Inkontinens – en introduksjon

Én av fire menn over 40* lever med urinlekkasje, også kjent som inkontinens. Den beste måten for å finne en løsning er å lære mer om hvordan inkontinens fungerer.

Én av fire menn lever med urinlekkasje

De vanligste typene av inkontinens.

Det finnes en rekke forskjellige typer inkontinens, men de vanligste er urge-inkontinens og drypp (også kjent som drypp etter miksjon og avsluttende drypp). Det er ikke uvanlig å ha en kombinasjon av de to. Andre typer inkontinens er overløps-inkontinens (en ufrivillig lekkasje når blæren er full, ofte forårsaket av problemer relatert til forstørret prostata) og stressinkontinens. Den beste måten for å finne ut hvilken type du opplever er å ta kontakt med en lege som også kan hjelpe deg med å finne riktig behandling. En legetime kan også hjelpe deg med å utelukke om urinlekkasjen er en sideeffekt forårsaket av andre problemer.

Urge-inkontinens

Urge-inkontinens er ufrivillig lekkasje med en sterk følelse av behov for å late vannet. Det finnes en rekke årsaker til denne tilstanden. En av hovedgrunnene er når detrusormusklene, som er de frivillige musklene i lukkemuskelen, er overaktive og forårsaker ufrivillige sammentrekninger. Dette sender nervebeskjeder til hjernen og gir deg følelsen av at du må late vannet når du ikke ønsker det. I noen tilfeller kan dette være på grunn av blæreirritasjon fra en infeksjon eller nyresteiner. Det kan også utvikle seg som en komplikasjon av nerve- eller hjernerelaterte sykdommer (slag, Parkinsons sykdom eller multippel sklerose).

Stress-inkontinens

Stress-inkontinens er ufrivillig lekkasje på grunn av anstrengelser av blæren (som når du hoster, ler eller nyser). Lukkemuskelen eller bekkenbunnsmuskulaturen og sener som støtter blæren er for svake til å holde tilbake urinen. Denne typen inkontinens forekommer hovedsakelig i kvinner, men rundt 1 % av menn kan utvikle dette etter prostatakirurgi.

Hvordan bli bedre

Det finnes forskjellige måter for å forbedre blærekontroll. Å for eksempel gjøre bekkenbunnsøvelser og endre visse ting i dietten din er to måter. Den beste måten for å få tilbake kontrollen er å dra til legen, så du kan finne den beste løsningen for deg.

Du er også velkommen til å lære mer på sidene våre om øvelser, tips og råd.

* Basert på en undersøkelse utført av SCA i 2012, med menn over 40 år i USA, Storbritannia, Tyskland, Italia, Russland og Mexico. Arkiverte data, ikke publisert.

How to get better

There are different ways to improve your bladder control. Diagnosing and treating an enlarged prostate is one of the most important. Doing pelvic floor exercises and restricting your intake of alcohol and caffeine are two more examples. The best way to start regaining control is to consult your doctor so that you can find the best solution for your specific situation.

You can also find more helpful tips and advice as well as useful exercises on our website. 

Choosing the right product

Knowing which products work best for you is crucial. Over the years we’ve helped millions of men worldwide manage their incontinence and feel in control. You can join them by simply choosing the right absorbent product for your needs. 

* Based on survey conducted by Essity in 2012, with men over 40 in the US, UK Germany, Italy, Russia and Mexico. Data on file not published.

Relaterte artikler

Inkontinens – en introduksjon

Én av fire menn over 40* lever med urinlekkasje, også kjent som inkontinens. Den beste måten for å finne en løsning er å lære mer om hvordan inkontinens fungerer.