Bekkenbunnstrening, teknikker og behandling

Blæretrening er en selvhjelpsmetode som hjelper deg med å få bedre kontroll over blæren og redusere hyppigheten av vannlating. Denne metoden involverer å få en bedre bevissthet rundt mønstrene for urinlekkasje, og utvikle nye vaner for å tømme og kontrollere blæren. Sammen med andre metoder som kegel-øvelser eller bekkenbunnstrening og atferdsendring, kan blæretrening være en effektiv måte for å gjøre symptomene på urinlekkasje, som , og stressinkontinens mer håndterbare.

Hva involverer blæretrening?

Blæretrening handler i stor grad om å utvikle en ny holdning. Ett eksempel på dette er å unngå «for sikkerhets skyld»-besøk på toalettet i tillegg til «i siste liten»-besøk. Under treningen tvinges blæren til gradvis å holde på stadig større mengder urin siden du forlenger tiden mellom hvert toalettbesøk. Blant de mange teknikkene du kan bruke for å få dette til å fungere, er det spesielt nyttig å distrahere deg selv og stramme bekkenbunnsmusklene istedenfor øyeblikkelig å løpe på toalettet når du føler trang.

Hvordan fungerer blæretrening?

Selv om blæretrening og kontroll er påvist å være effektivt, krever det tid og utholdenhet. For å få det til å fungere, må du tenke på en ny måte og prøve å ignorere følelsen av at du må gå på toalettet så lenge som mulig. Hvis du klarer dette, vil du se at du kan ta kontrollen over blæren og at den blir mindre irritert.
 
Når du blir mer komfortabel med å undertrykke følelsen av trang, vil du gradvis, over en periode på uker og måneder, øke mengden tid mellom hvert toalettbesøk. Vi anbefaler at du fører en blæredagbok, der du kan skrive inn hyppigheten på toalettbesøk, tidspunktene du ignorerte følelsen av trang, og også væskeinntak (hva og når du drikker). Dette vil gi deg en oversikt over blærevaner, og kan hjelpe deg med å skape en nøyaktig plan som beskrevet nedenfor. 

Lag en plan for toalettbesøkene dine

Så langt det er mulig, og basert på informasjonen i blæredagboken din, kan du se ganske nøyaktig hvor ofte du går på toalettet. Herfra kan du legge en kort tidsperiode til disse tidspunktene – kanskje 15 minutter – for å trene blæren til å vente. Ved å være såpass nøyaktig og holde deg til planen, vil du begynne å føle at du har bedre kontroll på blæren.

Livsstilsendringer

Som ordet tilsier, betyr livsstilsendringer å tilpasse livsstilen slik at du kan redusere, forebygge eller behandle problemer med urinlekkasje. Det inkluderer eksempler på å ta kontroll, som for eksempel å lage en plan for toalettbesøk, og det dekker også å sørge for at du ikke drikker for mye, eller for lite, væske gjennom dagen, og at du unngår drikke som kan irritere blæren, som kaffe og energidrikker. Du kan også sette opp en treningsplan og endre spisevaner for å gå ned i vekt, da overvekt noen ganger bidrar til urinlekkasje. En annen livsstilsendring kan være å sikre at du har sunne toalettvaner for å unngå problemer med urinlekkasje.

Bekkenbunnstrening

Bekkenbunnstrening involverer å styrke støttemusklene rundt uretra og blæren ved å gjøre gjentatte frivillige sammentrekninger. Disse øvelsene bygger tone og styrke i musklene som støtter opp rundt uretra og blære, som må holde seg stramme for å forhindre urinlekkasje. Mange bruker også pilates som en del av egen .

Andre behandlingsalternativer

I tillegg til blæretrening, finnes det flere andre behandlingsalternativer. Biofeedback er en metode for å samle og måle informasjon, for eksempel ved å bruke sensorer og overvåkning med datamaskin under bekkenbunnsøvelser, for å se om de riktige musklene trekkes sammen. En annen tilnærming er å bruke et apparat for vaginal støtte, for å støtte uretra, blæren, vagina, livmor og rektum. Andre potensielle behandlingsalternativer inkluderer injeksjon med et volumøkende middel rundt uretra for å tilføre støttende volum, eller forskjellige typer kirurgi.

TENA hjelper deg under blæretreningen

Det kan hende at du ønsker en ekstra sikkerhet i form av beskyttelse mot urinlekkasje under blæretrening. Vi tilbyr et fullt produktutvalg av effektive, komfortable og diskré produkter for menn og kvinner. Disse vil hjelpe deg med å håndtere eventuelle urinlekkasjer som oppstår, slik at du kan være trygg mens du trener opp blæren.

Kvinner

For kvinner som opplever urinlekkasje.

TENA-Women-Lifestyle-Woman-Helping-Friend-In-Changing-Room-500x500.jpg

Menn

For menn som opplever urinlekkasje.

TENA-Men-Lifestyle-Man-Sitting-In-Park-500x500.jpg

PÅRØRENDE

For deg som pleier et familiemedlem med inkontinens.

TENA-ProSkin-CGR-Lifestyle-Woman-kissed-by-nurse-500x500.jpg