Det grunnleggende om blæren og årsaker

Det er frustrerende, både for barn og voksne, når du ikke forstår hvorfor eller ikke klarer å kontrollere noe du mener du burde kontrollere. Så når det gjelder urinlekkasje hos barn, er det lurt å snakke åpent om det, for å hjelpe dem med å forstå hvorfor de har en svak blære. Dette kan berolige dem med at det ikke er deres feil, og at de ikke har gjort noe galt. 
 
For å gi deg fakta, og hjelpe deg med å gi barnet ditt en bedre forståelse, finner du det grunnleggende om blæren og vanlige årsaker til urinlekkasje hos barn nedenfor.
Kroppens filtreringssystem
Blæren er en del av kroppens urinsystem. Hver gang du spiser eller drikker absorberer kroppen væske. Det er nyrenes jobb å filtrere avfallsstoffer fra disse væskene og produsere urin. Urinen drypper ned urinlederne inn i blæren, en ballongformet muskelsekk som utvider seg og fylles opp. Hjernen får første signal fra blæren når den er ca. halvfull, og gir beskjed om det snart er tid for tømming. Når blæren er full gir hjernen beskjed om at det er tid for å late vannet. Når du sitter på toalettet gir hjernen lukkemusklene rundt uretra beskjed om at det er tid for å åpne opp, og at blæremusklene kan trekke seg sammen og tømme. 
 
Når vi sover produserer hjernen vår et hormon som gjør produksjonen av urin i nyrene langsommere. Dette bidrar til å redusere behovet vårt for å gå på toalettet om natten. 
Om sengevæting
For at barn skal holde seg tørre om natten må kroppen gjøre tre ting:
  • Kontrollere mengden urin som produseres
  • Lagre urinen i blæren
  • Våkne om natten for å gå på toalettet hvis blæren er full
Mange barn sover tungt og merker ikke signalene om at blæren må tømmes. Blæremusklene kan være overaktive eller kanskje hjernen ikke produserer nok av hormonet som gjøre produksjonen av urin fra nyrene langsommere. Alle disse situasjonene kan resultere i urinlekkasje – både dagvæting og sengevæting. Når barna vokser og kroppene utvikles, vil imidlertid disse utfordringene som regel løse seg selv. 
Sengevæting kan være arvelig
Generelt sett er det 40 % sjanse for at barnet væter sengen hvis foreldrene gjorde det. Sjansen øker til 70 % hvis begge foreldre gjorde det. Sengevæting kan fortsette gjennom flere generasjoner, men husk at det ikke er noens feil, det er bare kroppen som er under utvikling.
Forstoppelse
Forstoppelse er ofte en ikke anerkjent grunn til dagvæting og sengevæting. Hvis barnet er forstoppet, kan dette legge press på blæren og dermed redusere mengden urin den klarer å holde på. Hvis både forstoppelse og sengevæting er en utfordring, vil legen ofte behandle forstoppelsen først. Dette kan betydelig forbedre, om ikke kurere, sengevætingen. 
 
Sørg for at barnet har sunne og regelmessige spise- og drikkevaner for å sikre en sunn tarm og blære. Prøv å drikk mer til frokost og utover dagen, og unngå å drikke for mye rett før sengetid. En regelmessig toalettrutine kan også hjelpe. 
Angst er ikke en årsak
Selv om det ofte antas å være en årsak til urinlekkasje hos barn, er det lite vitenskapelig bevis som støtter det. Lav selvfølelse kan imidlertid være et resultat av utfordringene. Avhengig av omstendighetene, kan dette være rundt den alderen da barnet begynner på skolen og blir mer sosial. Helsepersonell vektlegger viktigheten av å forsikre barnet om at urinlekkasje er noe han/hun mest sannsynlig vil vokse fra, og at det finnes behandlingsalternativer tilgjengelig. Det å sende dem positive signaler kan hjelpe med å forbedre selvfølelsen.  
 
Uansett grunn – hvis barnet ditt har angst eller lav selvfølelse, er det alltid viktig å finne ut årsaken og håndtere det på en god måte. 
Overaktiv blære
Barnet kan ha en ‘overaktiv blære’, altså at blæren ikke holder seg avslappet og vil ønske å tømmes før den er full. Dette betyr at barnet ditt kanskje må på toalettet oftere, og kjenner trang når han/hun går. Dette kan også forårsakes av urinveisinfeksjon, en lav blærekapasitet eller forstoppelse.
Blære med redusert kapasitet
Dette er når blæren ikke klarer å holde på så mye urin som det som er normalt. Hos noen barn påvirker en blære med redusert kapasitet deres evne til å lagre urin over natten, mens de har en normalt fungerende blære på dagtid. Det er vanskelig å måle hvor mye barnet urinerer og å vite om dette er grunnen til barnets urinlekkasje, så det er best å bestille time hos lege eller helsepersonell. De vil kanskje be deg om å føre blæredagbok over barnets vannlatingsmønster for å hjelpe dem med å finne ut hva den underliggende årsaken er.  
 

Se mer om å besøke legen

Toalettvegring
Noen ganger kan barnet med vilje unngå å gå på toalettet i lengre tidsperioder. Kanskje han/hun ikke ønsker å bruke toalettene på skolen fordi de lukter vondt, eller ikke vil stoppe med en aktivitet han/hun liker. Barn har forskjellige strategier for å holde seg: De kan stå med beina i kryss eller sitte på hælene. 
 
Toalettvegring betyr at de ikke tømmer blæren ofte nok, og at de ignorerer signalene fra hjernen om at blæren er full. Dette forårsaker følelsen av trang, og øker sjansen for at de ikke rekker å komme seg til toalettet i tide. 
 
Du kan hjelpe med å løse dette ved å etablere en regelmessig toalettrutine. Det kan være enklere å etablere en slik rutine rundt spesielle ting dere gjør, fremfor faste tidspunkter, f.eks. før spisetid eller før barnet drar hjemmefra. Gjør det som er enklest å huske og mest praktisk for barnet.  
 
Det er også viktig å sørge for at de har riktig stilling når de sitter på toalettet. Hvis de sitter i en stilling som strammer bekkenbunnsmuskulaturen, f.eks. på kanten av toalettet med beina samlet, vil det være vanskelig å tømme blæren. Så oppfordre dem til å slappe av og ta den tiden det tar. 
Medisinske årsaker og funksjonell urinlekkasje
Urinlekkasje hos barn kan også være en bivirkning av en medisinsk tilstand eller en funksjonshemning. Ved cerebral parese, spina bifida, hjerneskade eller nerveskade, kan evnen til å motta riktige signaler fra hjernen om å tømme blæren, eller evnen til å komme seg til toalettet, være fysisk svekket. Noen ganger kan en gjentakende urinveisinfeksjon eller selv en liten misdannelse i urinveiene være årsaken.

Hvis du er forelder eller omsorgsperson som har et barn med en alvorlig skade eller funksjonshemning, kan du finne mer informasjon på siden vår for pårørende.


Hvis barnet ditt klarer å komme seg på toalettet selv, sørg for å fjerne ting som vil hindre veien til toalettet, og sørg for at barnet bruker klær som er enkle å ta av. 
Andre årsaker
Selv om vi har dekket mange av de vanlige årsakene til urinlekkasje hos barn, finnes det andre elementer som kan medvirke. Hvis du har flere spørsmål eller bekymringer, snakk med lege eller helsepersonell.