Hva forteller en sterk urinlukt oss?

Lukten av fersk urin er vanligvis ganske nøytral hvis du har drukket nok (som regel rundt en og en halv til to liter om dagen) og tømmer blæren jevnlig. Noen ganger kan imidlertid også fersk urin ha en sterk lukt, og det kan være flere grunner til det.

De forskjellige luktene på urin

Tidligere ble urin brukt til å diagnostisere sykdommer og gi en pekepinn på om noe var galt med kroppen. I dag kan lukten på urin, sammen med farge og andre symptomer, bidra til å indikere enten god helse eller sykdom. Lukten kan beskrives på mange forskjellige måter, for eksempel at det lukter søtt, eller som fisk, ammoniakk eller alkohol.

Hva er årsaken til en sterk eller merkelig urinlukt?

Det kan være flere grunner til at urin lukter ubehagelig eller mer intenst. Nedenfor finner du noen eksempler på hva som kan forårsake en sterk urinlukt.

Mat og medikamenter kan påvirke lukten på urin

Lukten på urinen er sterkt knyttet til det vi spiser. Krydret mat kan gjøre at urinen lukter sterkere, mens mat og drikke som asparges, hvitløk og kaffe kan gi en mer særegen lukt. Medisiner som penicillin kan også påvirke hvordan urinen lukter. Dette er imidlertid helt harmløst. Lukten på urinen forsvinner når maten eller medisinen det er snakk om forlater kroppen. 

Dehydrering kan også forårsake en sterk urinlukt

Når du ikke drikker nok vann blir urinen mer konsentrert, noe som gjenspeiles i farge og lukt. Hvis urinen er mørk med en sterk lukt, kan dette indikere dehydrering. 
Høykonsentrert urin, forårsaket av lavt væskeinntak, lukter ofte sterkt. Når urinen er for konsentrert, irriterer den også slimhinnene i blæren. Dette kan føre til symptomer på trang, som kjennetegnes av hyppig behov for å gå på toalettet. 
 
Tilstander som kan føre til dehydrering er feber, nyresykdom, diaré eller oppkast. Alle kan bli dehydrerte, men noen har større risiko, for eksempel små barn, eldre personer eller personer med en kronisk sykdom eller annen sykdom. Hvis du mistenker dehydrering hos deg selv eller andre, er det viktig å handle. Sørg alltid for at du og de rundt deg får i seg nok væske. 
 
Sterkt luktende urin som er mørk og uklar kan forveksles med symptomer på urinveisinfeksjon eller såkalt asymptomatisk bakteriuri (se nedenfor).

Bakterier i urinen

Forskere har nylig funnet at urinveiene har sin egen mikroflora. Dette betyr at de fleste personer har små mengder bakterier i urinen. Dette er imidlertid ganske vanlig og skaper ikke ubehag. Forskningen er pågående for å finne ut mer om sammensetningen i denne floraen, for å se om den er stabil eller ikke, og om den kan bidra til å forebygge infeksjoner forårsaket av andre uønskede bakterier.

Når urinen lukter kan årsaken være en urinveisinfeksjon

Noen ganger kan uønskede bakterier finne veien inn i urinveiene og forårsake infeksjon – urinveisinfeksjon eller blærebetennelse. Dette forårsakes ofte av at escherichia coli-bakteriene som oppstår naturlig i tarmen, finner veien inn i uretra og beveger seg oppover urinveiene. Blærebetennelse oppstår oftere hos kvinner fordi uretra er kortere og ligger nærmere anus. I tillegg til bakterier, kan virus eller sopp trigge en infeksjon. Den invaderende bakterien trives i urinen, og formerer seg raskt og skaper en infeksjon, som kan resultere i ubehagelig lukt. 
 
Symptomer på urinveisinfeksjon eller blærebetennelse kan være
 
 • smertefull eller brennende følelse ved vannlating
 • økt hyppighet og trang til å late vannet
 • spor av blod i urinen
 • mørk, uklar og sterkt luktende urin
Les mer om urinveisinfeksjon her

Lukt i urin forårsaket av asymptomatisk bakteriuri

Det er også mulig at en større mengde bakterier inntar urinveiene. Bakteriene er vanligvis forskjellige typer som ikke er spesielt skadelige. Dette betyr at de kan være tilstede uten å forårsake problemer, bortsett fra å gjøre at urinen lukter ubehagelig. Denne tilstanden er kjent som asymptomatisk bakteriuri eller «vennlige bakterier». Disse bakteriene er mer vanlige hos eldre, hos kvinner og personer med diabetes eller kateter. Denne tilstanden behandles vanligvis ikke med antibiotika. Dette er fordi balansen av floraen er endret, og antibiotisk behandling kan gjøre at andre bakterier, som er vanskeligere å håndtere, blomstrer opp. 

