Det ser ut til at du befinner deg i <country>

Gå til siden for ditt TENA-marked for lokal informasjon.

Inkontinens – en introduksjon


Én av fire menn over 40* lever med urinlekkasje, også kjent som inkontinens. Den beste måten for å finne en løsning er å lære mer om hvordan inkontinens fungerer.

Én av fire menn lever med urinlekkasje

De vanligste typene av inkontinens.

Det finnes en rekke forskjellige typer inkontinens, men de vanligste er urge-inkontinens og drypp (også kjent som drypp etter miksjon og avsluttende drypp). Det er ikke uvanlig å ha en kombinasjon av de to. Andre typer inkontinens er overløps-inkontinens (en ufrivillig lekkasje når blæren er full, ofte forårsaket av problemer relatert til forstørret prostata) og stressinkontinens. Den beste måten for å finne ut hvilken type du opplever er å ta kontakt med en lege som også kan hjelpe deg med å finne riktig behandling. En legetime kan også hjelpe deg med å utelukke om urinlekkasjen er en sideeffekt forårsaket av andre problemer.


Urge-inkontinens

Urge-inkontinens er ufrivillig lekkasje med en sterk følelse av behov for å late vannet. Det finnes en rekke årsaker til denne tilstanden. En av hovedgrunnene er når detrusormusklene, som er de frivillige musklene i lukkemuskelen, er overaktive og forårsaker ufrivillige sammentrekninger. Dette sender nervebeskjeder til hjernen og gir deg følelsen av at du må late vannet når du ikke ønsker det. I noen tilfeller kan dette være på grunn av blæreirritasjon fra en infeksjon eller nyresteiner. Det kan også utvikle seg som en komplikasjon av nerve- eller hjernerelaterte sykdommer (slag, Parkinsons sykdom eller multippel sklerose).


Stress-inkontinens

Stress-inkontinens er ufrivillig lekkasje på grunn av anstrengelser av blæren (som når du hoster, ler eller nyser). Lukkemuskelen eller bekkenbunnsmuskulaturen og sener som støtter blæren er for svake til å holde tilbake urinen. Denne typen inkontinens forekommer hovedsakelig i kvinner, men rundt 1 % av menn kan utvikle dette etter prostatakirurgi.


Hvordan bli bedre

Det finnes forskjellige måter for å forbedre blærekontroll. Å for eksempel gjøre bekkenbunnsøvelser og endre visse ting i dietten din er to måter. Den beste måten for å få tilbake kontrollen er å dra til legen, så du kan finne den beste løsningen for deg.

Du er også velkommen til å lære mer på sidene våre om øvelser, tips og råd.


* Basert på en undersøkelse utført av SCA i 2012, med menn over 40 år i USA, Storbritannia, Tyskland, Italia, Russland og Mexico. Arkiverte data, ikke publisert.

Relaterte artikler

Gå ut med urinlekkasje

Mange menn som opplever urinlekkasje bekymrer seg for å være med på sosiale aktiviteter. Frykten for urinlekkasje kan være et hinder, men med riktig slagplan kan du holde deg beskyttet mot lekkasje og være trygg.

Å holde seg aktiv med urinlekkasje

Det finnes mange måter for å beholde kontrollen og fortsette å leve livet på den måten du ønsker, uansett hva slags type urinlekkasje du opplever.

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.