Nøkkelen til å håndtere og forebygge avføringsinkontinens

Hva er avføringsinkontinens? Symptomer og konsekvenser

Avføringsinkontinens, også kalt fekal inkontinens eller lekkasje fra endetarmen, er ødeleggende for de som opplever det, og kan også ha en sosial og psykologisk påvirkning. Det er mange grunner til at avføringsinkontinens skjer, og det kan være flere faktorer som spiller inn. Å finne ut når og hvordan det skjer kan bidra til å finne årsaken og legge til rette for en effektiv plan for forebygging og håndtering.
 
Hvorfor skjer det?
Fekal inkontinens er ofte resultatet av et underliggende medisinsk problem eller en tilstand som forårsaker diaré, forstoppelse eller svekkelse av muskelen som kontrollerer åpningen og lukkingen av anus. Det har også blitt knyttet til langvarige tilstander som diabetes, multippel sklerose og demens. Kognitiv svekkelse er også en risikofaktor, siden det kan gjøre det vanskelig for en person å huske veien til toalettet eller kjenne behovet for å gå til toalettet.
 
Å identifisere sosiale og hygieniske problemer
Tidlig oppdagelse av problemet legger til rette for rask inngripen. Avføringsvaner er et svært privat tema, og mange synes det er vanskelig å snakke om det. Beboere med fekal inkontinens opplever betydelige sosiale og hygieniske problemer. Bekymringene og skammen knyttet til lekkasjer og lukt kan få dem til å isolere seg fra sosiale situasjoner. 

Fekal inkontinens hos beboere

Inkontinens kan være en svært ulykkelig opplevelse for beboerne. De kan føle skam, frustrasjon og selv sinne overfor seg selv. Inkontinens ses tross alt som tap av kontroll. Fra ung alder lærer vi å vite og gjenkjenne når vi trenger å gå på toalettet, så det er helt normalt og veldig forståelig at de kjenner på alle disse følelsene.

Bidra til å forbedre livskvalitet for beboeren
Den rette behandlingen og håndteringen kan hjelpe personalet med å bedre planlegge tiden sin, unngå håndtering av lekkasjer, unngå ekstra vask av beboerne og redusere klesvask og hudproblemer.

Kan avføringsinkontinens forebygges?
Det er noen få enkle ting som kan gjøres for å forebygge fekal inkontinens. Det er viktig å vite årsaken til avføringsinkontinens for å finne de beste behandlingsalternativene. Diettendringer, å drikke nok væske. Å være fysisk aktiv og ha gode toalett- og spiserutiner er noen eksempler.

Dehydrering kan forårsake forstoppelse og/eller blæreirritasjon

 • Sørg for at beboerne drikker nok væske gjennom dagen.
 • Mer væske bør inntas i varmere vær og etter trening/fysioterapi.

Drikker beboerne nok væske? Velhydrert urin vil være svakt gul. Små mengder og mørk urin kan være en indikasjon på at ikke nok væske inntas. 

Hva er en plan for tarmfunksjon?

En plan for tarmfunksjon er en individualisert pleieplan for å håndtere, behandle og forebygge avføringsproblemer. Du må hente inn informasjon og gjøre en vurdering for å påvise risiko for avføringsproblemer. Ting å tenke på når du gjør en vurdering:
 1. evne til å gå på toalettet, kognisjon og mobilitet
 2. avføringsmønster og avføringskonsistens
 3. diett og drikkevaner
 4. hudpleiebehov
 5. medisiner som kan ha en bivirkning på tarmen
 6. andre faktorer som kan påvirke avføringsvaner (det er viktig å finne ut hva beboerne anser som normale avføringsvaner).

Å opprettholde hudintegritet kan være en utfordring.

God hudpleie er essensielt når avføringsinkontinens er et problem, da det kan være oppskakende, ukomfortabelt og sosialt isolerende for beboeren.
 
Episoder med fekal inkontinens kan forårsake betennelser på hudoverflaten som resulterer i rødhet, smerte og kløe, og noen ganger hevelse og/eller blemmer, tørrhet, flassing eller kløe. Dette etterlater huden sårbar mot infeksjon.
En god hygienerutine, spesielt utformet for sensitiv, aldrende hud, kan bidra til å forhindre hudirritasjon og infeksjon. Sørg for at huden ikke blir utsatt for avføring mer enn nødvendig. Når uhellet skjer, er det viktig å fjerne avføringen raskt. Etter hver episode av inkontinens kan en optimal rutine bidra til å forhindre forekomsten av inkontinensassosiert dermatitt. Dette inkluderer skånsom rengjøring, påføring av fuktighetskrem og bruk av hudbarrierer eller beskyttelsesmiddel som TENA Barrier cream hvis det er nødvendig.[1]
 
Praktiske råd
 • Sikre at beboeren kommer seg på toalettet når behovet er der.
 • Hold huden ren og tørr. Rengjør alltid rumpeballer og mellom beina når brukte bleier byttes.
 • Bruk produkter som ikke skal skylles av, som TENA vaskekrem, siden den rengjør skånsomt, gjenoppbygger og beskytter selv den mest sarte og skjøre hud.
 • Klapp huden tørr på en forsiktig måte – ikke gni.
 • Bruk inkontinensprodukter med en myk overflate og pustende materiale.
 • Unngå tørr, kløende hud, da kløe ofte kan skade huden. Fuktiggjør huden med lotion.
 • Hvis en barrierekrem er nødvendig, bruk kun et tynt lag.

Viktigheten av inkontinensprodukter

Beboere med fekal inkontinens bør tilbys inkontinensprodukter som hjelper dem med å føle seg trygge og sikre. Sørg for at huden ikke utsettes for avføring lenger enn nødvendig.
Når et produkt velges for avføringsinkontinens, er det viktig at det kan tilpasses for å innfri individuelle preferanser, forskjellige typer aktiviteter og tidspunktet det skal brukes.
En person med hyppige avføringslekkasjer krever jevnlig skift av inkontinensproduktene. I disse tilfellene kan personene ofte bruke et produkt med lav absorpsjonskapasitet, siden produktet skiftes ofte.
En person med diaré kan trenge et inkontinensprodukt som dekker et større område av huden, og som har en høyere absorpsjonskapasitet for å sikre at lekkasjer unngås.

Opplæring på nett – lær mer om hvordan håndtere tarmfunksjon og fekal inkontinens

Dra nytte av e-opplæringskurset og bli tryggere i arbeidet ditt.
 
EMNER SOM DEKKES I DETTE KURSET: 
 • fekal inkontinens
 • grunnleggende anatomi og fysiologi av mage- og tarmkanalen
 • hva som kan forårsake fekal inkontinens 
 • hvordan vurdere tarmfunksjonen
 • hvordan håndtere fekal inkontinens
 • kunnskapstest
Gå ikke glipp av de andre fem informative e-opplæringskursene om inkontinens. Finn ut mer her.

 1. Bardsley A. (2013). Prevention and management of incontinence-associated dermatitis. Nursing Standard, 27(44), 41-46.