Praktiske tips for å håndtere urinlekkasje hos barn

Det er godt å høre fra noen som har vært der før og opplevd det dere går gjennom. Siden det ofte ikke snakkes åpent om sengevæting og urinlekkasje, kan det være vanskelig å få denne typen råd. Til hjelp finner du en samling nyttige tips fra andre foreldre, lærere og helsepersonell nedenfor.

Rutiner før sengetid

Hvis barnet ditt opplever sengevæting, kan gode rutiner før sengetid hjelpe: 
 
  • Etabler og oppretthold sunne og regelmessige spise- og drikkevaner gjennom hele dagen. 
  • Sørg for at barnet ditt går på toalettet før han/hun legger seg. 
  • En sengevætingsalarm kan også være nyttig når det kommer til å minimere uhell om natten.

Sørg for at barnet drikker nok vann

Hvis barnet ditt har tegn på forstoppelse bør dette behandles, siden forstoppelse også kan legge press på blæren og forårsake sengevæting. Det er altså viktig å sørge for at barnet ditt har en sunn diett og regelmessig avføring. 
 
Hvis barnet er veldig tørst og har vanskeligheter med å tømme blæren, er det en god idé å snakke med lege eller helsepersonell.

Forbered ekstra sengetøy

Ha ekstra sengetøy, pyjamas og dyne lett tilgjengelig på barnerommet for skift om natten. Det vil hjelpe når du vekkes og er trøtt om natten, og det vil også gjøre uhellet mindre stressende for alle.

Bruk en madrassbeskyttelse

Et TENA-underlag (madrassbeskyttelse) beskytter sengen til barnet ved sengevætingsuhell. Du kan også forberede sengen på et eventuelt skift, ved å legge på et laken, så det beskyttende underlaget, og deretter et nytt laken. På denne måten er jobben halvgjort hvis du trenger å skifte på sengen, du fjerner bare det fuktige øverste lakenet og madrassbeskyttelsen.  

Luktnøytraliserere

Odør kan fostre mistanke og gjøre at barnet føler seg forlegen og flau. Nå til dags har moderne inkontinensprodukter luktnøytraliserere som gjør at barnet kan føle seg komfortabel, selv etter et uhell. 
 
For å finne ut hvilket produkt som er best for barnet ditt, se hele TENA produktutvalg for barn.

Mobbing

Barn kan være slemme mot hverandre, spesielt når det kommer til sengevæting. Derfor er det viktig å forklare (uten å skjenne) at alle har sine forskjeller. Noen er nærsynte, noen har allergier osv. Minn barna på at alle utvikler seg i ulikt tempo, og at dette er noe de ikke kan kontrollere. Alle kan være hyggelige mot andre og hjelpe til.

Gå sammen med andre voksne

Fortell lærere eller foreldrene til barnets venner om blæreutfordringene når de har ansvar for barnet ditt. På den måten kan de være dine støttespillere og også hjelpe barnet ditt. Det kan bestå i å sørge for at barnet har enkel adgang til toalettet, eller finne på et kodeord som barnet kan bruke hvis han/hun har et uhell under et overnattingsbesøk. En annen god idé er å pakke flere par bukser i gymbagen eller skolesekken.

Overnattingsbesøk og leirskoler

Det er en god idé å investere i en vaskbar sovepose til barnet ditt. Når du pakker til leirskole eller et overnattingsbesøk kan du gjemme et inkontinensprodukt i barnets sovepose eller pyjamas, som han/hun enkelt kan ta på seg ved leggetid. 
 
Ved behov kan du snakke med andre foreldre, lærere eller omsorgspersoner som har ansvar for barnet ditt, så dere sammen kan komme opp med en strategi. Det kan være å vekke barnet før de selv går til sengs, så han/hun kan gå på toalettet igjen. Eller de kan legge inkontinensprodukter på badet, slik at barnet enkelt kan finne dem. Lærere og andre foreldre har ofte håndtert sengevæting tidligere, så de kan til og med kanskje foreslå nye strategier som kan hjelpe deg hjemme.

Det å ha venner på besøk

For å forhindre unødvendig flauhet for barnet ditt, sjekk sengen for å være sikker på at den er ren. Hvis barnet ditt er bekymret for å ha et uhell foran venner, kan et inkontinensprodukt som passer barnets behov hjelpe dem med å slappe av og nyte besøket.

Inkontinens hos tenåringer

Når det gjelder tenåringer, er små lekkasjer etter en latterkule ikke uvanlig for jenter, og det er noe som ofte forsvinner av seg selv. Det er imidlertid fortsatt en vanskelig og potensielt pinlig situasjon, så hjelp tenåringen ved å tilby henne et diskré inkontinensprodukt som hun kan bruke. Dette kan bidra til å redusere risikoen for irritasjon og nøytralisere odør. Hvis noen av dere tror at det skyldes urinveisinfeksjon, bestill time hos lege for å sjekke det.
 
For diskré beskyttelse for tenåringen, se TENA Lady produktutvalg. Hvis du er ute etter tips og råd for barn eller tenåringer med behov, finner du mer informasjon på siden for pårørende.