Prostata og urinlekkasje hos menn

Selvom prostata og inkontinens ikke er det «mest sexy samtaleemnet for et cocktailparty», er det viktig å vite hvordan det ene påvirker det andre. For å oppklare forvirring rundt temaet satte vi oss ned med Ralph Peeker, professor og overlege ved avdeling for urologi ved Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg.

Illustrert ikon av valnøtt aprikos kiwi og sitron med vekt på venstre side

I 18–20-årsalderen veier prostatakjertelen rundt 20 gram, og er på størrelse med en valnøtt. Den kan vokse opptil 500 gram.

Prostata og urinlekkasje hos menn

Din prostata er som en valnøtt

La oss starte med det grunnleggende. Hvor mye vet du om prostatakjertelen? Den befinner seg mellom blæren og penis, og har som hovedoppgave å produsere et sekret som danner sæd. I tjueårene er på størrelse med en valnøtt, og veier rundt 18–20 gram.

Akkurat som ørene dine, slutter prostata aldri å vokse

Dog er det kjekt å vite at prostatavekst er normalt. «For noen menn vokser litt. For andre litt mer, og for noen en hel del mer. Den kan vokse opptil et halvt kilo», sier Peeker. Ofte går prostatavekst ubemerket hen. Men for noen menn kan en forstørret prostata, eller benign prostatahyperplasi (BPH), forårsake smerte og en rekke symptomer, inkludert vanskeligheter med å holde på urin, urinretensjon, svak strøm, problemer med å urinere eller ha resturin, som kan føre til infeksjon. Dette er kjent som nedre urinveissymptomer (LUTS). Det er ganske vanlig og rammer rundt 25 % av menn i alderen 40 år og oppover. Med gode behandlingsalternativer tilgjengelig trenger det ikke å påvirke livskvaliteten din.

En forstørret prostata betyr ikke kreft

Ifølge Peeker er det en «veldig vanlig misforståelse» å tro at LUTS er et symptom på prostatakreft. Det er ikke så mange tidlige faresignaler på prostatakreft, men familiehistorie og diett kan begge være risikofaktorer. Det første steget for undersøkelse er en blodprøve kalt PSA-test.
 
Det er nyttig å vite at prostatakreft i mange tilfeller utvikler seg sakte. Det foretrekkes derfor ofte å aktivt overvåke fremfor å operere, da blant annet kan oppstå som følge av en operasjon. Stressinkontinens, som vanligvis rammer kvinner, kan være en midlertidig eller permanent bivirkning av bekkenoperasjoner, slik som en prostatektomi. Operasjonen innebærer fjerning av hele , som kan forstyrre funksjonen til lukkemuskelen og resultere i urinlekkasje. Det finnes medisiner og operasjoner til hjelp eller kur mot dette. I milde tilfeller kan bekkenbunnsøvelser, som bidrar til å styrke PC-muskelen, hjelpe med å forbedre blærekontroll og redusere urinlekkasje. Uansett – hvis du er bekymret for symptomer, testing eller risiko relatert til prostatakraft, er det best du tar en prat med legen din slik at du er godt informert. 

«Prostata er ofte ikke det skyldige organet»

Mens en forstørret kan forårsake problemer med vannlating, sier Peeker at vi må se forbi bekkenregionen og til hjernen når det gjelder hovedårsaken til hos menn. 
 
Sentralnervesystemet ditt er ansvarlig for å styre «miksjon-refleksene» dine, eller evnen til å holde deg når du må på toalettet. Disse viktige kretsene i hjernen kan forstyrres når du opplever et traume som hjerneskade eller slag. Dette kan føre til at noen menn opplever ufrivillige drypp og dråper. Det er kjent som , og er den vanligste formen for mannlig inkontinens.  
Men forstyrrelsen trenger ikke å være så alvorlig som et slag. «Det kan være en mindre forstyrrelse av blod og oksygen til hjernen basert på generell arteriosklerose», sier Peeker. 
 
Der arteriosklerose er herding og innsnevring av arteriene forårsaket av røyking, en usunn diett og inaktiv livsstil. Og selv om det ikke er klinisk bevist at en usunn diett forårsaker inkontinens, er en sunn diett og aktiv livsstil bare fordelaktig. «Alt blir bedre når det kommer til oksidering av vev i kroppen», tilføyer Peeker.
 
Peeker gir sitt råd: «Hvis jeg hadde hatt et symptom, ville jeg søkt hjelp mot det». Så hvis du har spørsmål angående prostata og urininkontinens, ta en prat med legen din.

Visste du at

Én av fire menn fra 40 år og oppover opplever urinlekkasjer.

1 av 4

Relaterte artikler

Inkontinens – en introduksjon

Én av fire menn over 40* lever med urinlekkasje, også kjent som inkontinens. Den beste måten for å finne en løsning er å lære mer om hvordan inkontinens fungerer.