Diabetes og lukt på urin

Hos personer med diabetes og for høye blodsukkernivåer vil nyrene sende ekstra sukker ut gjennom urinen. Dette gjør at urinen lukter søtt. Andre symptomer på høyt blodsukker er å føle seg veldig tørst og late vannet hyppig. Hvis du har symptomer på høyt blodsukker, bør du kontakte legen din.

Sterk urinlukt – når du bør dra til legen

Det trenger ikke nødvendigvis å bety at noe er galt hvis urinen lukter vondt, men hvis lukten vedvarer i lang tid og ikke kan spores til visse matvarer eller medikamenter, og du er bekymret over symptomene, bør årsaken undersøkes. Hvis fargen på urinen har endret seg, hvis det er smerte under urinering eller blod i urinen, trengs en mer grundig diagnose. Hvis du er bekymret, bør du gå til legen.
 
Hvis det kommer en ubehagelig lukt fra underlivet kan dette for eksempel være på grunn av en bakteriell ubalanse. Årsaker til dette kan være overdreven hygiene, antibiotisk behandling eller bruk av sterke såper.
 
Sunn hud er mer motstandsdyktig mot infeksjon. Derfor er det viktig å holde underlivet rent og sunt for å opprettholde eller forbedre hudens evne til å beskytte seg selv mot infeksjon. For å unngå ubehagelig lukt bør du ikke bare tenke på hvordan du kan unngå en urinveisinfeksjon, men også inkludere en god hudpleierutine, f.eks. bruke hudpleieprodukter spesifikt utformet for intimpleie, som holder huden sunn og frisk. 
 
For å redusere risikoen for infeksjon er det viktig å
 
 • være ekstra oppmerksom på tidligere historikk av urinveisinfeksjon, eller hvis en person har blitt vurdert til å være i risikogruppen
 • drikke nok væske for å unngå dehydrering 
 • prøve å unngå at huden er utsatt for urin over lengre tid (f.eks. våte inkontinensprodukter med mye urin)
 • bruke produkter med materialer som holder huden tørr (f.eks. produkter som fører urinen inn i produktkjernen for å holde det vekk fra huden).
 • bruke toalettrutiner som gjør det enklere å tømme blæren og tarmen helt, siden resturin kan være en risiko for urinveisinfeksjon 
 • tørke fra front til bak etter avføring, for å unngå å overføre bakterier fra avføringen til urinveiene
 • bytte produkter med avføring umiddelbart – fra front til bak 
 • Unngå sterke såper på de sensitive områdene rundt kjønnsorganene, siden det kan forårsake ubalanse og irritasjon. Velg alltid hudpleie- og renseprodukter med lav pH (pH 4–6). Dette er spesielt viktig for eldre og sensitiv hud. 
 • Bruk TENA vaskekrem eller vaskehanske for å rengjøre skjør hud, og TENA barrierekrem for ekstra hudbeskyttelse. 
 • Tørk huden skånsomt etter rengjøring og før du setter på et nytt inkontinensprodukt, siden bakteriene vokser bedre i fuktige omgivelser. Lufttørk om mulig.

Lukten på urinen kan gi viktig informasjon

For å oppsummere: Når lukten på urin endrer seg, kan det være en viktig indikator på mange ting. Årsaken kan være harmløs, som for eksempel en stor porsjon asparges til lunsj. Men det kan også være på grunn av dehydrering eller en infeksjon som forårsaker at urinen får en uvanlig lukt. En oppmerksom nese, sammen med bevissthet rundt andre symptomer, kan gi verdifulle hint, og om nødvendig føre til en medisinsk diagnose. Det er også mange nyttige TENA inkontinensprodukter tilgjengelig som bidrar til å holde huden tørr og forhindre urinlukt, i tillegg til TENA rengjøringsprodukter for å rengjøre, gi fukt og beskytte den sensitive huden i underlivet. 

Revidert av Josefine Grandin, distriktssykepleier, uroterapeut, 15.10.2019

<< Tilbake til artikler