Gravid eller ei – ikke la urinlekkasjen definere hvordan du lever livet ditt

Du er kanskje kjent med følgende scenario. Du er gravid og desperat etter å tisse. Du strever med å få vridd om nøkkelen i låsen på inngangsdøren hjemme, og innen du rekker å nå frem til toalettet har du hatt en liten lekkasje. Du er ikke alene. Kvinner i alle aldre lekker urin – under graviditet, når de nyser, hoster eller ler. Livets store og små hendelser kan forårsake disse lekkasjene. I denne artikkelen tar vi en titt på forskjellige årsaker, og tilbyr noen gode tips for å hjelpe deg med å håndtere dette problemet som er overraskende vanlig.

Hvorfor opplever kvinner urinlekkasje under graviditet?

Det er flere grunner til at du må tisse mer når du er gravid, og de er alle helt normale grunner du ikke trenger å bekymre deg for.
 
  1. Under graviditeten øker blodvolumet progressivt, noe som gjør at nyrene produserer mer urin – så du må på toalettet oftere. Når livmoren utvider seg mens babyen vokser, legger det press på blæren. 
  2. Hormoner som forbereder sener og ledd på fødselen gjør musklene som kontrollerer urinstrømmen svakere, mens  (vanlig både under graviditet og etter fødsel) vil legge mer press på bekkenbunnen og blæren. Dette påvirker støtten rundt urinveiene, som betyr at små lekkasjer er mer sannsynlig. 
  3. Du må kanskje opp én eller flere ganger om natten for å tisse. Det er fordi væskeansamling i bein og føtter finner veien tilbake til blodstrømmen når du ligger. 
  4. Du kan også oppleve det som er kjent som . Dette er når du tisser litt fordi det er økt press på blæren, som når du ler, hoster eller nyser. Det er ganske vanlig, så prøv å ikke bekymre deg. 

Når jeg opplever lekkasjer under graviditet, er det alltid urin?

Urinlekkasjer under graviditet er mest sannsynlig urin. Hvis du legger et truseinnlegg i undertøyet og ser at væsken er gulaktig i farge, er det antakelig urin. Hvis du er bekymret for om du har en fostervannslekkasje, ta kontakt med lege eller jordmor – en rask ultralyd vil bekrefte om alt er som det skal og gi deg sinnsro.

Urinlekkasje etter graviditet

Innen termin vil organene dine (inkludert blære og uretra) ha flyttet seg ganske mye for å gi plass til dette nye livet. Bekkenbunnsmusklene (som omgir uretra, vagina og anus) vil ha blitt strukket og dratt i alle retninger. Prøv å være tålmodig, og husk at etter en fødsel tar det noe tid før kroppen omstiller seg igjen.
 
Hvilken effekt hadde fødselen på blæren min?
Hvis fødselen bestod av mye pressing og anstrengelser, har dette en uunngåelig effekt på bekkenbunnen. Dette kan forårsake lett tap av blærekontroll en stund i etterkant. Det er helt naturlig og svært vanlig. Bare husk at du og kroppen din trenger tid til å omstille seg, og at millioner av kvinner har opplevd det samme.

Hvor lenge vil disse urinlekkasjene vare?

Generelt sett vil dette skje i de senere stadiene av graviditeten, og de første ukene etter fødselen. Samtidig er det ikke uvanlig å ha et lite uhell nå og da over en lengre periode. 
 
Selv om lekkasjer er vanlige, trenger du ikke å la dem definere hvordan du lever livet ditt. Hvis du bruker TENA-produkter for kvinner, kan du slappe av og være trygg på at hvis en lekkasje skjer, holder du deg tørr, luktfri og komfortabel, uansett hvor du er eller hva omstendighetene er.
 
Hvis du imidlertid er bekymret for om du har et alvorlig blæreproblem, er det alltid en god idé å ta en prat med legen. 

Fire gode tips som bidrar til å redusere urinlekkasjer

1. Utvikle en sterkere bekkenbunn 
En sterk bekkenbunn kan bidra til å redusere risikoen for urinlekkasjer. Her finner du noen enkle øvelser du kan gjøre hjemme, som styrker bekkenbunnsmusklene. Kvinner i alle aldre forteller oss at det virkelig hjelper å gjøre disse øvelsene i noen minutter hver dag. Det gjør at de føler seg trygge og har mer kontroll over kroppen, noe som alltid er en god ting! 
 
Hvis du nylig har født, er det en god idé å gjøre dem liggende for å unngå ekstra press på bekkenbunnen. Over tid kan du imidlertid gjøre dem omtrent hvor som helst. Selv når du kjører bil, sitter på bussen eller på arbeidsplassen! 
 
2. Ikke stress når du er på toalettet
Vi gjør alle dette! Når du er stresset, er det fristende å gjøre unna toalettbesøket raskest mulig. Det er aldri en god idé – når det blir igjen selv en liten mengde urin i blæren øker risikoen for å utvikle en urinveisinfeksjon. Så prøv alltid å tømme blæren fullstendig. Et godt tips her er å lene seg fremover på toalettsetet. Dette er kroppens mest effektive stilling når det gjelder å tømme blæren. 
 
3. Prøv å øke tiden mellom toalettbesøk
I de siste stadiene av graviditeten er det plass til mindre urin i blæren, siden babyen tar stor plass. Etter fødsel trenger blæren litt tid til å bli vant med å holde på mer urin igjen. 
 
Som en generell regel bør du tisse mellom fire til åtte ganger per dag, eller hver fjerde til sjette time. Gjennomsnittlig blærekapasitet er rundt 300–500 ml, så hvis du tisser mye mindre enn dette, kan du prøve å øke tiden mellom hvert toalettbesøk. Dette vil bidra til å øke mengden urin som blæren din kan holde på, og samtidig vil det trene de viktige bekkenbunnsmusklene. 
 
4. Ikke bli fristet til å drikke mindre vann
Det er den mest naturlige konklusjonen i verden – Jeg tisser for ofte, så da vil jeg drikke mindre vann. Vi kan ikke understreke nok hvor galt dette er! Selv om du synes det er vanskelig å kontrollere blæren, må du aldri begrense mengden vann du drikker, spesielt ikke hvis du ammer. Å drikke mindre fører til dehydrering, som i sin tur gjør urinen mer konsentrert. Dette kan irritere blæren og gi trang til å gå på toalettet selv når blæren ikke er full. Så hold deg godt hydrert – å drikke vann hjelper på fordøyelsen, bedrer eventuell og holder urinen sunn, som så reduserer risikoen for å utvikle blære- eller urinveisinfeksjon.  

Hvorfor bruke vanlige truseinnlegg når det finnes et bedre alternativ?

Å bruke et vanlig truseinnlegg kan være ditt førstevalg når du opplever disse lekkasjene. De er kjekke, og du har antakelig noen liggende hjemme eller i veska, men husk at de ikke er utformet spesifikt for å håndtere . TENA Lady-utvalget er imidlertid det. Produktene våre tilbyr trippel beskyttelse mot lekkasjer, odør og fuktighet, takket være den unike microPROTEX™-teknologien, og de er superabsorberende. Og til tross for disse overlegne egenskapene er de ikke lengre enn et gjennomsnittlig mensbind. Sjekk ut hele utvalget her, og ta gjerne kontakt med oss for å finne det rette produktet for deg.