Behandlingsalternativer for urinlekkasje hos barn

Det finnes løsninger og behandlingsalternativer som kan hjelpe med å behandle urinlekkasje, utover å gi barnet ditt støtte og forståelse, gode toalettrutiner og sunne spise-, drikke- og sovevaner. Det å velge de rette produktene som best passer barnets behov, samt gi barnet et høyt nivå av lekkasjesikkerhet og komfort, er en god start. Nedenfor er noen andre tilgjengelige alternativer. Behandlingsalternativet som passer best for barnet ditt avhenger av alder og modenhet, type urinlekkasje og familiehistorie. Barnet har en større sjanse til å få urinlekkasje hvis du eller partneren din hadde det. Uansett er det alltid nyttig å huske at det ikke er noens feil, det er bare en del av oppveksten. 
 
Hvis barnet ditt har urinlekkasje, snakk med lege eller helsepersonell om de beste tilgjengelige behandlingsalternativene. Hvis du ønsker å lære mer om urinlekkasje, kan du lese mer om det grunnleggende om blæren og årsaker til urinlekkasje hos barn

Sjekk først om det er en infeksjon

Hvis du har grunn til å tro at det er en underliggende urinveisinfeksjon, sjekk dette hos legen. Legen vil mest sannsynlig foreslå en urinprøve for å sjekke dette og gi råd om behandling.

Medisiner for urinlekkasje hos barn

Noen ganger vil en lege forskrive medisin hvis barnet ditt ikke produserer nok av hormonet som gjør at produksjonen av urin i nyrene går saktere om natten. Denne medisinen gjør samme jobb som hormonet, og hjelper barnet ditt med å produsere mindre urin om natten, og reduserer behovet for å tisse. Medisinen kan være en kortsiktig løsning for situasjoner som leirskoler eller ferier der tørrhet er viktig. 
 
Medisinen kan også tas over en lengre periode, avhengig av barnets situasjon, med pauser hver tredje måned for å se om medisinen har hatt noen effekt på sengevætingen. Medisinen er ikke et passende behandlingsalternativ for alle barn, og for noen kommer sengevætingen tilbake når de slutter å ta medisinen.

Sengevætingsalarm (enuresealarm)

Sengevætingsalarmer er utformet for å vekke barnet idet sengevætingen starter, og kan hjelpe barnet med å lage en god vane og trene blæren. Derfor er disse alarmene er effektiv løsning.
 
Alarmene kan enten kjøpes, eller i noen tilfeller, lånes av helsevesenet. 

Bruk av alarm

Før du begynner å bruke en sengevætingsalarm er det lurt å sørge for at barnet har gode spise- og drikkevaner, regelmessige toalettrutiner og får nok søvn om natten. 
Formålet med alarmen er å hjelpe barnet ditt med å våkne opp for å gå på toalettet. Derfor er det viktig at barnet selv slår av alarmen. Hvis du slår av alarmen, vil barnet lære å sove gjennom alarmsignalet, og alarmen blir ikke effektiv. 
 
I begynnelsen må du kanskje vekke barnet når du hører alarmen, så han/hun kan slå den av, gå på toalettet og sengetøyet kan bli skiftet. Det å sette opp en babycall er en enkel måte å høre alarmen på, uansett hvor du er i hjemmet. Når dere begynner å bruke alarmen, bør ikke barnet bruke bleier eller beskyttende bleietruser, siden barnet må kjenne på behovet for å gå på toalettet.  

Kom alarmen i forkjøpet

Etter de første ti dagene med alarmen, begynner barna som regel å lære å våkne opp for å komme alarmen i forkjøpet. Du vil merke at sengevætingen avtar, og dette er et tegn på fremgang.

Fortsett med alarmen på tørre netter

Når barnet blir helt tørr ved bruk av alarmen, fortsett med å bruke den i én måned til for å være sikker.

Vær tålmodig

Det krever innsatsvilje å bruke en sengevætingsalarm, både for foreldre og barn. Hvis dere er i en travel eller stressende periode, er det derfor best å begynne behandlingen når ting har roet seg og dere har mer tid. Hvis dere ikke ser noen fremgang, ta en pause og prøv igjen om noen måneder. 
 
Uansett hvilke løsninger dere prøver for å minimalisere barnets inkontinens, er det best å involvere legen.

Tips

Hvis barnet ditt ikke våkner av alarmen, kan du gjøre den høyere ved å legge den i en blikkboks for å forsterke lyden. Hvis alarmen er for høy, kan du dekke den til med en pute.