
Man vil jo gjerne unngå å få urinveisinfeksjon når man er gravid, men heldigvis kan dette behandles dersom manfår det. Hvis du mistenker at du har UVI, er det viktig å kontakte legen så raskt som mulig. 
 
I denne artikkelen skal vi se på: 
 • Hva er urinveisinfeksjon (UVI)? 
 • Hvorfor UVI er vanlig i graviditeten
 • Hvordan gjenkjenne en UVI
 • Hvordan behandle UVI 
 • Hvordan forebygge UVI 

Hva er urinveisinfeksjon (UVI)?

En urinveisinfeksjon (UVI) er en infeksjon i kroppens urinsystem. Den vanligste typen UVI forekommer i de nedre urinveiene, og infiserer urinrøret og blæren. 
 
Hvis den ikke behandles, kan infeksjonen spre seg videre opp til urinlederne og nyrene, i de øvre urinveiene. Symptomene på øvre UVI er betydelig verre og kan gi ryggsmerter, kvalme og feber. 
 
Det er bakterier som forårsaker de fleste urinveisinfeksjoner, og selv om alle kan få det, er det spesielt vanlig blant gravide kvinner. 

Hvorfor er UVI vanlig når man er gravid?

I tillegg til at man må tisse oftere og noen opplever urinlekkasjer, er også urinveisinfeksjon mer vanlig under svangerskapet. Her er ett par årsaker: 
 
Hormonene dine endrer urinveiene
 
Hormonene dine forårsaker endringer i urinveiene, noe som kan øke risikoen for å få infeksjoner. Disse hormonelle endringene kan føre til vesikoureteral refluks, en tilstand der urinen strømmer tilbake fra blæren til nyrene, noe som kan forårsake UVI. 
 
Blæren din er klemt
 
Den voksende livmoren presser på blæren, noe som kan gjøre det vanskelig å få ut all urinen - og urinrester kan være en kilde til infeksjon. 

Hvordan gjenkjenne UVI i svangerskapet

Hyppige toalettbesøk er en normal del av det å være gravid - noe som kan gjøre det vanskelig å oppdage en urinveisinfeksjon. 
 
Her er noen symptomer som kan indikere en infeksjon: 
 • Sammentrekninger og/eller magesmerter
 • Vondt i korsryggen
 • Små mengder urin hver gang du tisser
 • Smerter når du tisser
 • Spor av blod i urinen
 • Sterkt luktende urin, eller urin som er mørk eller uklar
 • Føler seg kald, vanligvis ikke ledsaget av feber
 • Plutselig urininkontinens
 
Legen din vil kunne bekrefte om du har en UVI eller ikke med en enkel urinprøve. Den vil identifisere om det er noen bakterier til stede. 

Hvordan behandle UVI

Hvis du mistenker UVI, er det viktig å kontakte legen din og få behandling umiddelbart. Årsaken til dette er at dersom en UVI i svangerskapet ikke behandles, kan den bli verre og spre seg til de øvre urinveiene. Dette øker igjen risikoen for høyt blodtrykk, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Å være gravid kan også øke risikoen for nyreinfeksjon. 
 
Men husk, når du har oppdaget det og får riktig behandling - vanligvis ved antibiotikakur - vil ikke urinveisinfeksjonen forårsake skade på babyen din. 
 
Når du er ferdig med antibiotikaen, vil legen din følge opp ved at du tar urinprøve - dette vil bekrefte om bakteriene fortsatt er tilstede. 
 
På de regelmessige jordmorkontrollene er det vanlig å ta med seg urinprøve. Jordmoren vil da måle proteinnivåene i urinen (høyere nivåer av protein i urinen kan indikere UVI eller risiko for nyrene).
 
For å hjelpe med å håndtere , kan man bruke inkontinensbind som er pustende og som raskt kapsler inn væsken slik at du holder deg tørr og komfortabel. 

Hvordan forebygge UVI

Det er flere ting du kan gjøre for å redusere sjansene for å få urinveisinfeksjon. Her kommer noen eksempler:
 
Hold deg hydrert
Å drikke mye vann bidrar til å holde urinen sunn, slik at det er mindre sannsynlig for å få urinveisinfeksjon. Du kan bli fristet til å drikke mindre for å unngå uendelige turer på toalettet, men ikke gjør det! Å kutte ned på vann fører til dehydrering, og kan føre til at urinen din blir mer konsentrert. Dette kan igjen irritere blæren, og skape trang til å gå på toalettet selv når blæren ikke er full. 
 
Bruk dusj istedenfor badekar
Selvom et bad kan være avslappende, spesielt på slutten av en lang dag, kan det å ligge i vannet i badekaret øke risikoen for å utvikle UVI - spesielt ved mange såpebobler - de kan nemlig gjøre det enklere for bakterier å komme inn i urinveiene. 
 
Tiss rett etter sex
Å tisse etter sex kan bidra til å skylle eventuelle bakterier vekk fra urinrøret. 
 
Ta deg tid når du er  på toalettet
Å forte seg å tisse når du er på toalettet kan forårsake problemer. Selv en liten mengde urin som blir liggende igjen i blæren, kan øke sjansene dine for å utvikle urinveisveksjon - så ta deg alltid tid til å tømme blæren helt. Et godt tips er å lene seg fremover på toalettsetet - dette er kroppens mest effektive posisjon for å tømme blæren helt. 
 
Tørk alltid forfra og bakover
Det høres kanskje åpenbart ut, men det er overraskende hvor mange ganger man kan glemme dette: tørk alltid forfra og bakover. På den måten vil du flytte bakterier fra avføring bort fra det mer følsomme vulvaområdet, noe som reduserer risikoen for infeksjon. 
 
Unngå å bruke parfymerte produkter i intimområdet
Disse endrer hudens pH, og påvirker den lokale koloniseringen av mikrober. Alle hygieneprodukter, inkludert dusjsåper, såper og våtservietter som inneholder duft, tilsetningsstoffer og konserveringsmidler kan skade den sarte huden i intimområdet. Det er derfor best å kun vaske seg med varmt vann. 

TENA ønsker å hjelpe deg med råd og informasjon i forbindelse med graviditeten og etter fødsel. Ikke nøl med å kontakte helsestasjon eller lege dersom du trenger ytterligere råd og støtte. Dersom du opplever urinlekkasjer, husk at TENA har et bredt sortiment av truseinnlegg og bind som kan gjøre det enklere å håndtere lekkasjene.