Typer inkontinens

De vanligste typene inkontinens

Du ønsker å gi din kjære best mulig pleie. Så du vil finne det nyttig å vite hvilken spesifikk type inkontinens vedkommende har. Med denne informasjonen er det lettere å tilby de rette produktene for hans eller hennes spesifikke situasjon. Og hjelpe vedkommende med å håndtere tilstanden mer effektivt. Noe som betyr at han/hun føler seg komfortabel og trygg.
 
Nedenfor beskriver vi syv typer inkontinens og deres forskjellige årsaker og symptomer. Noen er unike for kvinner, og andre forekommer kun hos menn. De vanligste typene er stressinkontinens og urge-inkontinens – en person kan faktisk ha en kombinasjon av de to. 
Stress-urininkontinens (SUI)
Kalles vanligvis stressinkontinens, og er den vanligste typen for kvinner. Rundt 10 % av mannlige tilfeller av inkontinens er av denne sorten. Det skjer ofte når bekkenbunnsmusklene som støtter blæren har blitt svakere. Når du ler eller hoster, øker presset på blæren. Bekkenbunnsmusklene klarer ikke å stramme seg nok til å holde på urinen. Så noe urin lekker ut – det er vanligvis en liten mengde, men i noen tilfeller kan det være mer.

Kvinner – stressinkontinens er den vanligste typen som rammer kvinner under graviditet, etter barnefødsel og etter fylte 40 år. Det er da bekkenbunnsmuskulaturen er mest utsatt for å bli skadet og eller svekket. Kvinner kan imidlertid ha denne typen i alle aldre. Én av tre opplever det på et eller annet tidspunkt i løpet av livet. Det er mest vanlig at det skjer når kvinner driver med idrett. 
Urge-inkontinens
Dette er også kjent som overaktiv blære. Det skjer når du får en plutselig trang til å late vannet, og blæren automatisk utstøter urin uten at du klarer å stoppe det. Vanligvis gir kroppen liten eller ingen advarsel. Det kan være snakk om ganske store mengder urin. En gjennomsnittlig person tømmer blæren mellom fire og åtte ganger om dagen. Trenger din kjære å late vannet mer enn det? Våkner vedkommende opp flere ganger om natten, på en jevnlig basis, for å gå på toalettet? Dette kan være et tegn på urge-inkontinens

Menn – urge-inkontinens er den vanligste typen inkontinens hos menn. Det er ofte et resultat av en forstørret prostata
Andre typer for kvinner og menn
 • Funksjonell inkontinens
  Noen personer når ikke toalettet i tide på grunn av vanskeligheter forårsaket av fysiske eller psykiske helseutfordringer. Dette kalles funksjonell inkontinens.   

 • Blandet inkontinens
  Dette er vanligvis en kombinasjon av stressinkontinens og urge-inkontinens, der én type er mer fremtredende enn den andre.

 • Nevrologiske blærelidelser
  Hos noen mennesker klarer ikke hjernen å kommunisere riktig med blæren. Som følge av dette klarer vedkommende ikke å ha kontroll over blæren eller tømme den fullstendig. Nevrologiske blærelidelser som dette kan forårsakes av flere forskjellige sykdommer. Hvis du tror at din kjære kan ha denne typen inkontinens, prøv å ikke trekke forhastede slutninger. Ta ham eller henne isteden med til legen så raskt som mulig. En profesjonell diagnose vil hjelpe dere med å finne ro.
Andre typer for menn
 • Drypp etter miksjon
  Dette er når blæren (uretra) ikke tømmes fullstendig, og fortsetter å lekke etter vannlating. Dette er vanlig ved svak bekkenbunnsmuskulatur. 

 • Overløpsinkontinens
  Hvis en person lider av en konstant eller episodisk urinstrøm, har vedkommende overløpsinkontinens. Det kan forårsakes av en obstruksjon eller en nerveskade. 

Usikker på symptomene?

Hvis symptomene til din kjære ikke er klare, er du kanskje ikke sikker på hvilken type inkontinens han eller hun har. Ikke bekymre deg for det, her er det du kan gjøre for å finne det ut. 
 
Prøv å føre dagbok for å kartlegge et vannlatingsmønster i en uke eller to. Da har du noe konkret å snakke med legen om. Vi anbefaler at du kontakter legen for å få en riktig diagnose og råd om å håndtere tilstanden til din kjære.
 
 
Når du lærer om inkontinens, kommer du til å se eller høre betegnelser du ikke er kjent med. Finn ut hva de betyr i Ordboken.