Svein sin historie

Les Svein sin historie om veien til å akseptere, og hvordan han lever et aktivt liv med .

"Jeg ønsker å stå frem med min historie i håp om at det kan hjelpe andre i min situasjon"

Svein , 33 år

Svein Heibø_til artikkel.jpg

Blant annet takket være TENA Men kan 33 år gamle landslagsskytter og lærer Svein Heibø leve et aktivt liv med ufrivillig vannlating. Men veien til aksept har vært både lang og tung. Derfor ønsker han å stå frem med sin historie i håp om at det kan hjelpe andre i hans situasjon.

Svein legger ikke skjul på at utfordringene har stått i kø – psykisk som fysisk. Men i dag er Svein en lykkelig familiefar full av livsgnist og positivitet.

– Takket være gode hjelpemidler som TENA Men, en fantastisk kone og et nydelig barn, er livet fantastisk. Men ja, det har til tider vært tøft. To ganger i livet har jeg vært døden nær som følge av hjertestopp for deretter å ende med som følge av feilbehandling. Jeg kunne valgt å gi opp, men bestemte meg tidlig for å leve livet slik det nå er, sier han.

TENA Men hele dagen

I dag er Svein en aktiv skytter på landslaget, og han jobber som lærer, eller konsulent som det heter, på Nelfoskolen. Han er åpen om den kroniske sykdommen, og sier han møter forståelse blant både venner, kolleger og elever.

­– Jeg har valgt å være helt åpen om at jeg lever med en lidelse som innebærer at jeg må bruke innlegg, hele dagen. For meg har det vært viktig å avmystifisere det hele. Dette er på ingen måte en unik sykdom for meg. Én av fire menn over 40 lever med , og dessverre vet jeg mange synes det både er flaut og skamfullt, sier han. - Det å avdramatisere og redusere tabuet rundt inkontinens, spesielt hos menn, er viktig for meg og noe jeg brenner for. Det kommer gjerne noen sleivete kommentarer fra venner og kollegaer når jeg åpent forteller om situasjonen min og produktløsningene som finnes - men jeg tenker at det allikevel kan være til hjelp for andre, nå eller en gang i fremtiden. 

Begynte med en hjertesykdom

Livet til Svein har langt i fra vært en helsemessig solskinnshistorie. Det hele begynte med en genetisk hjertefeil som ble identifisert i 2004, men som han aldri ble medisinert for.

Under en operasjon ble jeg glemt på intensivavdelingen hvilket førte til en overfylt blære som igjen førte til inkontinens. I dag lever jeg med både ufrivillig vannlating og avføring. Det har til tider vært beintøft, og enkelte dager er vanskeligere enn andre. Men jeg har lært meg å leve med det, sier han.

Fikk profesjonell hjelp «Mentalt»

På spørsmål om hvordan han har lært seg å leve med det, sier Svein at det for han handlet om å ta et valg. I tillegg til gode hjelpemidler i form av TENA Men, fikk han hjelp av en mentaltrener.

– Jeg skal være såpass ærlig å si at jeg til tider har holdt på å gi opp. I to år levde jeg mer eller mindre isolert. Gjennombruddet kom etter noen timer hos en mentaltrener. Han fikk meg rett og slett til å innse at jeg hadde to valg. Sitte inne å synes synd på meg selv eller overvinne skammen og frykten for å leve livet jeg har fått utdelt. Valget var ganske enkelt, selv om veien dit til tider var tung, sier han.

Håper historien kan hjelpe andre

Svein håper at hans historie kan hjelpe andre, om bare én. Som han selv sier så vet han mer enn godt hvor kjipt det er å være han som bæsjer og tisser på seg.

– I dag er det mye hjelp å få, heldigvis. Finn en lege med kunnskap om sykdommen. I tillegg til gode produkter fra TENA finnes det også behandling i form av bekkenbunnsøvelser med veiledning fra fysioterapeut, samt ulike operasjonsmetoder. For meg har det også vært viktig å bygge opp selvtilliten steg for steg. Jeg vil også si at jeg er her hvis noen der ute har behov for å snakke. Men vær løsningsorientert når du ringer i så fall, avslutter han.