Typer og årsaker

Det finnes mange årsaker til urinlekkasje og hos menn. Sett deg inn i hvilken type urinlekkasje du opplever og hva som er årsaken, så hjelper vi deg med å finne riktig behandling.

Du er ikke alene

Urinlekkasje skjer hos 1 av 4 menn*. Med andre ord er det svært vanlig. Naturligvis er urinlekkasje forskjellig fra mann til mann, men uansett om du opplever noen dråper nå og da eller større lekkasjer, kan du være trygg på at det finnes hjelp å få og måter for å ta kontrollen over urinlekkasjen.

* Basert på en undersøkelse utført av SCA i 2012, med menn over 40 år i USA, Storbritannia, Tyskland, Italia, Russland og Mexico. Arkiverte data, ikke publisert.

Hva forårsaker urinlekkasje?

For at urinsystemet skal gjøre jobben, må hjernen, muskler og nerver samarbeide for å holde urinen i blæren og ikke slippe den før du er klar. Det er imidlertid mange faktorer som kan forhindre denne prosessen.

Vanlige årsaker til urinlekkasje:

  • Medisinering, for eksempel vanndrivende medikamenter kan øke risikoen for urinlekkasje.
  • Urinveisinfeksjon.
  • Midlertidig svekkede muskler på grunn av prostatakirurgi.
  • Endringer i prostatastørrelse: for eksempel kan en hoven sperre for urinen.
  • Å være overvektig legger ekstra press på mage- og bekkenmuskler, som igjen gjør det vanskeligere å unngå urinlekkasje.
  • Diabetes eller nevrodegenerative sykdommer (for eksempel Alzheimers).

Som du ser, kan årsaken til urinlekkasje avhenge av mange faktorer. Derfor er det viktig å få en god gjennomgang av din spesifikke situasjon slik at du kan få riktig behandling. Dette betyr at det er viktig å få riktig diagnose av legen din.

Vanlige typer

Urge-inkontinens

Urge-inkontinens er også kjent som «overaktiv blære» og er den mest vanlige typen av urinlekkasje. er når du opplever en plutselig trang til vannlating, men ikke klarer å holde deg til å når et toalett. Du må kanskje late vannet mer enn 4 til 8 ganger per dag, i tillegg til flere ganger per natt. Dette er ofte knyttet til forstørret eller en ettervirkning av prostatakirurgi.

Stress-inkontinens

Hvis hosting, nysing, å le eller løfte tunge vekter ofte resulterer i urinlekkasje, kan det hende du har . Det er en tilstand som er mest vanlig hos menn som nylig har hatt prostatakirurgi.

Etterdrypp

Dette er når et par dråper urin lekker etter at du har vært på toalettet, selv om du har «ventet og ristet». Det finnes to typer etterdrypp: og avsluttende drypp. Etterdrypp skjer når blæren ikke tømmes fullstendig når du later vannet. I stedet samles urinen i urinrøret fra blæren. En vanlig årsak til er forstørret eller svak .

Overløps-inkontinens

Hvis du har en konstant eller periodevis urinstrøm, kan det hende du har . Det er vanligvis forårsaket av at noe hindrer urinstrømmen, som gjør at blæren løper over og dermed lekker.