Urinveisinfeksjon og inkontinens

Visste du at hvis du opplever har du også større risiko for urinveisinfeksjoner (UTI-er)? Det er mange forskjellige grunner til dette, og symptomene på en urininfeksjon er varierte (blæresmerte, smerte ved urinering og blæreproblemer kan være indikatorer). De gode nyhetene er at blæreinfeksjonsbehandling er enkelt tilgjengelig i de fleste tilfeller.  

Hva er en urinveisinfeksjon?

UTI-er kan skje når skadelige bakterier invaderer urinveiene. Vanligvis forårsakes infeksjonen av at dine egne bakterier ender opp der de ikke hører hjemme. Den vanligste av disse bakteriene er E. Coli, som normalt lever i tarmen og som noen ganger kan invadere urinveiene, som er nær de rektale området. Et antall av andre bakterier kan imidlertid også være ansvarlige.
 
Hva er de vanligste symptomene på en urinveisinfeksjon?
 
 • En smertefull eller brennende følelse ved urinering 
 • Hyppig urinering og en konstant trang til å urinere 
 • Små mengder urin hver gang 
 • Spor av blod i urinen 
 • Mørk, uklar eller sterkt luktende urin 
 • Du fryser, men vanligvis ikke med feber 
 • Plutselig urininkontinens 

Hva er forskjellen mellom nedre og øvre UTI-er?

Den vanligste typen av UTI oppstår i de nedre urinveiene, og infiserer uretra og blæren. Svært virulente stammer kan, hvis de ikke blir behandlet, spre seg videre opp til uretraene og nyrene, i de øvre urinveiene. Symptomene på øvre UTI-er er vesentlig verre, og kan inkluderer ryggsmerter, kvalme og feber. En slik nyreinfeksjon er alvorlig og kan potensielt skade nyrene eller til og med forårsake nyresvikt. Hvis den ikke blir behandlet kan den også føre til urosepsis, dette er når infeksjonen kommer inn i blodstrømmen. Denne tilstanden krever akuttbehandling.

Er symptomene alltid de samme?

Enkelte eldre mennesker med lav immunrespons, eller som lider av diabetes mellitus kan ha svært vage og tilsynelatende urelaterte symptomer. Slike symptomer kan være en generell svakhet, forvirring, kvalme, svimmelhet, plutselig eller økt alvorlighetsgrad på inkontinens. Det er viktig å vite hva som er normalt i disse tilfellene, for å riktig identifisere endringer i tilstanden deres for rask diagnose og behandling.

Tilstander som kan forveksles med UTI-er

Asymptomatisk bakteriuri (også referer til som «vennlige» bakterier) i urinveien, er en harmløs tilstand som ikke bør behandles med antibiotika. Disse bakteriene vil ikke vise noen symptomer bortsett fra illeluktende urin hos enkelte personer. Dette innebærer at en positiv dipstick (nitritt og/eller hvite blodceller) ikke påviser at det foreligger en urinveisinfeksjon hvis det ikke er andre symptomer. 
 
Dehydrering kan også forårsake mørk, uklar og illeluktende urin. Så, sørg for å hydrere ordentlig.

Hvem er i risikosonen?

Urinveisinfeksjoner kan ramme hvem som helst uansett alder, men enkelte grupper er mer utsatt.
 
Hovedgrunnen til at kvinner er mer utsatt for UTI-er har sammenheng med den kvinnelige anatomien. Som en start, er uretra kortere enn hos en mann, og befinner seg også nærmere anus, noe som betyr at bakterier enklere kan invadere urinveien. Hos kvinner synker også nivåene av østrogenhormoner med alderen. Dette kan føre til at veggene i urinveien blir tynnere og tørrere. Den beskyttende slimmembranen, eller mukosa, blir også mindre syreholdig, noe som reduserer dens evne til å bekjempe infeksjonen. Av denne grunn anbefales østrogenhormonbehandling for å forebygge urinveisinfeksjoner.
 
Andre eksempler på personer som risikerer å få en UTI er de eldre, personer med diabets mellitus, personer som bruker et intravenøst kateter, og beboere og pasienter. 
 
I tillegg kan det å være ute av stand til å tømme blæren ordentlig kan øke risikoen for en urinveisinfeksjon siden bakterier kan vokse i den gjenværende urinen. Årsaker for til resturin inkluderer forstoppelse, utløpstilstopping forårsaket av en forstørret eller en prolaps, skade på ryggmargen og nerveskade, som forstyrrer urinveiens normal funksjon. 

Er det en kobling med inkontinens?

Urininkontinens kan påvirke alle uansett alder, men det er mer vanlig når vi blir eldre og i sammenheng med andre medisinske tilstander. Derfor er det ikke uvanlig at personer med urininkontinens også har ytterligere problemer som bidrar til en høyere risiko for UTI. Noen eksempler inkluderer å ikke være i stand til å fullstendig tømme blæren, reduserte immunforsvarsfunksjoner og kroniske sykdommer. Tarm-inkontinens er en annen faktor som øker risikoen for infeksjon.  

Hvordan forhindre å få en UTI?

Den viktigste er å holde kjønnsorganområdet rent og sunt, og i stand til å beskytte seg selv mot infeksjon. Skyll i tillegg ut bakterier ved å holde deg hydrert. Sørge for at du tømmer blæren din fullstendig, siden bakterier kan blomstre i den gjenværende urinen. 
 
Noen tips om hvordan du unngår UTI-er:
 
 • Oppretthold god generell hygiene. 
 • Tørk fra front til bak etter et toalettbesøk, for å unngå å overføre tarmbakterier til urinveiene 
 • Fjern skitne inkontinensprodukter forfra og bakover. 
 • Ikke vask for mye eller bruk kraftig såpe i kjønnsorganområdet ditt da dette kan forårsake ubalanse og irritasjon.
 • Bruk TENA vaskekrem for å rengjøre hvis huden er skjør, og TENA barrierekrem for beskyttelse.
 • Tørk huden ved bytte av hygieneprodukter, da bakterier vokser bedre i fuktige områder.
 • Sørg for ordentlig hydrering. 
 • Hvis du har problemer med å tømme blæren din fullstendig, sørg for å sitte riktig, len deg litt forover med bena hvilende på gulvet eller på en fotkrakk. Du kan også reise deg og sette deg ned noen ganger for å få ut de siste dråpene.
 • Bruk pustende TENA-inkontinensprodukter av høy kvalitet med en tørr overflate.
 • Vaginal østrogenbehandling er ofte anbefalt for å forebygge UTI-er