Håndtere utfordringer med urinlekkasje

Uansett om det er dagvæting eller sengevæting – det kan være vanskelig å snakke om og vite hvordan håndtere barnets urinlekkasje. Som forelder eller omsorgsperson er det viktig å ikke bare finne de rette produktene som vil støtte og hjelpe barnet, men også gi din forståelse og trøst for å sikre barnets velvære. Her er noen tips om hva du bør tenke over når du snakker med og tar deg av urinlekkasje hos barnet ditt.

Vær rolig og åpen

Barn er oppmerksomme på utålmodighet. Så hold deg rolig, åpen og snakk om utfordringene på en ærlig måte. Snakk om det ofte, siden det er viktig å stoppe opp og se hva de føler, og finne ut om de har spørsmål eller bekymringer. Som med alle andre temaer, jo mer du snakker om det med barnet ditt, desto mer normalt og greit blir det for dem å snakke om det.

Normalisere situasjonen

Barn med urinlekkasje kan være bekymret for om det er noe galt med dem. Så det er lurt å forsikre barnet om at det ikke er hans/hennes skyld, og at det er godt mulig at andre barn har det på samme måte. Forklar at det antakeligvis er én eller to andre i klassen som har samme utfordring, og som er like sjenerte når det gjelder å snakke om det. Det er lurt å fortelle dem at det ikke er noe å være skamfull over, og at det finnes gode behandlingsalternativer tilgjengelig.
 
Hvis du eller en av søsknene til barnet har vært i en lignende situasjon, bør du nevne det. Det gir barn håp å innse at andre har vært gjennom det, og at det bare var en midlertidig fase. 

Noen fakta og tall rundt urinlekkasje hos barn

Når det kommer til alder, generelt sett:
 
  • Sengevæting er den vanligste formen for urinlekkasje hos barn, mens dagvæting rammer to til fire prosent av barn i alderen fem til syv år. 
  • Innen treårsalderen har rundt tre av fire barn lært å bruke toalettet.
  • I femårsalderen har rundt ett av ti barn fortsatt uhell om natten.
  • I tiårsalderen har rundt ett av femten barn fortsatt uhell om natten.
 
Hvert barn er unikt og forskjellig, og det er også faktorene rundt barnets urinlekkasje, så hvis du har spørsmål eller bekymringer er det alltid best å snakke med lege eller helsepersonell.  

En liten biologitime med Hr. Blære

Han forklarer hvorfor og hvordan til barn, for å ta usikkerheten ut av situasjonen og gjøre det enklere for dem å forstå. Det å snakke med barn om hvordan kroppen og blæren fungerer kan bidra til å berolige dem. Gå på biblioteket og lån noen bøker om temaet. Det kan være lettere for barn å forstå det du forklarer hvis de kan se det på et bilde. 
 
For yngre barn kan du prøve å dikte opp en historie rundt situasjonen, for å gjøre det lettere for dem å relatere seg. For eksempel, «Hr. Blære holder på med å lære jobben sin og bli kjent med de andre, snart blir de gode venner.» 
 
For å komme i gang, kan du lese mer om det grunnleggende om blæren og årsaker til inkontinens.

Flauhet

Barnet ditt kan være skuespiller, kunstner, sportsutøver eller simpelthen barnet ditt, men han eller hun bør aldri bli kjent som, definert som eller beskrevet som en sengevæter. Dette vil øke negativiteten rundt situasjonen. Isteden bør du sørge for at barnet forstår at det ikke er hans/hennes feil, ei heller noe han/hun har kontroll over. Det er også lurt å hjelpe barnet med å forstå at det finnes gode produkter og løsninger tilgjengelig til å hjelpe med å håndtere inkontinens.