Inkontinens – en introduksjon

Én av fire menn over 40* lever med urinlekkasje, også kjent som inkontinens. Den beste måten for å finne en løsning er å lære mer om hvordan inkontinens fungerer.

Én av fire menn lever med urinlekkasje

De vanligste typene av inkontinens.

Det finnes en rekke forskjellige typer , men de vanligste er og drypp (også kjent som og avsluttende drypp). Det er ikke uvanlig å ha en kombinasjon av de to. Andre typer inkontinens er (en ufrivillig lekkasje når blæren er full, ofte forårsaket av problemer relatert til forstørret prostata) og stressinkontinens. Den beste måten for å finne ut hvilken type du opplever er å ta kontakt med en lege som også kan hjelpe deg med å finne riktig behandling. En legetime kan også hjelpe deg med å utelukke om urinlekkasjen er en sideeffekt forårsaket av andre problemer.

Urge-inkontinens

er ufrivillig lekkasje med en sterk følelse av behov for å late vannet. Det finnes en rekke årsaker til denne tilstanden. En av hovedgrunnene er når detrusormusklene, som er de frivillige musklene i lukkemuskelen, er overaktive og forårsaker ufrivillige sammentrekninger. Dette sender nervebeskjeder til hjernen og gir deg følelsen av at du må late vannet når du ikke ønsker det. I noen tilfeller kan dette være på grunn av blæreirritasjon fra en infeksjon eller nyresteiner. Det kan også utvikle seg som en komplikasjon av nerve- eller hjernerelaterte sykdommer (slag, Parkinsons sykdom eller multippel sklerose).

Stress-inkontinens

er ufrivillig lekkasje på grunn av anstrengelser av blæren (som når du hoster, ler eller nyser). Lukkemuskelen eller bekkenbunnsmuskulaturen og sener som støtter blæren er for svake til å holde tilbake urinen. Denne typen forekommer hovedsakelig i kvinner, men rundt 1 % av menn kan utvikle dette etter prostatakirurgi.

Hvordan bli bedre

Det finnes forskjellige måter for å forbedre blærekontroll. Å for eksempel gjøre bekkenbunnsøvelser og endre visse ting i dietten din er to måter. Den beste måten for å få tilbake kontrollen er å dra til legen, så du kan finne den beste løsningen for deg.

Du er også velkommen til å lære mer på sidene våre om øvelser, tips og råd.

* Basert på en undersøkelse utført av SCA i 2012, med menn over 40 år i USA, Storbritannia, Tyskland, Italia, Russland og Mexico. Arkiverte data, ikke publisert.