Urinveisinfeksjon under graviditet

Å få en urinveisinfeksjon (UTI) mens man er gravid er ikke mye moro, men de gode nyhetene er at den kan behandlet. På grunn av en økt risiko for komplikasjoner er behandling for UTI hos gravide kvinner annerledes enn for den generelle befolkningen og tidlig oppdagelse er kritisk. 
 
I mange land, hvis du tidligere har hatt en UTI eller noen annen sykdom som øker risikoen for en UTI, er screening for bakterier i urinveiene en rutinedel av mødrevelferd. Hvis du er gravid og tror du kan ha en UTI, men ennå ikke har snakket med legen din om det, bør du gjøre det så snart som mulig. 

Hva skjer om en UTI ikke blir behandlet?

Den vanligste typen av UTI oppstår i de lavere urinveiene og infiserer uretra og blæren. Hvis den ikke behandles, kan infeksjonen spre seg videre opp til urinlederne og nyrene, i de øvre urinveiene. Symptomene på øvre UTI er betydelig verre og kan inkludere ryggsmerter, kvalme og feber. Graviditet øker også risikoen for nyreinfeksjon.

Vil en UTI påvirke babyen min eller graviditeten min?

Med betimelig oppdagelse og effektiv behandling vil en UTI ikke forårsake skade på babyen din. Hvis den ikke behandles, kan en UTI imidlertid bli verre og spre seg inn i de øvre urinveiene. Hvis dette skjer, kan det ha bivirkninger på deg eller babyen, da øvre UTI-er har blitt koblet til økt høyt blodtrykk, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Så sørg for å kontakte legen din hvis du mistenker en UTI. De vil vite hva som må gjøres.

Vil en UTI påvirke graviditeten min?

En UTI under graviditet kan utløse fødselen din tidligere enn forventet. En UTI bærer også med seg risikoen for økt høyt blodtrykk og at vannet ditt går for tidlig. Med betimelig oppdagelse er imidlertid tilstanden enkel å behandle.

Hvordan vet jeg om jeg har en UTI?

Hyppige besøk på toalettet er så klart en normal del av å være gravid, så det kan være vanskelig å oppdage en UTI. Her er noen symtomer som kan indikere en infeksjon.
 
 • Sammentrekninger og/eller magesmerter
 • Smerter i nedre rygg
 • Små mengder urin hver gang
 • Smerte ved urinering
 • Spor av blod i urinen
 • Urin som lukter sterkt eller urin som er mørk eller uklar
 • Å føle seg kald, ikke vanligvis fulgt av feber
 • Plutselig

Er det alltid symptomer med en UTI?

Nei. En UTI kan være til stede og kreve behandling, selv om du ikke ser eller opplever noen av symptomene. Et besøk til helsepersonellet ditt som vil utføre en urinprøve vil gi sikker bekreftelse.

Hvordan oppdages en UTI?

En urinprøve er standardmetoden for oppdagelse av en UTI. Denne prøven må utføres av helsepersonell for å bekrefte hvorvidt bakterier er til stede eller ikke.

Kan andre tilstander forveksles med en UTI?

Symptomfri urinveisinfeksjon (ABU) referer til bakterier i urinveiene som ikke produserer symptomer andre enn uklar eller illeluktende urin. Denne tilstanden er vanligvis harmløs og trenger ikke antibiotika. Dette er imidlertid ikke sant under graviditet.
 
Gravide kvinner med ABU har en høyere risiko for å utvikle en øvre urinveisinfeksjon, som presenterer symptomer, og ikke er sunt for fosteret. Antibiotika reduserer risikoen i stor grad, og kan derfor anbefales av legen din hvis ABU oppdages.
 
Dehydrering kan også forårsake mørk, uklar og illeluktende urin. Så, sørg for å hydrere ordentlig.

Hvordan vet jeg om UTI-en er borte?

Etter at du er ferdig med dine antibiotika, vil legen din ofte be deg om å utføre en ytterligere urinprøve. Denne vil bekrefte hvorvidt bakteriene fortsatt er til stede eller ikke.

Kan jeg ha sex hvis jeg har en UTI?

Fordi UTI-er ikke er seksuelt overførbare, er det mulig for deg å ha sex mens du har en UTI eller mens du blir behandlet for en UTI.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre en UTI?

Det er flere tiltak du kan ta for å redusere sannsynligheten for en infeksjon. Noen av følgende kan kanskje hjelpe:
 
 • Hold deg hydrert
 • Dusj, ikke bad
 • Gå på toalettet direkte etter sex
 • Gå når du føler du må, ikke vent
 • Forsøk å tømme blæren din fullstendig
 • Tørk alltid fra front til bak
 • Vær ekstra nøye med å holde kjønnsorganområdet ditt rent
 • Bruk egnete rengjøringsprodukter, unngå kraftige såper
 • Bruk en barrierekrem for å bidra til å lindre sensitiv hud på kjønnsorganene

Hva skal jeg gjøre hvis jeg mistenker en UTI?

Først og fremst, gå til legen din.