De beste rutinene for søvn og pleie om natten

  For å hjelpe beboerne med å få en god natts søvn, er det viktig å yte en pleie om natten tilpasset deres behov. Vi er her for å hjelpe deg med å forstå søvnens funksjoner, hvordan søvn er relatert til urinlekkasje og gi deg tips for å skape en effektiv rutine for pleie om natten.

  Et par TENA Proskin Pants Night foran pakken. Teksten «beskyttelse når du ligger» står over bildet.

  Hvorfor er søvn så viktig?

  Søvn hjelper oss med å restituere og få ny energi, og reparerer muskelvev etter en aktiv og stimulerende dag. Når vi hviler, identifiserer immunforsvaret forstyrrende elementer, og «lagrer» gjenkjenningen av disse elementene i hukommelsen for bedre å motstå infeksjon. Søvn konsoliderer også hukommelsen, slik at vi blir mer fokusert i timene vi er våkne.

  Hva kan forårsake hyppige toalettbesøk om natten?

  Dårlige søvnmønstre hos eldre beboere med behov for pleie kan føre til humørsvingninger, svekket dømmekraft og hukommelse, økt følsomhet for smerter, høyere risiko for infeksjon, større risiko for fall, og vanskeligheter med å gjennomføre daglige aktiviteter og rehabiliteringsprogrammer. 

  Kroppen vår endrer seg når vi blir eldre, og søvnen blir lettere, med risiko for å våkne flere ganger. Nyrefunksjonen reduseres også, og blæren blir mindre elastisk, noe som resulterer i behov for hyppigere vannlating om natten. 

  Alderdom øker også risikoen i forbindelse med toalettbesøk om natten. En studie1 på over 400 fall blant innlagte pasienter i en alder over 60 år, viste at mer enn 1/3 av alle fall var relatert til toalettbesøk, og nesten halvparten av disse skjedde om natten. 

  Det er noen medisinske tilstander og bivirkninger av medisiner som kan forårsake og øke behovet for vannlating om natten, som hjerte- og nyresykdommer, diabetes, urge-inkontinens og vanndrivende medisiner. Hvis du mistenker at du har en underliggende helsetilstand, eller at medisinen din forårsaker vannlating om natten, bør du kontakte legen din. Noen ganger kan en enkel endring på tidspunktet du tar medisinen bidra til å redusere bivirkningene. 

  Søvnløshet kan også føre til hyppigere vannlating om natten, siden mer urin produseres i timene du er våken. Det er mange kroniske medisinske tilstander som kan forårsake søvnløshet, som urolige bein, søvnapné, Alzheimers og Parkinsons. 

  Mange kroniske sykdommer forårsaker også ubehag eller smerte, så å behandle en underliggende medisinsk sykdom og få riktig smertebehandling vil forbedre søvnen og redusere urinproduksjonen om natten.

  Tips for en effektiv pleierutine om natten

  For å hjelpe beboerne med å få en god natts søvn har vi satt sammen noen tips for å bidra til å minimere søvnforstyrrelser og gjøre pleierutinen om natten mer effektiv.

  1. Start med det grunnleggende

  Før sengetid, sørg for at beboerne har tømt blære og tarm. De bør ha en regelmessig rutine for avføring på dagtid for å redusere risikoen for avføringsinkontinens om natten. For å hindre vannlating om natten, unngå væskeinntak to timer før sengetid. Husk at koffein ikke bare holder oss våkne, men også kan øke behovet for å late vannet, så det er best å redusere koffeininntaket for en bedre natts søvn. Det finnes også medisinske tilstander og bivirkninger av medisiner som kan forårsake og øke vannlating om natten, som diabetes og vanndrivende medisiner. 

  For en bedre mulighet til å sove gjennom hele natten, bør du håndtere hvordan soving på dagtid og redusere hvor ofte og lenge de sover. Bruk av støttestrømper og heving av beina om ettermiddagen kan også redusere vannlating om natten, siden det hjelper kroppen med å håndtere væskeansamling som bygger seg opp i løpet av dagen i underekstremitetene.

  2. Forsøk å bruke et nattbind

  Hvis beboerne er inkontinente om natten, kan de bruke et bind som er spesifikt designet for bruk om natten. TENA ProSkin Pant Night gir unik beskyttelse når brukeren ligger, med 16 % høyere absorberingsevne samtidig som den holder skjør hud beskyttet lenger. 99 % av helsefagarbeidere sier at beboerne holder seg tørre hele natten3, og labtester har vist at de er 32 % tørrere etter syv timers bruk4. TENA ProSkin Pant Night absorberer nattlekkasjer hvis beboerne ikke rekker å komme seg på toalettet, eller hvis lekkasjen skjer om natten uten at de våkner.

