Urge inkontinens og blærespasme

Med urge eller blærespasmer, også kalt (OAB), føler du vanligvis trang å gå på do mer enn de normale fire til åtte gangene per dag. Du må kanskje også stå opp om natten for å urinere. For mange personer som lever med disse tilstandene, er det nødvendig å justere ting i livet, så som arbeidsmiljøet ditt eller reisevanene dine, for å unngå flaue uhell. I denne artikkelen vil vi dele noen av de viktigste tingene å vite om blærespasmer og urge inkontinens, og hva du kan gjøre for å lette symptomene. 

Livet med en overaktiv blære eller unormal blærefunksjon

En normalt fungerende blære vil ikke sende deg utgangsalarmer som får deg til å ville gå på toalettet innen sekunder. Du vil heller antageligvis føle et økende behov over tid. Dette er ikke tilfelle når du lider av blærespasmer eller OAB, da følelsen vanligvis oppstår svært plutselig. Hvis blæremuskelen begynner å trekke seg sammen eller knip uten advarsel, og skaper denne strammende spasmen, kan det forårsake ufrivillig tap av urin.
 
En unormal blærefunksjon kan til og med få dette til å skje uten at du er i stand til å gjøre noe særlig med det, og det er da vi snakker om urge . Det er forårsaket av kraftige blæresammentrekninger, som overstyrer lukkemusklene i uretra som vanligvis holder kontrollen over blæren din, og resultater i lekkasjer.
 
Å leve med noen av disse tilstandene kan, av åpenbare grunner, påvirke livskvaliteten din, siden du må holde oversikt over det nærmeste toalettet.

Hvorfor skjer det?

Noen ganger er den nøyaktige årsaken til denne typen ikke kjent, men her er noen mylige grunner til hvorfor personer får problemer med blærespasmer og urge inkontinens: 
 
Væskeinntak
Å drikke for mye fører til store mengder urin (polyuri), og kan derfor skape følelser av trang og hyppige besøk på toalettet siden blæren raskt blir full. Diabetes med høyt blodsukker (hyperglykemi) kan forårsake økt tørste og store mengder urin. 
En bedre kontroll på diabetes reduserer derfor urininkontinens. 
 
Lavt væskeinntak kan også forårsake følelser av trang. Hvis du for eksempel drikker mindre i håp om å redusere følelsen av trang, kan det faktisk gjøre problemet enda verre. Det er fordi konsentrert uring har en tendens til å irritere slimhinnene i blæren, noe som resulterer i illeluktende urin og, igjen, symptomer på trang. Dehydrering er også en risikofaktor for forstoppelse, som er en kjent risiko for å få en urinveisinfeksjon.
 
All i enhver alder kan få problemer med blærespasmer eller urge med urinlekkasje, men her er noen risikofaktorer:
 
•    Du har en urinveisinfeksjon (bakterier kan irritere innsiden av blæren)
•    Et høyt inntak av kaffe og energidrikker
•    Blæresteiner
•    Skjørt post-menopause slim, som forårsaker brennende følelse og irritasjon av uretra i kvinner
•    Irritasjon på blæren fra utsiden, så som prolaps, en svulst på eggstokken, eller forstoppelse.
•    Forstørret .
•    Overvekt

Når bør du gå til lege

Det å gå til en lege er den beste måten å finne ut årsaken på. Han eller hun vil antagelig ta en prøve av urinen din for å se etter bakterier, blod eller andre tegn på infeksjon. Det er også vanlig å holde oversikt over hva og hvor mye du drikker og teste blæren på forskjellige måter, å måle hastigheten, blæretrykket og mengden urin igjen i blæren din etter urinering. 
 
Hvis du opplever noen av disse symptomene, er det en god idé å kontakte legen din:
 
•    En brennende følelse når du urinerer
•    Urinlekkasje
•    Blod i urinen
•    Plutselig en mer hastig trang til å bruke toalettet
•    Våkne opp flere ganger om natten for å gå på toalettet

Hva kan du gjøre med det?

Hvis blæren din spasmer eller urge er avhengig av livsstil, er det ting du kan gjøre. Som en start kan det være en god idé å hoppe over eller redusere inntaket av alkohol og drikker som inneholder koffein, som te, kaffe og energidrikker.

Trening og øvelser

Bekkenbunnstrening, som Kegels, kan være virkelig nyttige for å hjelpe med en . Å være i stand til å knipe bekkenbunnsmusklene riktig når den hastige trangen plutselig dukker opp kan faktisk stoppe følelsen av trang. 
 
For å gjøre en Kegel, bare knip bekkenbunnsmusklene dine sammen så hardt du kan (lignende som når du vil unngå å urinere, eller prompe) og holde den i minst fem sekunder og gjenta denne øvelsen for å gradvis bygge opp styrken. En sterkere bekkenbunn øker evnen din til å motstå trangen til å urinere. Legen eller fysioterapeuten din kan lære deg nøyaktig hvordan du gjør dette på riktig måte.  
 
Opptrening av blæren brukes ofte til å forbedre urge . Formålet er å bli klar over inkontinensmønsre, og lære evner på nytt for å holde seg og tømme blæren på riktig måte. Dette inkluderer å unngå «for sikkerhets skyld»-besøk til toalettet, i tillegg til å unngå å løpe til toalettet i siste liten. Eksempler på evner som jobbes med: 
  • Trene opp blærens evne til å holde på urin. Dette betyr at du aktivt øker mengden av urin i blæren, og forsinker urineringsintervallene. 
  • Å ikke løpe på toalettet med en gang du føler trang, men heller prøve å distrahere deg selv.
  •  Å knipe bekkenbunnsmusklene når du føler trangen til å urinere.
  •  Planlegge toalettbesøk for å unngå følelser av stress og angst. 
Tidsperioder mellom toalettbesøk kan gradvis utvides på denne måten. En blæredagbok kan også være et nyttig verktøy. 
 
Se alle våre produkter som kan hjelpe med inkontinens her:
 
<< TENA menn