Sengevæting og nykturi hos voksne

Hva er sengevæting og nykturi?

Det finnes to typer blæreproblemer som skjer om natten. Det ene er sengevæting, eller enuresis nocturna, som er ufrivillig vannlating mens du sover etter en alder der det kan forventes å ikke gjøre dette om natten. Dette må ikke forveksles med det andre – nykturi, som beskriver hyppig vannlating, med andre ord, du må våkne og stå opp én eller flere ganger om natten for å late vannet.

Sengevæting hos voksne (enuresis nocturna) og nykturi

Hyppig vannlating om natten, og sengevæting hos voksne, har vanligvis forskjellige årsaker enn lignende problemer hos barn. Hos voksne er sengevæting kjent som enuresis nocturna. Årsakene kan variere – du kan finne ut mer om disse nedenfor, men generelt sett kan hyppig vannlating bety at kroppen produserer mer urin på grunn av endringer i produksjonen av visse hormoner, nyreproblemer, sykdom eller som en reaksjon på medisiner. Dette kan føre til enuresis nocturna (sengevæting) eller behov for å gå på toalettet flere ganger om natten – en tilstand kjent som nykturi. Merk at blant eldre er det vanlig å måtte stå opp én eller to ganger om natten for å late vannet.

Hva forårsaker sengevæting (enuresis nocturna) og nykturi hos voksne?

Når vi blir eldre, endrer kroppen vår seg. En av disse endringene er et økt behov for å gå på toalettet og late vannet. Så hvis du er på et sted i livet der du trenger å gå på toalettet et par ganger i løpet av natten, kan dette være helt normalt. Det er flere forskjellige årsaker til dette. En yngre person kan holde på opptil en halv liter urin, men når vi blir eldre, halveres denne mengden vanligvis siden blæremusklene blir mindre elastiske. 

Anti-vanndrivende hormonproduksjon

En annen faktor som forårsaker en påtrengende trang til å late vannet om natten når vi blir eldre er relatert til en nedsatt evne til å konsentrere urin om natten. I sin tur resulterer dette i store mengder fortynnet urin. Total urinproduksjon over en 24-timersperiode trenger ikke nødvendigvis å endre seg, men når vi blir eldre produseres mer urin om natten sammenlignet med da vi var yngre. Mengden vann som utskilles fra nyrene reguleres av et anti-vanndrivende hormon som signalerer til nyrene at de skal forminske mengden urin som produseres. 

Polyuri

Nykturi og sengevæting hos voksne kan også skje når kroppen produserer for mye urin. Polyuri er overdreven eller unormalt stor produksjon av urin eller vannlating, når som helst i løpet av døgnet. En sunn voksen produserer rundt 1–2 liter urin per 24 timer, avhengig av hvor mye væske som drikkes og spises og hvor mye fuktighet kroppen slipper ut. Med polyuri økes denne mengden til 2,8 liter eller mer. Polyuri kan for eksempel være et symptom på diabetes, selv om det også finnes andre årsaker til denne tilstanden. Du bør alltid kontakte lege hvis du er usikker og trenger råd. 

Prostataproblemer

Prostatakjertelen blir ofte større når menn blir eldre. Fordi denne kjertelen omgir uretra, kan en forstørret legge press på uretra. Dette forhindrer blæren i å tømme seg fullstendig, noe som fører til hyppigere vannlating om natten.

Blæreproblemer

Blæreproblemer som , der personen føler en plutselig trang til å late vannet, kan forårsake enuresis nocturna og nykturi. En kan også forårsake nykturi.

Hjerteproblemer

Personer som har en hjertetilstand har av en mindre effektiv blodsirkulasjon, og et av tegnene på dette kan være hevelse i anklene. Når en berørt person legger seg ned eller hever beinene, som vi gjør når vi sover eller hviler, vil væsken i anklene gå inn i blodstrømmen og bli fjernet av nyrene. Resultatet er et økt behov for å gå på toalettet om natten.

