Min kjære har utfordringer rundt psykisk helse

Mengden hjelp din kjære trenger avhenger av vedkommendes psykiske tilstand og fysiske helse.
 
Kanskje har du kommet frem til at han/hun ikke klarer å gjøre ting slik som før. For eksempel glemmer personen kanskje ting. Eller kommer seg ikke på toalettet. Eller har voldsomme humørsvingninger. Hvis han/hun har disse symptomene, er dette avsnittet for deg. Her kan du finne praktiske tips om hvordan du kan ta bedre vare på en inkontinent person som har psykiske helseutfordringer. Vi anbefaler imidlertid at du også søker hjelp fra helsepersonell.

Å etablere en god rutine for deg og den som trenger hjelp

Det hjelper personer med psykiske helseutfordringer å føle seg tryggere hvis de har en etablert rutine. Dette gjelder spesielt når inkontinensprodukter byttes. Du kan hjelpe personen med å føle seg mindre nervøs og mer avslappet ved å gjøre det til samme tid hver dag. Og ved å si og gjøre de samme tingene når du skifter på ham/henne. Da vet vedkommende hva han/hun kan forvente seg når tiden er inne for skift. Og kan også forstå hvor det passer inn blant måltider, en lur eller andre aktiviteter, som å se på TV. 
 
Hvis du må overlate pleieansvaret til andre, vil det være lurt at de forstår den opparbeidede rutinen din. Hvis avløser-omsorgspersonen fortsetter med å gjøre det du gjør, på samme tidspunkt, er det mer sannsynlig at din kjære føler seg trygg.  

Å skape det rette miljøet

Dette vil variere i henhold til tilstanden og situasjonen til din kjære. Hvis vedkommende klarer å komme seg på toalettet på egenhånd, sørg for at veien dit er fri for hindringer. Prøv å skape et så trygt miljø som mulig. Du kan gjøre dette ved å tilpasse omgivelsene, og kjøpe og installere passende produkter og hjelpemidler. Målet er å gjøre det mulig for ham eller henne å bruke den tilgjengelige plassen på en komfortabel og trygg måte. Her er det du bør gjøre, så snart som mulig:
 
  • Sjekk gulvene i hvert rom hvor din kjære oppholder seg. Er de glatte? Utgjør de en risiko? I så fall … 
    – Legg antisklitape under filleryer og ta vekk ujevne tepper. 
    – Legg antisklimatter der gulvet ofte er vått, som på badet og kjøkkenet.
  • Sett opp gripehåndtak der din kjære kan trenge dem, for eksempel ved toalettet, i dusjen og ved badekaret.
  • Hjelp til med å gjøre baderomsdøren lett synlig med et stort skilt. Kanskje du også bør skifte toalettsetet med et i en sterk farge, slik at det er lettere å se.
  • Installer en avfallsbøtte med lokk til brukte inkontinensprodukter på badet eller soverommet. Det gir en mer behagelig atmosfære, og holder avfallet ute av veien.
  • Personen du pleier foretrekker kanskje også klær som er enkle for deg å ta av, som vide skjørt og bukser med snøring i livet. Klær som er enkle å ta av bidrar til at personen føler seg mer selvhjulpen, og kan gjøre det enklere for deg å hjelpe til.

Viktigheten av hygiene

Personlig hygiene er en viktig del av den daglige rutinen for oss alle. Det er ikke like lett og rett på sak å pleie noen som har svekket fysisk og psykisk helse.
 
Personer som lider av demens kan være mindre samarbeidsvillige og mer motvillige mot endringer. Så å opprettholde hygienen til din kjære kan kreve mye tålmodighet. Du må snakke mer med vedkommende, og tilbringe mer tid med å vaske ham/henne. Finn ut mer om inkontinens og demens

Pleie av eldre hud

Som du kanskje vet, blir huden vår skjørere og lettere skadet sent i livet. Av den grunn trenger huden spesiell pleie, med en skånsom hygienerutine som bidrar til å forebygge hudirritasjon og infeksjon. Det er spesielt viktig når din kjære er inkontinent, da urin og avføring kan skade huden. God hygiene for eldre fremmer ikke bare sunn hud, det er beroligende for din kjære, og hjelper ham/henne med å føle seg ren, komfortabel, forfrisket og frisk. Det hjelper på selvtilliten også.
 
Det er tre steg for å pleie huden: rengjøring, gjenoppbygging og beskyttelse. For å se produktene som dekker disse stegene, og som er spesielt utformet for eldre hud, ta en titt på TENAs hudpleieserie

Inkontinensprodukter

Det er viktig å huske at personer med demens ikke liker endringer. De forstår kanskje ikke hvorfor du gjør noe – for eksempel når du hjelper til ved . Det er derfor TENA bleietruser for inkontinens er designet for å se ut og føles som vanlig . Dette hjelper din kjære med å føle seg komfortabel med at du skifter på ham/henne. Erfarne omsorgspersoner, inkludert de som jobber på sykehjem, forteller oss at personer med demens gir lite motstand mot å bruke dette produktet. 

Hjelp til med diett og væskeinntak

Noen personer som har bekymrer seg for å drikke for mye, og tror det vil øke trangen til å gå på toalettet. Så derfor ønsker vedkommende kanskje å drikke mindre. Det kan bli et problem, fordi det kan gjøre urinen mer konsentrert og øke risikoen for helseproblemer. Så prøv å oppfordre din kjære til å drikke som vanlig, når han eller hun er tørst. 
 
Måltider er viktige – ikke bare for næringsrik mat og drikke, men også for muligheten til å tilbringe tid sammen med andre. Det er bra hvis du, og også venner og familiemedlemmer, spiser sammen med personen. Selskapet og muligheten for en god prat og latter vil bidra til at han/hun føler seg bra. Prøv også å servere måltidene til samme tid hver dag. 

Å føle tilknytning til andre

Hvis din kjære har psykiske helseutfordringer og begrenset mobilitet, nyter vedkommende kanskje ikke gamle hobbyer slik han/hun gjorde før. Uansett tilstand, liker personen antakelig fortsatt at du holder hånden, gir en klem eller snakker med ham/henne. Det er fint om du kan finne på nye aktiviteter dere kan gjøre sammen – ting som kan bidra til at personen føler seg underholdt og ivaretatt. 
 
Erfarne omsorgspersoner sier at selv det å gjøre små ting sammen kan hjelpe med å lyse opp dagen til din kjære.

Ikke vent med å be om hjelp

Når personen du pleier har demens, og også er inkontinent, er det ekstra utfordrende. Erfarne omsorgspersoner anbefaler at du søker hjelp og støtte fra andre – familiemedlemmer, venner eller fra lokalsamfunnet eller offentlige sosialtjenester.