Menopause og symptomer fra urinveiene

Det er mange fordeler ved å bli eldre. Livserfaringene du erverver deg gir deg ofte en sterk tro på deg selv og hva som virkelig er viktig i livet. Kanskje du har voksne barn og tid til å gjøre alle de tingene du satte til side i årene med små barn i hus, eller i de hektiske første årene av en ny karriere? Menopause/overgangsalder trenger ikke å stå i veien for å gjøre det du elsker – men det er noen ting som det kan være nyttig å vite om denne nye perioden i livet.
 
De fleste har hørt om vanlige symptomer på , men et tema som ikke diskuteres like mye er hvordan menopause kan påvirke urinveiene. I denne artikkelen vil vi gå gjennom nettopp dette, sammen med et par behandlingsalternativer som kan være nyttige, slik at du er forberedt på noen av endringene i kroppen din.

Menopause/overgangsalder og inkontinens

Mengden østrogen varierer gjennom livet, men lave nivåer ses typisk hos unge jenter og kvinner som nærmer seg overgangsalderen. Østrogen påvirker mange organer og deler av kroppen, som hjernen, skjelettet, livmoren og vagina. Det kan også være en av grunnene til at mange kvinner opplever i denne perioden av livet. Forskning har ikke påvist nøyaktig hvorfor urinlekkasje skjer under , men det er grunn til å tro at det lavere nivåer av østrogen som er årsaken. Dette kan påvirke urinveiene og bekkenbunnsmusklene. Lavere østrogennivåer kan forårsake følgende:
 
  1. Dårligere vevtilstand
    Vaginal- og urinveisvev kan bli tørrere, tynnere og mindre elastisk (bekkenbunnsmuskler degenereres når de ikke stimuleres av østrogen). Generelt sett kan en kombinasjon av alder, barnefødsel, kroppsvekt og hormonfaktorer føre til denne tilstanden, og øke risikoen for problemer med urinlekkasje eller følelser av trang. 

  2. Endringer i pH-miljø
    Laktobasillbakterier som vanligvis finnes i urinveiene skaper et lavt pH-miljø som beskytter mot infeksjon. Med alderen går nivået av laktobasillbakterier ned, og det samme gjør slimproduksjonen. pH-nivåene kan øke og slimhinnene blir tørrere. Dette øker risikoen for urinveisinfeksjon siden bakterien finner det lettere å feste seg og trives. Infeksjon (UVI) er også en risiko for urinlekkasje. 
 
Du kan lese mer om urinveisinfeksjon her

Østrogenbehandling

Østrogenbehandling i form av kremer og vaginale stikkpiller er en måte å håndtere disse symptomene på, da disse behandlingsformene øker strømmen av blod til vevet. Lokalt tilført østrogen tilføyer fukt, og gjør slimhinnene i vagina og urinveiene tykkere, surere og mindre skjøre. Det forbedrer slimhinnenes forsvar mot infeksjon, som også reduserer risikoen for irritasjon og urinveisinfeksjon. I motsetning kan østrogen tilført i pilleform forverre

Bekkenbunnstrening

Siden bekkenbunnsmusklene er viktige for å forbedre blære- og tarmkontroll og forebygge lekkasjer, er det viktig å opprettholde styrke i denne muskelgruppen. Legg kegel-øvelser eller bekkenbunnstrening til den daglige rutinen. Noen få minutter med bekkenbunnstrening om dagen kan forminske risikoen for lekkasjer eller få dem til å gå vekk fullstendig. 
 
Hvis du føler at du trenger mer hjelp og støtte med symptomene dine under , nøl ikke med å kontakte helsepersonell. Det er hjelp å få.