Fakta (og fiksjon!) om urinlekkasje

Mange av oss har misoppfatninger rundt urinlekkasje hos barn og sengevæting, og dessverre er dette en av grunnene til at barnet ditt, eller du, kanskje synes det er flaut å snakke åpent om det. Derfor kan det hjelpe å vite hva som er fakta og hva som er fiksjon for å avlive myter og minske stress for alle. Nedenfor finner du noen fakta og svar på ofte stilte spørsmål fra andre foreldre og omsorgspersoner som kan hjelpe deg med dette. 

Sengevæting er mer hyppig enn du tror

Innen treårsalderen har tre av fire barn lært å bruke toalettet, men i gjennomsnitt har:
  • ett av ti barn sengevætingsuhell i femårsalderen 
  • ett av femten barn har sengevætingsuhell i tiårsalderen 
  • Dagvæting rammer to til fire prosent av syvåringer

De fleste barn vokser av seg sengevæting

Selv om barnets urinlekkasje kan være stressende for dere begge, er det ofte noe barnet vil vokse av seg idet blæren og kroppen utvikler seg.  For å forstå litt mer om hvordan barnets blære fungerer, og hva som forårsaker urinlekkasje hos barn, se det grunnleggende om blæren og årsaker. Hvis du har spørsmål eller bekymringer, er det alltid best å ta en prat med lege eller helsepersonell.

Barn tisser ikke på seg med vilje

Akkurat som med å lære å gå og snakke, utvikler blæren seg i sitt eget tempo. Så noen ganger, uansett hvor hardt barnet ditt prøver å unngå det, kan han/hun ha uhell. 

Det er en anerkjent medisinsk tilstand

Det medisinske navnet for urinlekkasje hos barn er enurese; dagenurese for dagvæting og enuresis nocturna for sengevæting. I tillegg til å forklare barnet hvordan blæren fungerer, kan bruk av medisinske begreper være en god taktikk når du håndterer situasjonen hos eldre barn. Det kan bidra til å avmystifisere situasjonen for noen, og det har kanskje ikke å samme assosiasjoner som begrepet sengevæting har. 

Angst er ikke en årsak

Selv om det ikke er en kjent årsak til urinlekkasje hos barn, kan det være et resultat av det, så det er viktig å ta det alvorlig. Hvis du merker at barnet er engstelig, er det best å ta en prat og finne ut av årsaken, slik at du kan hjelpe til med å løse situasjonen.

Det å drikke mindre hjelper ikke

Det å drikke mindre gjør bare urinen mer konsentrert, som deretter kan irritere blæren.  Derfor er det alltid best å la barnet drikke når han/hun er tørst og trenger det. Barnet vil lære å regulere væskeinntaket. Du kan imidlertid hjelpe ved å unngå å gi dem drikke som kan irritere magen, som juice, te, brus og varm sjokolade – spesielt før sengetid.

Det hjelper ikke å være streng

Barnet ditt kan ikke kontrollere dette, så det hjelper ikke å være streng. Det er faktisk viktig at du hjelper barnet med å forstå at det ikke er noe å føle skam over, og at det ikke er barnets feil.