Hudpleie

  Huden vår blir sårbar med alderen. Dette betyr at huden til eldre mennesker er mer utsatt for hudproblemer og at behovet for god hudpleie øker. Vi kan hjelpe deg med å opprettholde en pleierutine som fremmer sunn hud.

  Huden er et vitalt organ som beskytter oss mot skade og infeksjon. Derfor er det veldig viktig å forstå flere risikofaktorer for å kunne opprettholde sunn hud.

  Alder

  Huden til eldre mennesker er spesielt utsatt, fordi aldrende hud:

  • heles sakte og er utsatt for friksjon og kutt

  • kan være følsom for forringelse som skaper irritasjon, kløe, infeksjon eller smerte

  • er følsom for overdreven fuktighet og forlenget kontakt med urin og avføring

  Såpe og vann

  Hyppig rengjøring med såpe og vann kan også forstyrre hudens balanse, og redusere dens evne til å forhindre infeksjon. Såpe inneholder rengjøringsingredienser kalt surfaktanter, som kan forårsake irritasjon hvis de fortsatt finnes på huden, selv etter skylling.

  Inkontinens

  Huden til personer med inkontinens er sårbar for en rekke påvirkninger, inkludert inkontinensassosiert dermatitt og trykksår.

  • Det anslås at inkontinensassosiert dermatitt forekommer hos mellom 7 % og 11 % av inkontinente brukere på sykehjem [1]

  • Urininkontinens øker forekomsten av trykksår mer enn 5 ganger [2,3]

  • Fekal inkontinens øker forekomsten av trykksår mer enn 20 ganger [1,2]

  • I tillegg kan nedbrytingen av huden på grunn av inkontinens ha stor innvirkning på en persons fysiske og psykologiske velvære. [5]

  TENA hudpleie og helse

  Forebygging er nøkkelen

  Med pleie og omsorg kan mange av disse problemene forhindres eller minimeres. Forekomsten av trykksår, som er svært dyre å pleie, kan reduseres med så mye som 50 % ved å følge riktige pleierutiner. [6-8]

  En god hygienerutine, spesielt utformet for sensitiv, aldrende hud, kan bidra til å forhindre hudirritasjon og infeksjon. Når man følger opp hver episode av inkontinens, kan en optimal rutine bidra til å forhindre forekomsten av inkontinensassosiert dermatitt. Dette inkluderer skånsom rengjøring, påføring av fuktighetskrem og bruk av hudbarrierer eller beskyttelse kun hvis det er nødvendig. [5]

  I tillegg til kliniske fordeler kan en god hygienerutine bidra til at brukeren føler seg komfortabel, i tillegg til å forbedre selvtillit, uavhengighet og livskvalitet.

  Referanser:

  1Bliss DZ et al. (2006). Prevalence and correlates of perineal dermatitis in nursing home residents. Nurs Rev, 55, 243-251.
  2Department of Health (DOH) (2000). London. 
  3Le Lièvre S. (2001). Br J Community Nurse, 6(4), 180-185.
  4Ripley K. (2007). Skin Care in Patients with Urinary or Faecal Incontinence. Primary Health Care, 17(4), 29-34.
  5Bardsley A. (2013). Prevention and management of incontinence-associated dermatitis. Nursing Standard, 27(44), 41-46.
  6Gunningberg L, (2004). Risk, prevalence and prevention of pressure ulcers in three Swedish health-care settings, Journal of Wound Care, 13(7), 286-290. 
  7Cole L, (2014). A three-year multiphase pressure ulcer prevalence/incidence study in a regionalreferral hospital, Ostomy Wound Management, 60(5), 16-26.
  8Lyder CH et al.
  (2002). A comprehensive program to prevent pressure ulcers in long-term care:
  exploring costs and outcomes. Ostomy Wound Management, 48, 52-62.