Urge-inkontinens hos kvinner

Det er et faktum at mange kvinner opplever trang til å late vannet hyppig. For dem er det å føle seg tvunget til å planlegge livet rundt toalettbesøk ofte en vanlig og deprimerende del av hverdagen. Trangen kan oppstå selv om de nettopp har vært på toalettet, og det kan også få dem til å våkne flere ganger om natten for å gå på toalettet. Nedenfor svarer vi på de vanligste spørsmålene rundt denne tilstanden, og gir noen gode tips for å hjelpe deg med å håndtere symptomer på urge-inkontinens og ta tilbake kontrollen over livet. 

Hva er symptomene på urge-inkontinens?

Kvinner opplever flere forskjellige typer urinlekkasje. Urge-inkontinens er en plutselig og påtrengende trang til å late vannet, som fører til ufrivillig lekkasje av urin. Dette forårsakes av at blæren trekker seg sammen når den ikke skal gjøre det, og urinen lekker gjennom musklene som holder blæren lukket. 

Hva forårsaker urge-inkontinens hos kvinner?

I mange tilfeller er det vanskelig å si nøyaktig hva som forårsaker urge-inkontinens. Det kan være én eller en kombinasjon av flere faktorer som blæreinfeksjon, betennelse, en blokkering av blæreåpningen eller steiner i blæren eller nyren. Mer alvorlige tilstander som skade på nervesystemet kan også være en årsak. Hvis du mistenker at du har urge-inkontinens eller en annen type urinlekkasje, snakk med legen din.

Behandling av urge-inkontinens

Mange kvinner som opplever urge-inkontinens lærer å håndtere tilstanden uten behandling. Hvis urge-inkontinens imidlertid har en negativ påvirkning på de daglige rutinene og livskvaliteten din, anbefaler vi at du søker råd hos helsepersonale. Behandlingsalternativene kan variere, avhengig av hva som forårsaker urge-inkontinensen, alvorligheten til problemet og andre faktorer. Dette kan være medisinsk behandling. Hvis legen din ikke mener at dette er passende eller nødvendig, kan vedkommende anbefale et selvhjelpsprogram du kan utføre hjemme. 

Vår selvhjelpsguide for urge-inkontinens

Urge-inkontinens trenger ikke å dominere livsstilen din. Det er flere steg du kan ta for å håndtere symptomene. 
 
Overvåk drikkevanene dine
Start med å tenke over hva du drikker. Væske som inneholder koffein – energidrikker, kaffe og noen ganger te – kan gjøre slimhinnene i blæren irritert, og dette kan skape en følelse av trang. Andre faktorer, som urinveisinfeksjon og blærestein kan også forårsake irritasjon på innsiden av blæren, og føre til en følelse av trang. 
 
Hvor mye du drikker er også viktig. Når det gjelder væskeinntak og urge-inkontinens, er det viktig å ta følgende i betraktning – 
  • Å drikke for mye fører til store mengder urin (polyuri), og kan derfor skape følelser av trang og hyppige besøk på toalettet siden blæren raskt blir full. Diabetes med høyt blodsukker (hyperglykemi) kan forårsake økt tørste og store mengder urin. En bedre kontroll på diabetes reduserer derfor urinlekkasje.
  • Et lavt væskeinntak kan også forårsake følelser av trang. Å unngå å drikke for å redusere følelsen av trang gjør bare problemet verre, siden urinen blir for konsentrert, og irriterer slimhinnene i blæren. Resultatet er urin med sterk lukt og symptomer på trang. Dehydrering er også en risikofaktor for forstoppelse, som i sin tur er en kjent risikofaktor for å få urinveisinfeksjon. 
 
Når det gjelder diettendringer, prøv å øke fiberinntaket, da dette forhindrer forstoppelse, og dermed reduserer trykket på blæren. 
 
Kegel eller bekkenbunnstrening
Kegel- eller bekkenbunnstrening er påvist å være en effektiv og populær metode for selvbehandling. Ved å fokusere på å styrke bekkenbunnsmusklene finner mange kvinner at de kan stå imot trangen til å late vannet og forminske hyppigheten på toalettbesøkene. En av hovedfordelene med kegel- eller bekkenbunnstrening er at de ikke krever noe spesialutstyr, og kan gjøres overalt, når som helst – selv på bussen, på toget eller i et møte. 
 
Opptrening av blæren
Opptrening av blæren er en selvhjelpsmetode som hjelper deg med å forbedre kontrollen over blæren ved å redusere hyppigheten på vannlatingen. Det kan være en effektiv måte for å håndtere symptomer på urge-inkontinens, overaktiv blære og stressinkontinens 
 
Opptrening av blæren involverer –
 
  • økt bevissthet rundt mønster av urinlekkasje
  • utvikling av nye vaner for å tømme og kontrollere blæren
  • atferdsendringer, inkludert å unngå «for sikkerhets skyld»-toalettbesøk
  • livsstils- og diettendringer, som nevnt ovenfor
  • opptrening av blæren så den kan holde på stadig større mengder urin
  • kegel eller bekkenbunnstrening 

TENA-produkter for urge-inkontinens

Å lære hvordan en kan håndtere urinlekkasje involverer å lytte til kroppen, forbedre kunnskapen om tilstanden, og snakke med helsepersonale om nødvendig. Enten du trenger medisinsk behandling eller et selvhjelpsprogram, hjelper TENA bind, bleietruser og andre produkter deg med å håndtere symptomene på urge-inkontinens og urinlekkasje på en diskré og effektiv måte, slik at du er trygg og komfortabel og kan leve det livet du ønsker deg.