  3. Skap gode søvnvaner

  Hvis beboerne lider av dårlig søvn, vurder aktivitetene deres i løpet av dagen. Får de nok frisk luft og trim? Inkluder noen skånsomme tøyeøvelser i den daglige rutinen deres. Ser de på TV før sengetid? Prøv å lese eller lytte til rolig musikk i stedet. Drikker de alkohol? Prøv å kutte ned på alkoholinntaket, fordi selv om det fremkaller døsighet, forstyrrer det faktisk kroppens søvnregulerende mekanismer. Sørg for at beboerne har en rutine med å roe ned om kvelden, for å fremme en helsebringende, avslappet tilstand. 

  4. Hold beboerne trygge

  Oppjagede turer til toalettet alene om natten er risikofylt for eldre mennesker. Én løsning er å installere en toalettstol ved siden av sengen. Hvis dette ikke er mulig eller ønsket, sørg for at beboerne har fri bane til toalettet. Du kan for eksempel installere lys med bevegelsessensor, og sørge for å fjerne løse elementer som kan komme i veien. For beboere med demens der nattvandring er en bekymring, kan en sengealarm være nyttig for å gi beskjed hvis de står opp og vandrer av gårde.

  5. Ta vare på skjør hud

  Ubehaget ved smertefulle hudtilstander kan ha stor innvirkning på beboernes søvn, og kan i noen tilfeller bidra til et økt behov for å late vannet om natten. For å bidra til å opprettholde en god hudhelse, har vi utviklet en trestegs hudpleieløsning for de som lever med urinlekkasje:

   En pakke med TENA ProSkin Comfort inkontinensbind

  Hold huden tørr ved bruk av TENA ProSkin hurtigabsorberende produkter, for å redusere fuktighet mot huden både om dagen og natten.

  En pakke med TENA ProSkin våtservietter

  Hold huden ren med TENA ProSkin våtservietter og vaskekremer.

  En pakke TENA ProSkin Barrierekrem

  Hold huden beskyttet ved å påføre TENA ProSkin sinkkrem for sensitiv hud, eller TENA ProSkin barrierekrem for beskyttelse mot hudirritasjon.

  6. Tilby beskyttelse, støtte og komfort

  Til tross for gode tiltak kan episoder med urinlekkasje om natten være uunngåelig for noen beboere. Du kan imidlertid bidra til å forbedre livskvaliteten deres med proaktive tiltak og produkter laget for formålet. Inkontinensprodukter er en god løsning, men sørg for at du bruker riktig størrelse, type og absorberingsnivå for hver beboer, og at produktet sitter riktig.

  TENA ProSkin Pants Night – utformet for bruk om natten

  TENA ProSkin Pants Night er spesifikt utformet for bruk om natten. Med 16 % høyere absorberingsevne bak2 der det trengs mest når brukeren ligger, holder de skjør hud tørr og bedre beskyttet i lengre tid. TENA ProSkin Pants Night er laget av pustende materialer, og tilbyr trippel beskyttelse for tørrhet, mykhet og lekkasjesikkerhet, med en utmerket suksessrate. Hele 99 % av helsefagarbeidere sier at beboerne holder seg tørre hele natten3, og labtester har vist at de er 32 % tørrere etter syv timers bruk4. Som alle produktene i TENA ProSkin-serien, har de blitt dermatologisk testet og er anerkjent av Skin Health Alliance.

  Les mer
  TENA ProSkin Pants Night – utformet for bruk om natten

  1 Rose G, Decalf V, Everaert K, Bower WF. Toileting-related falls at night in hospitalised patients: The role of nocturia. Australas J Ageing. 2019;00:1-7. https://doi.org/10.1111/ajag.12696

  2 Sammenlignet med TENA ProSkin Pants Super

  3 5602: TENA Pants Night, Quant In-home CUT, Poland, Nov 2019, n=128

  4 Labtester viser at TENA ProSkin Pants Night er betydelig tørrere (32 %) etter syv timer (Rewet Lab Data og målinger i syvende time av TENA ProSkin Pants Night vs. TENA ProSkin Pants Super).