Diabetes

Et høyt nivå av blodsukker øker tørsten. Å drikke mer enn vanlig fører til et økt behov for å late vannet. Høye blodsukkernivåer forårsaker at nyrene frigir sukker inn i urinen. Dette fører til at mengden urin øker, som så skaper et behov for å late vannet oftere. 

Andre årsaker til sengevæting og nykturi hos voksne

Livsstilsrelatert atferd kan påvirke hvor mye du later vannet, for eksempel store mengder væske. Koffein og alkohol etter middag kan også føre til et behov for å late vannet om natten.

Hvordan behandle sengevæting og nykturi?

Det er flere steg du selv kan ta for å behandle symptomene på nykturi. Dette inkluderer: 
 
Redusere mengden du drikker før sengetid
Prøv å ikke drikke for mye for sent om kvelden, uten å redusere anbefalt daglig væskeinntak, som er 6–8 kopper eller 2 liter. Det handler mer om når du drikker enn hvor mye. 
 
Begrens koffeininntaket
Kaffe, te og andre drikker som inneholder koffein kan irritere blæren og forstyrre søvnen. Prøv å begrense inntaket av disse. 

Hev hovne ankler

Hvis du lider av hovne ankler, prøv å sitte eller ligge med beina hevet i luften i rundt én time i løpet av dagen. Bruk av støttestrømper kan også hjelpe. 

Ta en gjennomgang av medisinene du bruker

Noen medisiner kan føre til økt urinproduksjon og nykturi. Spør helsepersonale om dette kan være tilfellet for deg. Du må ikke under noen omstendigheter slutte å ta medisiner uten å konsultere med lege. Medisiner og tilstander knyttet til nykturi og enuresis nocturna inkluderer:
  • hjerte- og nyresykdommer
  • Diabetes
  • vanndrivende medisin og beroligende midler
  •  

Reduser sjansen for forstyrret søvn

Er det andre faktorer som forstyrrer søvnen din? Har du en komfortabel temperatur på soverommet? Er det for mye lys? Prøv å redusere antallet høneblunder i løpet av dagen hvis du har slike. 

Kegel eller bekkenbunnstrening

Kegel-øvelser, også kjent som bekkenbunnstrening, er en av de mest effektive måtene for å forbedre og opprettholde god tarm- og blærefunksjon. Mange finner også god hjelp i blæretrening.

Hvilke spesialistbehandlinger er tilgjengelig for nykturi?

Prostataproblemer
Hvis du er bekymret for om du har prostataproblemer, snakk med legen din som vil undersøke deg og informere om forskjellige behandlingsalternativer. Det kan være alt fra medisinsk behandling til kirurgi.
 
Det finnes forskjellige måter for å behandle og håndtere urge-inkontinens. Disse avhenger av årsaken til problemet, som ikke alltid kan identifiseres. Behandlingsalternativer inkluderer å trene opp blæren på nytt, muskeltrening i bekkenbunnen og forskjellige typer medisin. 

TENA er der for deg

Uansett årsak, alvorlighetsgrad eller hyppighet på utfordringene med sengevæting, tilbyr TENA inkontinensprodukter som hjelper deg med å leve så normalt som mulig. Vårt spesialutformede utvalg for urinlekkasje om natten inkluderer TENA Lady Mini Night-bind med trippel beskyttelse, og TENA Lady Pants NIGHT for enda større sikkerhet. Du finner bleietruser som beskytter mot moderat til kraftig urinlekkasje i både produktseriene våre for menn og kvinner. 
Hvis du er bekymret for andre typer urinlekkasje, ta kontakt med helsepersonale

Kvinner

For kvinner som opplever urinlekkasje.

TENA-Women-Lifestyle-Woman-Helping-Friend-In-Changing-Room-500x500.jpg

Menn

For menn som opplever urinlekkasje.

TENA-Men-Lifestyle-Man-Sitting-In-Park-500x500.jpg

PÅRØRENDE

For deg som pleier et familiemedlem med inkontinens.

TENA-ProSkin-CGR-Lifestyle-Woman-kissed-by-nurse-500x500.jpg