Hva er en overaktiv blære?

En (OAB) beskriver en rekke utfordringer knyttet til trang til å late vannet. Merk at tilstanden ikke involverer lekkasjer eller uhell. Det betyr bare at personen som opplever dette føler en mer hyppig trang til å tømme blæren. Tilstanden kalles noen ganger irritabel blære. 

Hva er symptomene på en overaktiv blære?

En overaktiv, irritabel eller sensitiv blære forårsakes av en overaktiv detrusor. Dette betyr at blæren prøver å støte ut urin selv når den ikke er full. Det tydeligste symptomet er høy frekvens av vannlating på dagtid. Leger foreslår at tømming av blæren bør skje rundt 4–8 ganger om dagen. Mer enn dette kan indikere en overaktiv eller irritabel blære. Tilstanden er mest vanlig blant eldre mennesker og kvinner i alle aldre. Andre symptomer inkluderer å ikke rekke frem til toalettet i tide, sengevæting og flere toalettbesøk om natten – en tilstand kjent som nykturi, som ikke involverer sengevæting.
 
Merk at urinlekkasje ikke er et symptom på en . Hvis dette skjer er det sannsynlig at problemet er .

Hva er årsakene til en overaktiv blære og urge-inkontinens?

Det er mange potensielle årsaker til utfordringer med en . En blokkering til uretra kan skape en følelse av trang. Det samme kan en urinveisinfeksjon forårsaket av en bakterie i blæren som irriterer slimhinnen på innsiden av blæren. Det kan høres selvfølgelig ut, men å drikke for mye kan også være en kilde til problemet. Visse drikker, som energidrikker, kaffe og andre drikker med høyt koffeininnhold kan forårsake problemer. Et lavt væskeinntak kan også skape følelser av trang. Å unngå å drikke for å redusere følelsen av trang gjør problemet verre siden urinen blir for konsentrert. Dette irriterer slimhinnen i blæren og fører til illeluktende urin og symptomer på trang. Dehydrering øker også risikoen for forstoppelse, en faktor kjent for å øke sjansene for urinlekkasje. En overaktiv blære kan også være forårsaket av blærestein.

Alvorlige tilstander som kan forårsake en overaktiv blære og urge-inkontinens

En og kan være et resultat av en mer alvorlig medisinsk tilstand. Gynekologiske problemer som prolaps eller svulst i eggstokkene kan forårsake irritasjon på blæren som fører til trang til å late vannet. Kvinner som har hatt kirurgi for stressinkontinens kan også oppleve dette. Blant andre utsatte grupper finner vi personer med diabetes. Ukontrollert diabetes med høyt blodsukker (hyperglykemi) kan forårsake økt tørste og urinproduksjon. Menn med en forstørret kan også bli påvirket. Til slutt har vi tilstander som påvirker nervesystemet, som spina bifida, multippel sklerose og Parkinsons, som alle kan være potensielle årsaker til en overaktiv blære og andre symptomer fra blæren.

Hvilke behandlingsalternativer er tilgjengelig?

Å behandle en overaktiv eller sensitiv blære kan være komplisert fordi det ofte er vanskelig å sette fingeren på den nøyaktige årsaken til problemet. På grunn av dette involverer ofte behandlinger å sette fokus på det symptomet som forårsaker mest problemer. En lege vil gjerne anbefale det som er kjent som konservative tiltak – bekkenbunnstrening, livsstilsendringer, diett etc. – som en innledende behandling. Hvis disse viser seg å være ineffektive, kan medisin være neste steg. Hvis symptomene fortsetter eller blir mer alvorlige, finnes det kirurgiske prosedyrer tilgjengelig. 
 
Hvis du er bekymret for blærehelse eller opplever en økt trang til å late vannet, foreslår vi at du først kontakter helsepersonale. De vil kunne tilby kvalifiserte råd om beste behandling for deg.

Hva kan jeg gjøre for å håndtere symptomene på en overaktiv blære?

I tillegg til å søke legeråd er det noen steg du kan ta for å håndtere symptomene på en overaktiv eller sensitiv blære. Hvis du opplever drypp eller urinlekkasje, har TENA et fullt utvalg av bind, bleietruser, innlegg og andre produkter for både menn og kvinner. TENA-produktene er diskré og effektive, og tar vekk noe av stresset med tilstanden, slik at du får sinnsro og en fresh, tørr følelse dag og natt. 

Kvinner

For kvinner som opplever urinlekkasje.

TENA-Women-Lifestyle-Woman-Helping-Friend-In-Changing-Room-500x500.jpg

Menn

For menn som opplever urinlekkasje.

TENA-Men-Lifestyle-Man-Sitting-In-Park-500x500.jpg

PÅRØRENDE

For deg som pleier et familiemedlem med inkontinens.

TENA-ProSkin-CGR-Lifestyle-Woman-kissed-by-nurse-500x500.jpg